Diatermi

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Formål

 

  • At sikre kvaliteten af patientbehandlingen og patientsikkerheden
  • At sikre at operationssygeplejerskerne kan handle, reflektere og har viden om sikkerhedsforanstaltninger omkring betjening af diatermi

 

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Operationssygeplejersker

 

Tilbage til top

 

Definitioner

Diatermi
Ved diatermi forstås anvendelse af el-kirurgi til koagulation og skæring i biologisk væv vha. højfrekvent vekselstrøm. 

Diatermiapparat

Apparat leder højfrekvent vekselstrøm via en aktiv elektrode igennem patientens væv og retur via en neutralplade ved brug af monopolært diatermihåndtag. Strømmen bevirker en termisk effekt omkring den aktive pol, hvilket udnyttes til enten koagulation eller skæreeffekt.

Bipolar strøm

Ved brug af den bipolare teknik anvendes bipolart instrument f.eks. en pincet med to poler (plus/minus). Den højfrekvente vekselstrøm ledes via det ene ben, gennem vævet og retur via det andet ben. Dette indebærer at der kun sker en koagulation af vævet mellem instrumentets to ben.

Monopolarstrøm

Højfrekvent vekselstrøm med høj intensitet og kun en pol, hvilket betyder at strømmen skal afledes patientens krop ved hjælp af pol i neutralepladen påsat patientens hud.

 

Neutralpladens funktion
Neutralpladen er altid påkrævet ved anvendelse af monopolar diatermi, da strømmen skal afledes via pladen, der påsættes patientens hud. Den højfrekvente vekselstrøm går via den positive pol i den aktive elektrode igennem patienten og bliver først afledt, når den rammer neutralpladen, som via et kabel er forbundet til diatermiapparatet.

Kompetencekort 

Der er udarbejdet et lokalt kompetencekort som alle nyansatte skal undervises i. Dette tages i introduktionsperioden. 

 

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde 

Ved operationer med risiko for blødning, er der indikation for anvendelse af diatermi.

 

Anbefalet anvendelse af bipolar diatermi 

  • Ved alle indgreb, hvor den bipolare koagulation og skæreeffekt er tilstrækkelig
  • Ved alle operationer hvor patienten har pacemaker/ICD
  • Ved operationer af gravide og børn, hvor monopolar diatermi ikke er påkrævet

Klargøring

Apparatets ledninger, stik og kontakter skal være intakte, før der tilsluttes strøm. Der anvendes universel neutralplader med split og kabel. Vær opmærksom på særlige forholdsregler hos patienter med pacemaker/ICD.

Tilkobling  

Diatermiapparatet tændes på den grønne on/off knap i nederste venstre hjørne på apparates front. Monopolær stik isættes den monopolare indgang, bipolær stik isættes den bipolare indgang. Ledning til neutralpladen isættes indgangen til neutralelektrode og det kontrolleres, at den grønne nessy kontrollampe lyser. Det sker når neutralpladen er korrekt påsat.                                                                                                                                                                                                                                               

Indstillinger                

Kirurg og operationspersonale sikrer sig at diatermiapparatet er korrekt indstillet og virker ved aktivering. OBS kirurgen er altid ansvarlig for korrekt indstilling af diatermiapparat. 

 

Patientens placering på lejet i forbindelse med anvendelse af monopolar diatermi

Patienten sikres ved lejring mod berøring af metaldele, idet denne berøring kan bevirke at strømmen finder nye strømveje og dermed give patienten en forbrænding, hvis neutralpladen ikke er monteret, faldet delvist af eller har en dårlig kontakt til patientens væv. Særligt skal man være opmærksom på at patientens hænder ikke rører metal på armbord, dropstativ eller metalstang på GU benstøtten. En forbrænding af denne type benævnes for en endogen forbrænding og ses, hvor der er opnået for stor strømtæthed.

Underlaget skal være elektrisk isoleret idet madrasser er antistatiske og dermed strømledende. Stoffet der benyttes til isolering må ikke blive vådt af eks. sved eller væsker, da den isolerende virkning forsvinder og stoffet bliver strømledende.

 

Sikkerhedsforanstaltninger for at undgå antændelse af brændbare stoffer  
Efter desinfektion med klorhexidinsprit skal det afsprittede område være fuldstændigt tørt og dampene forsvundet inden patienten afdækkes og der anvendes el-kirurgi.
Evt. ansamling af klorhexidinsprit under patienten eller i kropskaviteter skal optørres inden el-kirurgi påbegyndes. Ved fornyet afspritning skal man sikre sig, at der ikke sidder spritrester i afdækningen. Servietter og tamponer der anvendes helt tæt på den aktive elektrode bør fugtes for at undgå antændelse.
Andre brandbare materialer som afdækning og patientbehåring samt ilt og gas må ikke komme i direkte kontakt med den aktive elektrode. Den aktive elektrode bør opbevares i diatermiposen, når denne ikke er i brug for at for at øge patientsikkerheden. Den aktive elektrodespids skal jævnligt renses for forkullede rester.

 

Placering af neutralplade   

For at opnå en god afledning af strøm gennem neutralpladen, er det vigtig at den er korrekt monteret på patientens hud efter følgende anvisning:

  • Neutralpladen monteres først når patienten er færdiglejret
  • Bliver patientent omlejret under operation skal neutralpladen kontrolleres for at sikre at den forsat tilhæfter
  • Neutralpladen skal have kontakt til patienten i hele sin flade og må ikke placeres over kropsbehåring, sår, tatotveringer, smykker, piercinger, implantater
  • Neutralpladen skal placeres på et sted med god vaskulær gennemstrømning og god muskulatur, som f.eks. på de store muskler på overarm og overben. Man bør undgå steder med knoglefremspring umiddelbart under huden eller steder med megen fedt
  • Neutralpladen bør placeres på oversiden at patientens krop. Ligeledes mindskes risikoen for at pladen bliver våd og dermed risikoen for forbrænding
  • Bliver neutralpladen våd, beskadiget eller løsner sig skal den erstattes med en ny plade
  • Afstanden fra operationsfeltet til neutralpladen skal være så kort som mulig
  • Når operationen er slut indspiceres huden på applikationsstedet for evt. hudreaktion. Ved hudreaktion kontaktes kirurg, registrering foretages i Sundhedsplatformen, SP under post op; hudstatus og indberettes som en utilsigtet hændelse, UTH
  • NESSY (neutral-elektrode-sikkerheds-system):NESSY lyser grønt hvis forbindelsen mellem apparat og neutralplade er i orden og apparatet kan nu aktiveres.

     

Kirurgisk røg - skift af kildefilter
            
Elkirurgi udvikler røg, der indeholder sundhedsskadelige stoffer. 

Kirurgisk røg består af 95% vanddamp og røg. Vanddampen virker som bærer af levedygtige bakterier og vira. De resterende 5% består af:

  • Svævestøv UltraFinePratikler (UFP) partikler fra 0,01 mikron (my)
  • Kemikalier
  • Biologisk materiale

Røgen skal derfor fjernes fra operationsfeltet og ledes ud i det fri.

Punktudsug SKAL have kildefilter med ejektor. På Vægpanel indstilles punktudsug til 100% i styrke. Er ejektor monteret kildefilter vil der i forbindelse med aktivering af diatermihåndtag udsendes et signal til følere monteret i loftet som i aktiveringsperioden vil skabe et kraftigere sug. Ejektor udskiftes mellem hver patient mens kildefilter udskiftes 1 gang om dagen eller ved synlig forurening i diatermislange.

 

Specielle forhold - Børn, gravide og Pacemaker

Børn:

Overvej udelukkende at bruge bipolar diatermi, hvis ikke monopolar er påkrævet. Der er ingen specielle neutralplader til børn. Anvend standart neutralplade. Neutralpladen kan hos små børn placeres på barnets lår eller ryg, hvor der er bedst plads, men ved placering under barnet skal man være ekstra opmærksom på at der ikke løber væske ned på pladen, samt tryk fra ledningen.   

Gravide:                  
Det tilrådes at anvende bipolar diatermi til gravide patienter, men det er ikke et krav. Man sikrer en mere skånsom påvirkning af fosteret med anvendelse af bipolar strøm, men monopolar diatermi er ikke kontraindiceret med mindre patienten også har pacemaker og der opereres i nærheden af den.

Pacemaker/ICD:

Hvis patienten har en pacemaker eller en ICD enhed skal man sørge for at strømmen ikke passerer gennem denne. Der findes dog pacemakere som kan tåle strømmen. Ved anvendelse af monopolar diatermi kan strømmens påvirkning resultere i irreparable skader på pacemakeren og forstyrrelser af pacemakerfunktionen med deraf evt. følgende ventrikelflimmer, især hvis strømkredsen fra den aktive elektrode til neutralpladen passerer pacesytemet.                      

Anbefaling: Det anbefales altid at anvende bipolar diatermi, hvis patienten har pacemaker eller ICD enhed og er et krav, hvis der opereres i nærheden af et pacesystem.

Forberedelse: Hvis man konstaterer at patienten har pacemaker/ICD enhed konfereres det præoperativt med kirurgen om hvorvidt anvendelse af monopolar diatermi er påkrævet.

Neutralplade: Skal man ikke operere i nærheden af pacemakersystemet og er anvendelse af monopolar strøm fra operatørens side påkrævet, placeres neutralpladen efter følgende anvisninger: Strømkredsen fra den aktive elektrode til neutralpladen skal være så kort som  mulig og må under ingen omstændigheder passere patientens pacesystem.

Sikkerhedsforanstaltninger:   

  • Patienten skal være kontinuerligt monitoreret med EKG, perifer puls, selvom pacemaker evt. er beskyttet imod radiofrekvent strøm
  • Kirurgen bør anvende så lav energi som mulig og i så korte sekvenser som muligt
  • Ledninger og stik skal holdes væk fra pacemakeren/ICD enheden
  • En programenhed eller magnet, der kan asynkronisere pacemaker under el-kirurgi bør være til rådighed og skal om nødvendigt betjenes af en anæstesilæge
  • Er der konstateret el-kirurgisk påvirkning af pacemakeren, bør pacemakerfunktionen vurderes og evt. programmeres af en fagperson/cardiolog

 

Dokumentation i Sundhedsplatform   
Operationssygeplejersker dokumenterer under udstyr nummer på diatermiapparatur, strømart samt placering af neutralplade.

 

Tilbage til top

 

Ansvar og  organisering

Operatør               

  • Ansvarlig for korrekt indstilling af diatermiapparatur og for korrekt anvendelse af aktiv elektrode
  • Ansvarlig for at der anvendes bipolar diatermi i tilfælde, hvor der opereres i nærheden af en pacemaker /ICD enhed
  • Ansvarlig for risikovurdering med hensyn til evt. anvendelse af monopolar strøm til patient med pacemaker /ICD enhed 
  • Ansvarlig for at klorhexidinsprit er fordampet hvis kirurg står for afspritning samt afdækning

Assisterende sygeplejerske                   

  • Ansvarlig for at diatermi indstillingerne er konfereret med kirurg før aktivering af diatermi
  • Ansvarlig for at klorhexidinsprit er fordampet medmindre operatøren forestår afspritning samt afdækning
  • Ansvarlig for præoperativt at have konfereret med operatør om mulighed for anvendelse af bipolar diatermi til patienter med pacemaker/ICD enhed
  • Ansvarlig for at alle beskrevne sikkerhedsforanstaltninger følges under operationen
  • Ansvarlig for egen kontinuerlige uddannelse i el-kirurgi

Gulvfunktionen

  • Ansvarlig for korrekt placering af neutralpladen på patienten
  • Ansvarlig for korrekt betjening af diatermiapparat under operationen
  • Ansvarlig for observation af hudreaktion i forbindelse med afmontering af neutralpladen
  • Ansvarlig for egen kontinuerlige uddannelse i el-kirurgi

Underviser til kompetencekort og superbruger

  • Ansvarlig for undervisning i el-kirurgi
  • Ansvarlig for at nyt personale tager kompetencekort i diatermi i samarbejde klinisk sygeplejespecialist og afdelingssygeplejerske
  • Ansvarlig for revidering af vejledning for el-kirurgi i samarbejde med klinisk sygeplejespecialist

Anæstesipersonale           

  • Ansvarlig for monitorering af patient med pacemaker
  • Ansvarlig for at der er en programenhed eller magnet på operationsstuen til asynkronisering af pacemakeren/ICD enheden
  • Ansvarlig for risikovurdering af om fagperson/cardiolog skal kontaktes med henblik på evt. præoperativt afprogrammering af pacemaker raterespons funktion, eller en evt. vurdering og reprogrammering per- og  postoperativt                                   

            

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Neutralplade:

Pacemaker og ICD: Pacemaker elle ICD. Udarbejdet af en arbejdsgruppe under DASAIM

 

Tilbage til top