Intensiv GEH, Opioidabstinenstilstand, diagnostisk og behandling

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet er at behandle abstinenstilstand i forbindelse med analgosedation med opioider tidligt for dermed at forebygge abstinenssymptomer og evt. organisk psykosyndrom.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale på intensiv, Gentofte Hospital, med ansvar for diagnostik, observation og behandling af patienter med opioidabstinenser.

Tilbage til top

Definitioner

Opioidabstinenser er et symptomkompleks, der opstår hos opioidtilvænnede patienter, når der sker et fald i koncentrationen af opioider i CNS efter reduktion af eller ophør af analgosedation. En tilstand med opioidabstinenser udvikles de første timer (minutter) efter seponering af Remifentanil efter blot få døgns sedation. Dosis og varighed af analgosedation er afgørende for risiko for udvikling af abstinenssymptomer. Opioidabstinenser kan vare i dage til uger.

Symptomer

Fysiske symptomer

Tremor, sved, rastløshed, søvnløshed, koncentrationsbesvær, psykomotorisk uro, kramper, kvalme, opkastninger, påskyndet puls og blodtryksforhøjelse.

Psykiske symptomer

Tristhed, agitation, depression, indre psykisk uro, angst, syns hallucinationer og konfusion. Abstinenstilstanden kan være udløsende for organisk psykosyndrom.

Opioidabstinenser

Er resultatet af ingen behandling eller underbehandling af tilstanden. Udvikles typisk meget kort tid efter sidste indgift af Remifentanil (minutter), for Fentanyl timer men afhængig af det tidligere administrerede præparat kan der gå op til 3 dage (metadon).

Komplikationer til opioid-sedation

Længerevarende stor opioidindgift medfører sjældent i sig selv fysiske følgetilstande. Dog er fysisk og psykisk afhængighed samt toleranceudvikling almindelig. Abstinenstilstande ved ophør af analgosedation med opioider er hyppigt forekommende.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Principper for behandling med sederende medicin:

###TABEL_1###

Praktisk udførelse:

###TABEL_2###

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Opgave- og ansvarsfordeling samt dokumentation heraf følger lokale retningslinier på intensiv, GEH.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag