Læger, sygeplejersker og sosu-assistenter i Hudsygdomme, klinik 1.
Formål:
Laser support: GM medical tlf ###TELEFON###/ ###TELEFON###
Maskinen skal have serviceeftersyn 1 x årligt. Dato for sidste eftersyn kan ses bagpå maskinen.
CO2-laserbehandlingen består af energirigt lys, som ved opvarmning af vævet skaber en fordampning. Det syge væv fjernes meget præcist uden at påvirke det omgivende væv. Efter behandlingen dannes der sår, og ardannelse kan ikke helt undgås, men denne er mindre end ved andre behandlinger.Tilbage til top
Organisation:
CO2-laser foregår 1 gang pr. måned på reservelægestue og 1 gang pr. måned på speciallægestue. Enkelte patienter får på grund af udbredelsen af hudsygdommen eller af smerteårsager foretaget CO2-laserbehandlingen i generel anæstesi. Dette foregår 1 gang pr. måned.
Første ambulante besøg
Patienten informeres mundtligt og medgives skriftlig patientinformation. Direkte sollys/solarie bør undgås 6-8 uger inden og mindst 3 måneder efter behandlingen.
Hvis det vurderes der skal lægges øjenkapsel (pga. behandling indenfor øjenhulen), skal patienten informeres om, at man ikke kan køre hjem efterfølgende. Ved behov lægges recept på lokalbedøvende creme, som påsmøres 1 time inden behandlingen.
Bivirkninger
Blødning, infektion, sår, smerte, arvævsdannelse og dyspigmentering
Der tages klinisk foto hos afdelingens fotograf mhp. dokumentation af behandlingseffekt. Fotoseddel udfyldes af læge ved besøg i ambulatoriet. Såfremt der ved en fejl ikke foreligger fotodokumentation ved fotograf, kan der i nødstilfælde tages foto med rover.
Inden bookning af CO2 deroofing til hidrosadenitis tuneller konfereres med laseransvarlig speciallæge, området indtegnes og der tages foto med rover.
Inden bookning af rhinophyma vises foto ved fotokonference eller konfereres med laseransvarlig speciallæge, så det kan vurderes om behandlingen skal foregå i lokal eller generel anæstesi.
Booking af tider
Reservelægestue:
Speciallægestue
Best. Ord.
Der laves best.ord. på ambulant besøg, hvor det tydeligt noteres om det skal foregå på reservelægestue eller speciallægestue.
Ved bookning af rhinophyma i lokal anæstesi, bookes patienten 1 time før behandlingen i sygeplejeklinikken med henblik på påsmøring af lokalbedøvende creme.
Ved bookning af patient til generel anæstesi, skrives til ansvarshavende sygeplejerske.
Under laserbehandlingen
Laserapparatet er placeret på operationsstuen, 2. sal. Sygeplejersken klargør laserapparatet, og pakker det sammen igen når behandlingen er afsluttet.
Før behandlingen starter sikres det, at patienten har forstået informationen og samtykker, samt at der er taget klinisk foto.
Umiddelbart inden behandlingen er lægen ansvarlig for følgende:
Kort guide til SmartXide2
Alle funktioner kan tilgås fra kontrolpanelet.
Nogle af funktionerne kan tilgås fra håndstykket:
Tænd maskine. Vælg CO2
High scan = felt behandling
Free hand = lokaliseret ”prik” behandling
HIGH SCAN
Vælg HiScan DOT og dernæst DOT, hvis density ikke står som 100%, vælg ”Standard Resurf. og tryk ”yes”
###TABEL_1###
Ved behandling af f.eks. xanthelasmata vil power mellem 5-8 være fint, mens rhinophyma vil være power omkring 20W, der startes som regel højest, og skrues ned efterhånden som man nærmer sig målet.
De 3 kolonner med ”Power”, ”Dwell time” og ”Spacing” kan justeres i forskellige parametre.
FREE HAND
Man kan skifte til Free hand og anvende samme håndstykke, men
OBS OBS Husk nedjustering af Watt !!!!!
Ved f.eks. xanthelasmata vil power omkring 1W være fint.
ALTID: Husk at foretage prøveskud på træspatel, for at estimere hvilket biologisk respons du vil kunne forvente.
Ved øjennær laserbehandling
CO2-laserbehandling må ikke foretages indenfor øjenhulekanten uden at der anvendes en hård øjenkapsel af stål.
Der behandles kun ensidigt.
Øjet dryppes med øjendråber oxybuprocain 0,4%, i alt 2 dråber med ca. et minuts interval. Øjets overflade bliver følelsesløs indenfor 1 minut.
Fucithalmic fordeles på indersiden af stålkapslen.
Lægen anlægger øjenkapslen. Bed patienten om at kigge nedad. Øjenkapslen anlægges lettest, ved først at lægge det under det øverste øjenlåg.
Det modsatte øje dækkes med et metal øjenskjold.Der udleveres øjendråber Spersadex (kloramfenikol og dexamethason), som skal bruges 3-5 gange det efterfølgende døgn, for at undgå infektion.
Ved behandling af rhinophyma
Patienten møder 1 time inden behandlingen i sygeplejeklinikken med henblik på påsmøring af lokalbedøvende creme på columella og næsetippen, da det på disse områder kan blive nødvendigt at supplere med infiltrationsanalgesi.
Ca. 30 minutter inden behandlingen lægges næseblok. Dette gøres ved at bedøve n. infraorbitalis og ramus nasalis externus, se: https://content.ugeskriftet.dk/sites/default/files/scientific_article_files/2013-11//artikel_4120.pdf
Der benyttes xylocain 20mg/ml uden adrenalin
N. infraorbitalis (innerverer laterale nedre næse) kan bedøves ved perkutan eller intraoral adgang (pas meget på ikke at ramme nerven hvor den træder ud af foramen infraorbitale!):
Ramus nasalis externus (innerverer den bruskede del af næseryg og næsetip) bedøves ved injektion på overgangen fra den knoglede til den bruskede del af næsen, 6-10mm lateralt for midtlinjen. Der et depot på ca. 1 ml på hver side af næsen.
Efter CO2-laserbehandlingen
Forbinding
I genitalområdet vil et hygiejnebind ofte være tilstrækkelig forbinding.
Ved andre lokalisationer kan anvendes Solvaline, anden ikke-adhærerende forbinding eller Mepore plaster.
Det sikres at patienten, patientens pårørende eller evt. hjemmesygeplejerske er velinformeret om efterbehandlingen i henhold til patientinformationen ved CO2 laserbehandling:
Efter vurdering, udleveres creme Fucidin og patienten instrueres i formålet med cremen og anvendelsen heraf. Der behandles typisk 2-3 x dagligt, i 5 dage.
Der aftales tid til opfølgende kontrol. Tiden bookes i receptionen.
Sygeplejeopgaver
Inden CO2-laserbehandlingen
Klargøring af CO2-laserapparatet
Laserapparatet er placeret på operationsstuen, 2. sal. Sygeplejersken klargør laserapparatet, og pakker det sammen igen når behandlingen er afsluttet.
Forberedelse af stuen
Rullebord dækkes op med
Øvrig forberedelse
Under laserbehandlingen
Sygeplejersken har assisterende funktioner under CO2-laserbehandlingen.
Sygeplejersken sikrer, at patienten ligger godt, er velbefindende samt vejleder og støtter patienten gennem behandlingen.
Hygiejne
Sygeplejersken har ansvaret for følgende:
Lejepapiret skiftes mellem hver patient.
Operationsleje, håndtag på operationslampe, rullebord, laserarm, mundstykke og skærmen på laserapparatet samt evt. andre kontaktflader rengøres mellem hver patient.
Derudover rengøres IT-udstyr efter vejledning.
Affaldsspande tømmes ved behov.
Når dagens program er slut, fjernes filtret fra suget og lægges i en plasticpose i vindueskarmen i skyllerummet. Filteret hentes af en portør, til destruktion.
Læger og sygeplejersker i Hudsygdomme, klinik 1 har ansvar for at kende og følge denne instruks.