Børn: observation og monitorering i opvågningen på Gentofte Hospital

Formål

At systematisere og ensarte observationer af børn på Gentofte Hospitals opvågning, og sikre monitorering og udskrivelse efter både DASAIM’s rekommandationer og regionens vejledning, om anvendelse af (P)EWS ved patientovergange.

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker og læger ansat i Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling på Gentofte Hospital.

Definitioner

Børn: 0-15år.

Fremgangsmåde

Observation og monitorering:

Børn til opvågning på Gentofte Hospital observeres efter DASAIM’s kriterier.

Der observeres og scores minimum 3 gange i opvågningsforløbet: ved ankomst, efter 15 min og ved stillingtagen til udskrivelse.

Der observeres flere gange, hvis en enkeltscore er over 1, den samlede score er >4 eller hvis barnets tilstand i øvrigt forværres.

Der observeres følgende værdier:

  • Bevidsthed: Konfusion og/eller uden god kontakt på grund af sedation scorer 2, normal søvn hvor barnet reagerer på stimuli scorer 1.
  • Respiration: Obs indtrækninger, ind- og ekspiratorisk stridor, frekvens tælles/værdi på monitor vurderes i forhold til bevægelse af barnets brystkasse.
  • SpO2: Score 2 ved ilttilskud, alle skal vurderes uden ilt ved ankomst. Obs øget respirationsarbejde uden ilt?
  • Blodtryk måles kun på særlig indikation.
  • Hjertefrekvens: Observeres fra monitor.
  • Smertescore: der anvendes en scala der er relevant for barnets alder, Flacc, VAS eller NRS (se bilag). Der gives smertebehandling ifølge afdelingens vejledning for dette. Uro vurderes under bevidsthed.
  • Der scores ikke for kvalme. Der gives kvalmebehandling efter vejledning hvis barnet kaster op.
  • Der scores kun for motorisk status, diurese og temperatur på særlig indikation.

Alle børn skal PEWS scores ved overflytning til sengeafsnit. PEWS dokumenteres i SP. Som ovenfor måles kun blodtryk på indikation. PEWS regional vejledning.

Smerter og Uro

Børn smertescores ved hjælp af Flacc, VAS eller NRS, eventuelt vurderet af sygeplejersken eller forældre, (se Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for). Der gives smertestillende efter opvågningens smertevejledning, dosis gentages til effekt.

Uro som skyldes påvirkning af narkose kan behandles med Fentanyl i mindre doser. Der skal skelnes mellem smerter, uro der skyldes narkosen og angst fordi barnet er i fremmede omgivelser. Uro der skyldes narkosen er ofte kendetegnet ved at der ikke er kontakt til barnet, trods vågent. Brug gerne forældrenes hjælp til at skelne.   

 

Forældresamarbejde

Det er vigtigt, at forældrene allerede ved modtagelsen får indtryk af at de er en vigtig del af pleje- og behandlingsprocessen, samtidig med at de bevarer forældre- identiteten. Det vil sige, at de i videst muligt omfang skal inddrages i plejen af barnet, som ofte skal med forældrene hjem samme dag. Det kan være svært hvis man som sygeplejerske ikke selv er rutineret i den instrumentelle pleje eller godt funderet i sygdomsbaggrund og operation for lige netop dette barn.

En lydhør og ærlig dialog kombineret med handlekraft kan danne god basis for et godt forældresamarbejde. Kombinationen af egne og forældrenes observationer giver et godt grundlag for at yde den optimale pleje og behandling i trygge rammer for familien. 

Ansvar og organisering

Afsnitsledelsen har ansvar for implementering af vejledningen. Koordinatoren har ansvar for at børn i opvågningen passes af personale, der er oplært i at passe børn.

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag