Personale på kliniske og tværgående afdelinger, der er involveret i bestilling og håndtering af billeddiagnsotiske undersøgelser, der skal udføres i Afdeling for Brystundersøgelser
Personale på Afdeling for Brystundersøgelser, der udfører billeddiagnostik af mammae.
Billeddiagnostik af mamma omfatter følgende
Patienten skal give samtykke til den billeddiagnostiske undersøgelse af mamma på grundlag af fyldestgørende information fra henvisende sundhedspersonale.
Ved billeddiagnostiske undersøgelser hvor komplikationerne er bagatelagtige/ofte forekommende eller bagatelagtige/sjældent forekommende, opfattes patientens fremmøde til undersøgelsen som stiltiende samtykke på baggrund af det informerede samtykke indhentet af henvisende instans, som led i en samlet udrednings- og behandlingsplan.
Da mammografi giver meget lav bestråling, udspørges kvinder over 50 år ikke om graviditet før undersøgelsen.
Se Mammografi på kvinder i den fertile alder i forbindelse med screening om den lave dosis ved mammografi.
For fertile kvinder op til 50 år skal det noteres i henvisningen, hvis hun er gravid. Det har betydning for planlægning af undersøgelsen samt for vurdering af mammografien.
Når markering i bryst foretages indenfor 14 dage før operation, skal der endvidere ALTID foretages en bestilling af "RU vævsprøve fra bryst" og evt. vævsprøve fra armhule.
Relevante oplysninger:
Ring til Afdeling for Brystundersøgelser på telefon ###TELEFON###. Oplys om patientens navn og om præparatet indeholder jodkorn.
På prøven skal der oplyses om:
Oplys ønskedato og tid.
Ved henvisning til MR skanning af mamma, skal spørgsmål omkring MR sikkerhed i Best/ord udfyldes (MR-kontrolskema).
Informationen er sikkerhed for, at patienten kan undersøges i en MR skanner, og det bør udfyldes i samarbejde med patienten.
Ved tvivlstilfælde om eventuelt indopereret materialet er MR kompatibelt, er det muligt at kontakte MR personalet, så det kan afklares, om patienten kan MR skannes inden undersøgelsen bestilles.
Se iøvrigt MR-skanning af mammae- henvisning og forberedelse
Best./ord. bestillingen i SP indeholder et spørgeskema, der skal udfyldes, når en patient skal til en radiologisk undersøgelse, hvor der anvendes intravaskulær kontraststof- MR-skanning af mamma og kontrastmammografi.
Ved kontrastmammografi benyttes kontraststoffet Omnipaque 350 mg/ml
Ved MR kanning af mammae benyttes kontraststoffet Prohance
Gravide bør kun få iodholdigt kontraststof, hvis det er absolut nødvendigt. Har den gravide fået kontraststof under graviditeten, skal barnets thyroidea funktion kontrolleres gennem den første uge efter fødslen, hvilket sker rutinemæssigt på alle nyfødte i Danmark.
Der er ingen forholdsregler for kvinder, der ammer og får iodholdigt kontraststof i forbindelse med en røntgenundersøgelse. Amningen kan fortsætte på vanlig måde. Mælken kan få en bismag, men der er ingen risiko for barnet.
Blodprøver: Hos patienter med normal nyrefunktion, skal blodprøver først tages 4 timer efter kontrastinjektion.
Opsamling af urin: Der bør ikke foretages analyse på urin opsamlet indenfor 24 timer efter kontrastinjektion.
Thyreoideascintigrafi kan ikke udføres før 2 måneder efter kontrastindgift.
Isotopundersøgelser bør ikke foretages indenfor 24 timer efter kontrastindgift med jodholdigt kontraststof.
To injektioner med jodholdigt kontrast: Der skal være 4 timer mellem undersøgelser, hvor der anvendes jodholdigt kontrast hos patienter med normal nyrefunktion. Hos patienter med nedsat nyrefunktion hvor eGFR < 30 ml/min/1,73m2 eller patienter i dialyse, skal der gå 48 timer mellem undersøgelserne.
To injektioner med gadoliniumholdigt kontrast: Der skal være 4 timer mellem to injektioner af gadoliniumholdigt kontraststof for patienter med normal nyrefunktion. For patienter med nedsat nyrefunktion, hvor eGFR er < 30 ml/min/1,73m2 eller patienter i dialyse, skal der være 7 dage mellem to injektioner af gadoliniumholdigt kontraststof.
Injektion af jodholdigt og gadoliniumholdigt kontrast: Der skal være 4 timer mellem injektion af jodholdigt og gadoliniumholdigt kontraststof for patienter med normal nyrefunktion. For patienter med nedsat nyrefunktion, hvor eGFR er < 30 ml/min/1,73m2 eller patienter i dialyse, skal der være 7 dage mellem injektion af jodholdigt og gadoliniumholdigt kontraststof.
Bilaget "Dosis til patienter v.kliniske undersøgelser" indeholder oplysninger om de typiske stråledoser for de hyppigst forekomne røntgenundersøgelser, der udføres i Afdeling for Brystundersøgelser.
Dosis er angivet som effektiv dosis i enheden mSv(milli-Sievert).
Til sammenligning er den naturlige baggrundsstråling en gennemsnitsdansker udsættes for årligt på ca.4 mSv- se Strålingsguide fra SST
Indeholder Best/ord ikke de for undersøgelsen relevante oplysninger kan henvisingen blive afvist/returneret. Dette vil ofte medføre et forlænget patientforløb.
Det er vigtigt at kliniske afdelinger har en procedure for at følge op på returnerede og afviste Best/ord
Såfremt en akut Best/ord er mangelfuld eller afvises, vil henviser blive kontaktet af personale fra Afdeling for Brystundersøgelser på det angivne kontakt telefonnummer.
Som udgangspunkt sender Afdeling for Brystundersøgelser indkaldelsesbrev og information om den aktuelle undersøgelse til ambulante patienter, medmindre der er lokale aftaler om andet.
Tidspunkt for undersøgelsen vil altid fremgå af SP
Henvisende læge er ansvarlig for, at de nødvendige oplysninger fremgår af Best/ord samt at patienten har givet samtykke til undersøgelsen på grundlag af fyldestgørende information om undersøgelsens art, risici og mulige komplikationer.
Henvisende afdeling er ansvarlig for at følge op på udestående Best/ord.
Afdeling for Brystundersøgelser skal sikre, at der gives telefonisk besked om returnerede (”afviste”) akutte Best/ord.
Afdeling for Brystundersøgelser er ansvarlig for visitation af henvisningen samt for svarafgivelse til henvisende afdeling.
Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 671 af 1. juli 2019 om brug af strålingsgeneratorer
Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser, VEJ nr 9207 af 31/05/2011, Sundhedsstyrelsen
Notat vedr. radiologi,14/12/2011, Sundhedsstyrelsen
Mammografi på kvinder i den fertile alder i forbindelse med screening