Sygeplejersker på intensiv, Gentofte Hospital.
Denne instruks beskriver den specielle sygepleje og de observationer, som relaterer sig til at patienten er i respirator. Patienten kan have oral- nasal- endotrachealtube eller tracheostomitube.
Respiratorbehandlingen kan enten iværksættes grundet primær sygdom i luftvejene eller i relation til anden sygdom /organsvigt. Respirationssvigt er formentlig den alvorligste og hyppigste komplikation til alvorlig eller kritisk sygdom.
Afhængig af årsagen kan behandling med respirator strække sig fra få timer til mange uger eller måneder, evt. livslangt.
Samarbejde mellem sygeplejerske og læge
Monitorering og observationer af patienten
Befugtning – forskellige muligheder for befugtning
Bevidsthedsniveau, smerter og sedation
Infektionshygiejne og skift af ventilationsudstyr
Udtrapning af respiratorbehandling
Tæt samarbejde mellem sygeplejerske og læge er esssentielt for at sikre bedst mulig behandling af patienten i respirator. Der bør foreligge en plan for respiratorbehandlingen, som tillader at sygeplejersken kan foretage mindre justeringer af respiratorindstillinger, men læge og sygeplejerske er i løbende dialog om justering og optimering af respiratorindstillinger og modus.
Monitorering og observationer af patienten
Som udgangspunkt bør patienten minimum monitoreres og observeres jf. følgende.
Sugning foretages ved hørbar sekretraslen eller mistanke om sekretansamling f.eks, stigende respiratortryk, eller desaturering.
Vedr. sugeteknik følges vanlige anbefalinger for hyppighed, præoxigenering, sted (mund, svæg, tube), sugestyrke, tid og dybde samt anvendelse af lukket sug mv. - under hensyntagen til tubens længde og størrelse.
Lungerekruttering sker på lægelig ordination og udføres enten af lægen selv eller af en fysioterapeut.
Behovet for sedation er individuelt og varierende hos den enkelte patient afhængig af tilgrundliggende sygdom og respiratorisk status, herunder patientens evne til at samarbejde til respiratorbehandlingen og tubeaccept. Derfor er det essentielt at have fokus på sederingsbehov og sederingsniveau med daglig stillingstagen til sedationsbehov og/eller wake-up-call.
Intensiv GeH, Strategi for delirium, søvn, sedation og abstinenssbehandling
Patienten ernæres efter afdelingens vanlige vejledning. Ved indgift per os eller sonde bør man være opmærksom på risikoen for fejlsynkning, men i det hele taget bør man være opmærksom på, at der her er tale om en patientgruppe med øget risiko for aspiration – specielt ved afcuffet eller tube uden cuff.
Der anvendes altid bakteriefilter på respiratorens ekspirationsside.
Radiologisk diagnostisk
Arterie-punktur
Mikrobiologi
Hos den kritisk syge patient kan man se respiratorbehandling i forskellige faser med forskellige sygeplejefaglige problemstillinger og behov hos patienten.
I den akutte fase er billedet ofte præget af, at patienten er respiratorisk og/eller cirkulatorisk ustabil. Oftest er patienten sederet, har stort ilt- og/eller inotropibehov og tåler meget dårligt lejringsændringer, diskonnektion af tuben, sugning mv., og der er fokus er på behandling og pleje af den tilgrundliggende sygdom, men også i forhold til de symptomer patienten akut frembyder. Imidlertid bør man allerede her begynde at medtænke en plan for respiratorudtrapning. Planlægningen af respiratorudtrapning betyder, at er der mange faktorer skal medtænkes.
Intensiv GEH Respiratorbehandling af voksne
Respiratoriske problemstillinger
Tracheostomi
Genopbyning af muskelmasse
Respiratorpauser
Cerebral status og smerter
Psykosociale forhold
Kontinuitet i personalegruppen
Komplikationer eller andre problemstillinger bør være afhjulpet
Træning og mobilisering
For kriterier for ekstubation, se venligst
Intensiv GEH, Respiratorbehandling af voksne
Efter ekstubation er der risiko for at patienten udtrættes eller at der opstår komplikationer, f.eks. laryngsødem,, laryngsspasmer eller ødemer i halsens bløddele. Derfor skal patienten observeres tæt de første timer efter ekstubation.
Beredskab til re-intubation bør være let tilgængeligt efter ekstubation.
Der rekvireres lungefysionterapi efter behov /ordination.
Tæt samarbejde mellem sygeplejerske og læge er vigtig for at sikre bedst mulig behandling af patienten i respirator.
Lægen er ansvarlig for ordination af respiratorstrategi, herunder evt. sedationsplan, relevante medicin og undersøgelser.
Sygeplejersken er ansvarlig for at respiratorstrategi og andre planer følges. Såfremt det ikke er muligt at opretholde patientens vitale værdier inden for ordineret grænse skal lægen informeres herom mhp revurdering af strategi og behandling.
Det er sygeplejerskens ansvar at vurdere / observere patienten, at dokumentere observationer, samt at administrere ordineret medicin og vurdere og dokumentere effekt heraf.
###TABEL_1###