At undersøge patientens lungefunktion, herunder total lungekapacitet, volumina, flow samt evt. reversibilitet
Indikationer:
Kontraindikationer:
VC: Vitalkapacitet. Det maksimale volumen, som kan ekspireres efter en maksimal inspiration.
FEV1: Forceret ekspiratorisk volumen i det første sekund.
FVC: Forceret vitalkapacitet. Det maksimale volumen, som kan ekspireres under en forceret ekspiration, påbegyndt efter en maksimal inspiration.
RV: Residualvolumen. Det volumen der er tilbage i lungerne efter en maksimal ekspiration.
TLC: Total lungekapacitet. Det volumen som findes i lungerne efter en maksimal inspiration (TLC = VC + RV).
ITGV: Intratorakalt gasvolumen. Det volumen, der på et givet tidspunkt befinder sig i luftvejene. I denne forbindelse, når shutteren er lukket. Ikke en egentlig fysiologisk størrelse, men udgangspunktet for beregning af alle andre lungevolumina ved boksundersøgelsen.
Obstruktivt nedsat ventilationskapacitet: Nedsat ekspirationshastighed pga forsnævrende sygdomme i bronkier og bronkioler (astma, KOL) eller nedsat elasticitet i lungevævet (lungeemfysem).
Restriktivt nedsat ventilationskapacitet: Nedsat total lungekapacitet (nedsat ekspansionsevne i lungeparenkym/thoraxvæg).
Undersøgelsesprincip:
Undersøgelsen finder sted ved brug af helkropspletysmograf. Denne registrerer tryk, volumen og tryk/volumenændringer over tid, og beregner derudfra statiske og dynamiske lungevolumina. I tilfælde af funktionsnedsættelse karakteriseres patientens lungefunktion som enten obstruktiv, restriktiv eller evt en kombination.
Patientforberedelse:
Praktisk udførelse:
Reversibilitet:
Tolkning/svar:
Normalværdier:
Klassifikation ved nedsat lungefunktion:
Reversibilitet:
Sygeplejerske som udfører undersøgelsen har ansvar for, at patienten er velinformeret om undersøgelsen, og at patientkooperationen er så optimal som mulig. Lægen informerer om resultatet.
Lungefunktionsstandard: Spirometri og peakflow, lungevolumen, lungediffusionskapacitet 2007, Standarder for Dansk Lungemedicinsk Selskab og Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuclearmedicin.
https://lungemedicin.dk/wp-content/uploads/2023/03/DLS-Samlet-160323.pdf