Praktisk instruks for diagnosticering og håndtering af patienter med food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) på Afdeling for Børn og Unge, Herlev Hospital.
FPIES er en ikke-IgE-medieret fødevareudløst overfølsomhedsreaktion, der typisk debuterer hos børn < 6 mdr. og sjældent efter 1-årsalderen.
Symptomerne er gentagne opkastninger og/eller vandige, evt. blodige diareer, der kan resultere i dehydrering og hypovolæmisk shock.
Symptomerne opstår typisk 1-4 timer efter indtag af den pågældende fødevare og varer oftest 4-6 timer.
Hyppigste udløsende fødevarer er komælk, soja, ris, havre og fisk.
FPIES har en god prognose. I tilfælde af mælk- og soja-induceret FPIES opnås ofte tolerans indenfor 1 til 2 år, mens øvrige typer FPIES ofte persisterer til 3-års alderen.
Diagnosen kan i klassiske tilfælde stilles ud fra anamnesen og ophør af symptomer ved diæt uden den/de udløsende fødevare(r).
Provokation anvendes i diagnostisk øjemed, hvor der er tvivl om diagnosen og som opfølgning for at undersøge, om der er opnået tolerans overfor den pågældende fødevare før introduktion.
Det er relevant at foretage priktest og måle specifik IgE for den mistænkte fødevare for at udelukke IgE-medieret allergi.
Se Bilag 1 for uddybning af baggrund.
Da op til 50% af patienterne med FPIES ved en fødevareprovokation får behov for intravenøs væskebehandling og pga. symptomernes karakter, foretages fødevareprovokationen under indlæggelse på Børn og Unge, sengeafsnit 2.
Ved anamnestiske svære tilfælde (fx tidligere svær dehydratio, behov for intravenøs væskebehandling) kan der anlægges i.v. adgang inden provokationen.
Planlægning og gennemførelse af fødevareprovokation foregår i samarbejde mellem Børn og Unge, sengeafsnit 2 og Børn og Unge, klinik 2: Astma og Allergi.
For doser af de enkelte fødevarer se Bilag 2.
Afhængig af anamnesen (symptomernes sværhedsgrad, den mængde af fødevaren, der udløste symptomerne, og tidsintervallet fra indtag til symptomdebut) kan der afviges fra doseringsvejledningen ligesom observationstiden kan forlænges. Afvigelser fra standardproceduren skal fremgå af henvisningen.
Der skal være mindst 2 læger til stede på afsnittet, heraf mindst én speciallæge.
Adrenalin og antihistaminer har ingen plads i behandling af FPIES, da der ikke er tale om en IgE-medieret allergi.
Den provokationsansvarlige læge informerer patienten om at fortsætte diæt uden den pågældende fødevare - uanset udfald af fødevareprovokationen.
Sygeplejersken medgiver familien kontaktoplysninger og information om at henvende sig ved fornyede symptomer:
Kontaktlæge bedes orienteret i inbasket ved henvendelse.
Inden for 1 uge efter provokationen: Telefonkonsultation ved kontaktlæge i Klinik 2: Astma og Allergi.
Telefonkontakten bookes af sekretær, når dato for indlæggelsen er planlagt (se Forberedelse til provokationsdagen).
Hvis patienten ikke udvikler symptomer indenfor 24 timer efter indtag af sidste dosis, betragtes patienten som tolerant.
Kontaktlægen tager stilling til, om patienten skal fortsætte diæt uden den pågældende fødevare, eller den pågældende fødevare kan introduceres.
CAVE-feltet opdateres.
Kontaktlægen skriver konklusion i SP, som sendes elektronisk til egen læge.
International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome. Nowak-Wegrzyn et al. J All Clin Imm 2017;139(4)1111-26
Bilag 1: Baggrund: Food protein-induced enterocolitis syndrome.pdf
Bilag 2: Doseringsvejledning til provokation: Food protein-induced enterocolitis syndrome.pdf
Bilag 3: Provokationsskema: Food protein-induced enterocolitis syndrome.pdf
Bilag 4: Skabelon til SP-notat: Food protein-induced enterocolitis syndrome.pdf