NEO Lejring af barn med respirationsproblemer

 

(Målgrupper og anvendelsesområde)

 

(Definitioner)

 

Fremgangsmåde

Generelt

Børn lejres fortrinsvis på ryggen med hovedet vendt skiftevis til højre og venstre side.

Barnets lejring skal ændres ofte og må generelt ikke være i den samme position for ofte og længe ad gangen - fx med udad- eller indadroteret hofte. Der skal være særlig opmærksomhed på udadrotering af hoften hos børn, der ligger meget på maven, da de har tendens til at "glide ud til siden" og ligge som "en frø". Lejring på maven kan også forhindre barnet i at samle sine hænder eller føre dem op til ansigtet som en del af den selvberoligende adfærd. Vekslende lejring er derfor essentiel.

Hos hypotone børn er lejring på maven ikke altid det bedste ved respiratoriske problemer. Her kan sideleje være bedre.

Lejring på siden 

Hvis børn ikke kan ligge på ryggen, lejres de først og fremmest på siden, gerne med støtte mellem benene, så hofterne er i neutral stilling (ikke roterer indad).

Børn med NVK/NAK lejres som alternativ til rygleje ALTID på siden, med mindre barnet ikke kan opretholde en sufficient respiration i anden position end lejring på maven (se herunder).

Lejring på venstre side kan hæmme ventrikeltømningen, hvis barnets peristaltik ikke er kraftig nok til at tømme ventriklen sufficient. (Peristaltikken kan stimuleres ved at give barnet lidt mad pr. os og/eller sut under måltiderne).

Lejring på maven

Lejring på maven vælges, hvis lejring på ryggen eller siden ikke er mulig eller støttende for sufficient respiration 

Nyfødte børn med respirationsbesvær kan have gavn af at blive lejret på maven.

Årsag: Lejring på maven giver mere plads til diaphragmas arbejde under respirationen.

Der kommer mindre luft i ventriklen, og barnet kan bedre bøvse den luft op, der kommer ned fx fra CPAP-behandling. Her kan barnet mellem måltiderne have glæde af en åbentstående sonde (minimum 6 CH). Åben sonde må kun tilgås 30 min. efter måltid pga. aspirationsrisiko.  

Metode

Barnet skal ligge på knæene med samlede ben.

Barnet støttes i siderne af høje og stejle sider/vægge – evt. sandsække – så hoften er i neutral stilling (ikke roterer udad). Dette giver den bedste plads for diaphragmas arbejde.

Barnet lægges skiftevis med højre og venstre kind mod underlaget.

Observationer:

  • Blødning fra navle
  • Trykmærke efter navleklemme
  • Trykmærker på knæ
  • Hofternes placering. 
  • Smerter. Børn født i UK (underkrops præsentation) kan have smerter i hofterne ved at ligge på maven. Barnet kan derfor have glæde af at få en STOR ”pølle” lagt ind mellem hofte og mave så underkroppen eleveres.

OBS! På grund af risiko for uopdaget blødning må børn med NVK/NAK kun lejres på maven efter ordination og/eller, hvis patienten overvåges kontinuerligt af personale.

Lejring på ”hest”

Når børn har brug for at ligge på maven, kan det være hensigtsmæssigt, at de lejres på en ”hest” for at undgå skulder og hofteproblemer. En ”hest” er et stykke stof (undertrøje, stofble mv.), der er foldet, så den ligger som en ”pølse” i kropsbredde fra hoved til hofte. En ”hest” skal være forholdsvis høj, så det er muligt for barnet at holde både hofte og skuldre i neutral stilling.

Hvis barnet ligger på vandmadras, skal man være opmærksom på at ”hesten” reducerer vandmadrassens funktion.

(Ansvar og organisering)

 

(Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil)

 

(Bilag)