Krisehjælp til pårørende og andre ved pludselig traumatisk oplevelse, Akutmodtagelsen og Akutklinikken HGH

Resume

Personer som er udsat for pludselig traumatisk oplevelse udvikler undertiden sværere posttraumatiske reaktioner og bør tilbydes akut krisehjælp.

Formål

At understøtte patienter og pårørendes rektioner efter at have været udsat for akutte traumatiske hændelser.

Målgruppe

Plejepersonale og læger i Akutmodtagelsen, Herlev

Definitioner

Ved akut krisehjælp forstås et tilbud om akut debriefing, hjælp samt vurdering fra professionel instans.

Pludselig traumatisk oplevelse, skal forstås som en akut uventet hændelse ,ofte med dødsfald til følge. Eksempler på postraumatiserede hændelser med muligt akut behov for krisehjælp:

·  Pårørende til uventet dødsfald eller sværere traumatiserede hændelser i nærmeste familie

·  Pårørende til suiciderede

·  Vidner eller personligt ansvarlige personer ved større ulykker

Fremgangsmåde

Ved pludselig traumatisk hændelse har de fleste patienter og pårørende i første omgang brug for almindelig menneskelig kontakt, nærvær og omsorg. Denne omsorg kan gives af familie, venner eller andre nærtstående personer, såvel som plejepersonale og læger i Akutmodtagelsen og Akutklinikken HGH.  

I nogle tilfælde er karakteren af de hændelser, personen har været ude for af en sådan sværhedsgrad, at personalet i Akutmodtagelsen skønner, at der er brug for professionel bistand eller ”sjælesorg”. Hvis man ud fra en samlet faglig vurdering skønner det nødvendigt, er der følgende muligheder for at rekvirere eller henvise patienten/pårørende til en sådan hjælp.

 

Følgende personer/instanser kan kontaktes for krisehjælp:

1. Hospitalspræsterne

2. Etnisk ressourceteam

3. Psykiatrisk skadestue

4. Falck Healthcare

 

1. Hospitalspræsterne

Hospitalspræsterne står til rådighed for ”sjælesorg”, dvs samtaler der ikke nødvendigvis har et religiøst indhold

Hospitalspræsterne er præster for både patienter og pårørende. De udfører kirkelige handlinger bl.a. nødvielse, nøddåb, nadver og andagt ved sygelejet, og står til rådighed for samtaler.
Præsterne har tavshedspligt, og samtaler vil foregå i fortrolighed. Præsternes navne og telefonnumre findes på "Intranettet" søg på præst på forsiden: ForsidePatientTilbud til patienterKultur og religion›Præst

I akutte situationer, hvor præsterne er forhindret i at komme, henvises der til præstelisten i omstillingen, eller til patientens egen sognepræst www.sogn.dk

2. Etnisk ressourceteam

Etnisk ressourceteam består af frivillige med forskelig kulturel og religiøs baggrund, som står til rådighed som rådgivere og samtalepartnere i forhold til patienter og pårørende med lignende baggrund.

Etnisk ressourceteam kan kontaktes på tlf.: ###TELEFON### eller sende ###NAVN### en mail: ###EMAIL###

Det er vigtigt, at man på forhånd har gjort sig klart, hvilket sprog patienten taler, og hvilket behov patienten har. Dette gør det lettere at finde den relevante ressourceperson.

 

3. Psykiatrisk skadestue

I situationer hvor man er i tvivl om, hvorvidt patientens eller pårørende er så chokerede, at de er psykotiske eller i en lignede tilstand, kan der henvises til psykiatrisk skadestue. Psykiatrisk center Ballerup skadestue telefonnumre : ###TELEFON### eller vagthavende forvagt ###TELEFON###.

Det vil være hensigtsmæssigt at kontakte psykiatrisk skadestue i patientens nærområde, hvis der bliver behov opfølgning.

 

4. Falck Healthcare

Patienter eller pårørende der har Falck Healthcare abonnement, har mulighed for at få psykologbistand herfra iforbindelse med traumatiske hændelser. Det samme gælder for ansatte i firmaer, der har kontrakt med Falck.  

·  Falcks krisehjælp (hvis medlem af Falck) på telefonnummer: ###TELEFON###/30

 

For krisehjælp til personale der har været involveret i traumatisk oplevelser, se vejledningerne

Krisehjælp – rekvirering af krisehjælp efter oplevelse af belastet situationer i arbejdet

Psykologisk rådgivning til ansatte i Region Hovedstaden