Aktivitet

Organisatorisk kvalitet

Henvisningskriterier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Generelle retningslinjer for udredning og behandling

  • Der startes ikke udredning og behandling af kvinder, der er fyldt 40 år
  • Der tilbydes normalt kun behandling hos kvinder over 35 år, såfremt de har en god ægreserve
    (AMH > 10)
  • Som udgangspunkt behandler man ikke kvinder med en forventet 5-års overlevelse på mindre end 50%
  • Der tilbydes ikke fertilitetsbevarende behandling til kvinder med en lav risiko for udslukt ovariefunktion (f.eks. ikke alkylerende behandling)
  • Af hensyn til kvindens helbred tilbydes ikke behandling til kvinder med kontraindikationer mod fremtidig graviditet
  • Af hensyn til kvindens helbred tilbydes ikke behandling ved BMI højere end eller lig 35 (BMI<40 ved kryopræservering af ovarievæv)
  • Af hensyn til kvindens helbred tilbydes ikke tilbagelægning af kryopræserveret ovarievæv ved risiko for re-introduktion af maligne celler (leukæmi, dissemineret cancer, ovariecancer m.m.)
  • Der tilbydes ikke behandling til par/kvinder med 2 eller flere fælles børn.

Ægudtagning/ Nedfrysning af ovarievæv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ved neoadjuverende kemoterapi:

Generelt tilbydes ikke IVF-stimulation med ægudtagning til de patienter. Det øgede østrogenspejl der kommer som følge af behandlingen kan måske booste canceren. Der tilbydes kryopræservation af ovarievæv. Kvinder over 35 år får som udgangspunkt kun tilbudt kryopræservation af ovarievæv, hvis de har en god ovariereserve ift deres alder. Operationen planlægges i samråd med gynækologisk afdeling. 

  • Ved operation som primære behandling

Patienter, der skal primært opereres, kan frit vælge mellem IVF med ægudtagning og kryopræservation af ovarievæv. Dog afhænger mulighederne igen af en individuel vurdering baseret på kvindens alder og ovariereserve. Se ovenstående henvisningskriterier

 

Blodprøver

 

 

 

 

 

Følgende blodprøver skal tages på patienten:

FSH:P, LH:P, Progesteron:P, østradiol:P og AMH:P (antimüllersk hormon), samt lovpligtige smittemarkører for HIV (1+2), hepatitis B virus (c-antistof og s-antigen) og hepatitis C virus (antistof), samt syfilis. Prøverne skal helst tages senest dagen før samtalen på fertilitetsklinikken. Det anføres på henvisningen, at de er bestilt.

Bestord. Sæt RH: ovariefrysepakke, HEH: fertilitetsprøver

Henvisning

 

 

 

 

 

 

 

Der sendes en elektronisk henvisning. Der laves en "best./ord." på en intern henvisning. Henvisningen hedder "fertilitet" og vælg herefter fertilitetsklinikken og i søgefeltet skrives "RH Y5".

Henvisningen skal indeholde diagnose, behandlingsplan og kontaktoplysninger til kontaktlæge.


Kontaktlægen eller kontaktsygeplejersken kontakter derudover Rigshospitalets fertilitetsklinik tlf ###TELEFON###. Telefonen er åben hver dag ml. kl 9-13, i øvrige tidsrum kontaktes ###NAVN### på tlf ###TELEFON###