Sygeplejerskers delegation af lægemidler i Akutmodtagelsen og Akutklinikken på HGH

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At give sygeplejersker ansat i Akutmodtagelsen Herlev og Akutklinikken Gentofte, mulighed for selvstændigt at ordinere og administrere udvalgte medikamenter.

Sygeplejersken er ansvarlig for at sige fra, hvis patientforløbet er af en sådan kompleks karakter, at den delegerede ordinationsret ikke kan gælde.

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker i Akutmodtagelsen Herlev og Akutklinikken Gentofte

 

Definitioner

Delegeret ordination: Ordination som sygeplejersker må foretage selvstændigt inden for rammerne beskrevet i dette dokument

 

Delegeret ordination

Ledelsens ansvar

I forbindelse med delegeret iværksættelse og justering af behandling med lægemidler til sygeplejersker har afdelingsledelsen ansvaret for:

1. At der foreligger en instruks for rammer og betingelser for den delegerede opgave.

  • Instruksen definerer patientgruppen, indikationer, kontraindikationer og relevante lægemidler.
  • Af instruksen skal fremgå, hvorvidt behandlingen må gentages og i givet fald hvor ofte og med hvilket interval, før lægen skal konsulteres.
  • Det skal fremgå hvilken overlæge der er ansvarlig for instruksen, og hvis det ikke fremgår, er ansvaret cheflægens. 

2. At sygeplejersker er instrueret, oplært og fortrolig med opgaven. Det skal dokumenteres, at vedkommende har modtaget den fornødne oplæring, og dokumentationen lægges på p-sagen. 

3. At der føres fornødent tilsyn med sygeplejerskers udførelse af delegationer. Tilsyn foretages via kompetencevurdering inden MUS.

 

Muligheder for delegation

Den selvstændige delegerede ordinationsret hører under rammedelegation til en defineret patientgruppe

  • Rammedelegation til en defineret patientgruppe: Den ansvarlige overlæge kan delegere, at sygeplejersker ud fra en detaljeret instruks må vurdere indikationen og iværksætte og justere behandling af en veldefineret patientgruppe med et forudbestemt sortiment uden forudgående lægelig ordination.

Sygeplejersken kan derudover iværksætte behandling med visse lægemidler ud fra to andre typer af delegation:

  • Konkret delegation: svarer til en PN-ordination. Skal ordineres af en læge på forhånd.
  • Rammedelegation til en konkret patient: Sygeplejersken får delegeret muligheden for at indlede medicinsk behandling af en konkret patient med et regime, som den ansvarlige overlæge har lavet en ramme for, og som lægen har ordineret på forhånd til netop den patient.

 

Rammedelegation til en defineret patientgruppe

Den ansvarlige overlæge kan delegere, at sygeplejersker må vurdere indikationen og iværksætte en forud defineret behandling af en veldefineret patientgruppe uden forudgående lægelig ordination.

Rammedelegering kan bl.a. være relevant for sygeplejersker i akutafdelinger, ambulatorier og specialfunktioner

Sygeplejersken har pligt til at dokumentere de delegerede ordinationer i Sundhedsplatformen.

 

Konkret delegation til konkret patient - PN-ordination

Lægen skal vurdere indikationen og ordinere den behandling, som må gives til den konkrete patient, hvis definerede symptomer eller tilstande indtræffer, f.eks. at patienten får smerter eller kvalme.

Sygeplejersken får overdraget retten til at iværksætte behandling inden for de fastsatte rammer baseret på sygeplejerskens vurdering af patientens behandlingsbehov.

PN-ordinationer skal indeholde præparatnavn, dosis, doseringshyppighed/interval og maksimal døgndosis og skal dokumenteres i Sundhedsplatformen.

 

Rammedelegation til en konkret patient (Regime)

Lægen skal på forhånd tage stilling til indikationen og ordinere en standardbehandling til en konkret patient. Behandlingen skal udføres ud fra en instruks. Det kan f.eks. være afrusning ”efter skema”, smertebehandling eller blodfortyndende medicin vejledt af blodprøvesvar. ”Efter skema” betyder, at et lægemiddel doseres ud fra en i forvejen udarbejdet instruks og i forhold til patientens symptomer eller værdier, såsom et blodprøvesvar, blodtryk eller puls.

Lægen skal dokumentere ordinationen i Sundhedsplatformen.

 

Krav om tilsyn

Der skal føres tilsyn på personniveau med udførelsen af delegationen, herunder om sygeplejersken er bekendt med den gældende instruks.

Dette kan f.eks. bestå i stikprøver, hvor der udvælges et antal patientforløb, hvor sygeplejersken har iværksat behandlingen og hvor en læge vurderer grundlag og indikation.

Graden af tilsyn skal afspejle en eventuel risiko og mulighed for fejl i udførelse af delegationen. F.eks. er kravet om tilsyn skærpet ved delegation af behandling med afhængighedsskabende lægemidler.

Personale med delegeret ordinationsret må ikke ændre på lægers ordinationer, medmindre der er tale om lægemidler, som personalet har fået tildelt ordinationsret til.

 

Ansvarsforhold ved ordination

En sygeplejerske, der initierer en lægemiddelbehandling, har dokumentationspligt. Ordinerende læge har ansvar for ordinationen, herunder for at enhver ordination af lægemidlet er tilstrækkelig udførlig til, at udførelsen af ordinationen kan ske på forsvarlig vis

 

Fremgangsmåde Akutmodtagelsen / Akutklinikken HGH

For hvert præparat der er omfattet af delegeret ordinationsret, ligger der et dokument på p-drevet og som bilag til denne VIP. Dokumenterne indeholder oplysninger om: 

  • Patientgruppen, indikationer, bivirkninger og kontraindikationer
  • Administrationsform, dosis og om hvorvidt behandlingen må gentages eller ej

Yderligere oplysninger om det enkelte præparat kan fremsøges på https://pro.medicin.dk/

 

Delegeret ordinationsret er først gældende for den enkelte sygeplejerske når vedkommende har:

  • Læst denne VIP
  • Læst dokumenterne om hvert enkelt præparat på p-drevet
  • Gennemgået udvalgte præparater sammen med den kliniske specialist/sygeplejersker med udviklingsopgaver/sygeplejerske med specialfunktion.

Herefter dokumenteres ovenstående i personalesagen, og det skal fornyes årligt og evalueres ved den årlige MUS-samtale.

 

Ansvar og organisering

Cheflægen er ansvarlig for, at nuværende vejledning er gældende og godkendt af de samarbejdende afdelinger.

Oversygeplejersken er ansvarlig for, at tilsyn af sygeplejerskernes kunnen og praksis foretages via kontinuerlige kompetencevurderinger - eventuelt i forbindelse med den årlige MUS.

Sygeplejersken er ansvarlig for at sige fra, hvis patientforløbet er af en sådan kompleks karakter, at den delegerede ordinationsret ikke kan gælde.

 

Referencer

 

Bilag