At kvalitetssikre genoptræningen af patienter på afdeling for led- og knoglekirurgi (afd. T), der efter traume har fået foretaget akut kirurgisk indgreb eller er blevet konservativt behandlet, ved:
Fysioterapeuter, ergoterapeuter, læger, plejepersonale på afdeling for led- og knoglekirurgi, Herlev matriklen.
Mobiliseringsplan og restriktioner: Specifik beskrevet plan lagt af operatør eller stuegangslæge med angivelse af tilladelig belastning samt eventuelle restriktioner for bevægelse i det afficerede led.
Regimer: Et fastlagt behandlingsforløb som er beskrevet i afdelingen.
Trappegang: At patienten forstår teknikken ved trappegang og har om muligt afprøvet trapper/trin.
DTRHL (Dansk Tværfagligt Register for Hoftenære Lårbensbrud): Omhandler udvikling, afprøvning og implementering af indikatorer og standarder til vurdering af kvaliteten af sundhedsvæsenets kerneydelser; den sundhedsfaglige kvalitet. Patienter indgår i projektet hvis de har en af følgende diagnosekoder og er over 65 år.
CAS (Cumulated Ambulation Score): Cas anvendes til vurdering af basismobilitet. Det er defineret som evnen til at komme ind/ud af seng, rejse/sætte sig i stol samt gang indendørs med relevant gangredskab. Scoren går fra 0-6.
Følgende patient diagnoser er typiske på afdelingen:
Fraktur af: bækken, malleol, fod/tæer, crus, femur (herunder collum femoris frakturer), patella, costae, columna, humerus, radius og ulna.
Sene og muskel ruptur i OE og UE.
Luksationer efter: Hoftealloplastik.
Bløddelsskader og knogleskader uden brud: Compartmentsyndrom, kontusioner, smerteproblematikker efter fald.
Henvisningsprocedure
Der foreligger en rammeordination, som angiver at alle patienter, der efter traume har fået foretaget et akut kirurgisk indgreb eller er blevet konservativt behandlet, tilses af en fysioterapeut på afdelingen, hvis det findes fysioterapeutisk relevant. Her tages i betragtning de oplistede eksempler nedenfor i afsnittet "Patienter der ikke skal ses af fysioterapeut".
Lungefysioterapi: henvises til særskilt af læge jf. VIP for Lungefysioterapi og er altså ikke indbefattet af rammeordinationen.
Der afholdes dagligt tavlemøde med plejepersonale, geriater og afdelingslæger, hvor plejen informerer om de indlagte patienter, planerne for patienten gennemgås og den fysioterapeutiske prioritering af patienterne videregives til plejen.
Inden patienten tilses skal fysioterapeuten sikre sig at den opererende læge eller stuegangslæge har beskrevet en mobiliseringsplan samt restriktioner for de patienter, hvor det er relevant, i journalen.
Plejen må gerne mobilisere patienterne, inden fysioterapeuten går i gang med sin behandling/vurdering, til stol eller i forbindelse med øvrige plejeopgaver, hvis dette er muligt.
Patienter der ikke skal ses af fysioterapeut
Se iøvrigt prioriteringsnøgle for fysioterapi i hverdagen på afd. 119 LINK.
Fysioterapeutisk intervention
Fysioterapeuten foretager en førstegangsvurdering af patienten med fokus på funktionsniveau herunder smerter, forflytninger, mobilisering og muskelaktivering. Patienten trænes efterfølgende om muligt i gang med relevant gangredskab, forflytninger til/fra seng og lænestol/kørestol. Desuden instrueres patienten i selvtræningsøvelser og et eventuelt hjemmeøvelsesprogram udleveres.
I samråd med patienten arbejdes der hen imod målene for udskrivelse, se nedenfor, og patienten tilses af fysioterapeut indtil dette er opnået.
Ved udskrivelse foretager fysioterapeuten en afsluttende vurdering og udfylder en genoptræningsplan, hvis der er behov for videre genoptræning. Ligeledes bestilles eventuelle hjælpemidler.
Liftning af patienter varetages af plejepersonalet.
Patienter med knænære frakturer og/eller sene- og ligamentskader omkring knæet kan tilbydes i specialiseret genoptræning i oplåsningsforløbet. Dette opstartes ved første kontrol i T-ambulatoriet eller ved udskrivelse fra afdelingen. Det er den behandlende fysioterapeut der vurderer genoptræningsbehov og opstartstidspunkt, i samråd med behandlende læge.
Særlige forhold for patienter med hoftenære lårbensbrud
Patienter over 65 år med hoftenære lårbensbrud og som indgår i DTRHL skal mobiliseres indenfor 24 timer efter operation i henhold til de gældende kliniske retningslinjer. Tidlig mobilisering og habituel CAS kodes tidstro i Sundhedsplatformen efter første mobilisering og patientens nuværende funktionsniveau noteres i fysioterapeutens indledende notat. CAS registreres i vurderingsskemaet.
Forsøg på førstegangsmobilisering indenfor 24 timer er et fælles ansvar for fysioterapeuter og plejepersonalet på afdelingen. En førstegangsmobilisering skal foretages sammen med uddannet eller næsten uddannet plejepersonale med solidt kendskab til denne type mobilisering. Mobiliseringen kan også foretages af to fysioterapeuter.
CAS registreres hver gang patienten har haft en intervention og ved udskrivelse. Ved udskrivelse foretager fysioterapeuten en afsluttende vurdering af patientens aktuelle funktionsniveau. Dette registreres med CAS i sundhedsplatformen.
Hvis patienten udskrives fra GEH, skal fysioterapeuten her give slut CAS. Hvis patienten overflyttes til en anden afdeling giver den fysioterapeut, som er tilknyttet afdelingen, slut CAS ved udskrivelse.
Pneumothorax / Lungefysioterapi:
På ortopædkirurgisk afdeling T119 tages der også imod patienter med spontant eller traumebetinget pneumothorax i fald disse ikke har habituel lungesygdom. Patienter der habituelt har en lungesygdom, pneumothoraxpatienter indlægges på lungemedicinsk afdeling, O107.
Fysioterapeutisk tilbydes der førstegangsinstruktion i PEP-fløjte (eller maske) såfremt pneumothoraxet er dræneret (med isat dræn) eller efter udtagelse af dræn, når der ER foretaget kontrol-røntgen og dette er godkendt af en læge (evt lungemediciner). PEP behandlingen skal kun igangsættes, hvis der er grundlag for dette såsom ved atelektaser og/eller sekret ophobning, som pt ikke selv kan mobilisere og hvis pt kognitivt kan varetage den efterfølgende PEP behandling.
Fysioterapien følger op på PEP-instruktionen i de tilfælde hvor det vurderes nødvendigt.
Generelt skal der tænkes at mobilisering er den bedste ”lunge-fysioterapi” og at PEP skal ses som et supplement i fald pt er immobiliseret over en længere periode.
Henvisningen skal igennem og/eller konfereres med en læge – plejepersonalet må ikke henvise uden aftale med en læge.
Se i øvrigt VIP vejledningen: ”Lungefysioterapi til indlagte patienter – gældende for Herlev matriklen”. LINK
Behandlingshyppighed
Hvis muligt alle hverdage efter Fysioterapiens prioriteringsnøgle. LINK
I weekenden prioriteres først patienter, der skal (læs også Fysioterapiens VIP om weekend-arbejde - LINK):
Herefter prioriteres patienter der skal:
Mål ved udskrivelse
Videre genoptræningsmuligheder efter udskrivelse
Patienten kan udskrives til ambulant almen genoptræning i kommunalt regi, specialiseret genoptræning i hospitals regi eller døgngenoptræning eller aflastning i kommunalt regi i henhold til "Snitfladekataloget". (link)
Dokumentation og registrering
De fysioterapeutiske interventioner dokumenteres i Sundhedsplatformen med relevante SKS-koder - se Afdelingen for Ergo- og Fysioterapi's hjemmeside for casekataloger (LINK).
Dokumentationen indebærer indledende og afsluttende notat samt afkrydsning i vurderingsskema. Der noteres ved samtlige interventioner som fysioterapeuten tager del i.
Kontaktfysioterapeuten har det overordnede ansvar for at patientens genoptræning på afdelingen forløber tilfredsstillende.
Den behandlende fysioterapeut har ansvaret for at leve op til de gældende procedurer for fysioterapeutisk behandling til patienter, som efter traume har fået foretaget kirurgisk indgreb eller er blevet konservativt behandlet.
Afdelingsterapeuten har ansvaret for, at fysioterapeuterne er bekendt med de gældende procedurer for fysioterapeutisk behandling til patienter, som efter traume har fået foretaget kirurgisk indgreb eller er blevet konservativt behandlet.
Terapeut med specialfunktion har i samarbejde med afdelingsterapeuten det faglige ansvar for gældende kliniske VIP vejledning vedrørende fysioterapeutisk behandling til patienter, som efter traume har fået foretaget kirurgisk indgreb eller er blevet konservativt behandlet.
Den ledende terapeut har det overordnede ansvar for at de gældende procedurer for fysioterapeutisk behandling til patienter, som efter traume har fået foretaget kirurgisk indgreb eller er blevet konservativt behandlet, overholder regionale og/eller nationale standarder.
Rammeordination af fysioterapi og ergoterapi til afdeling T's patienter.doc
Fysio- og ergoterapeutfaglig journalføring
Prioriteringsnøgle ort. kir.pdf
Dansk tværfagligt register for hoftenære lårbensbrud
Regionalt snitfladekatalog for genoptræning i kommuner og regioner