Visitation - og samarbejdsvejledning til Intensiv BoH

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At beskrive kriterier og procedure vedr. visitation af patienter til intensiv terapi og for patienter med intermediært behandlingsbehov, samt beskrivelse af ansvarsfordeling og dokumentation af daglige lægelige tilsyn for disse patienter.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Læge- og sygeplejefagligt personale på intensiv afdeling, samt samarbejdsafdelinger.

 

Tilbage til top


Definitioner

Intensiv terapi er observation, diagnostik, behandling og pleje af patienter, hvis liv er truet pga. potentielt reversible svigt af et eller flere organsystemer, som er af en sådan sværhedsgrad at behandling ikke kan gennemføres på almindeligt sengeafsnit.

Intensiv terapi tilbydes til patienter, hvor der er stillet behandlingsindikation og der er udsigt til behandlingseffekt.

Intensive patienter med højt intensivt behov kan inkludere patienter til respirator-, NIV, High flow og inotropibehandling.

Intensiv patienter med intermediært behov dækker over patienter med moderat fysiologisk instabilitet og derfor med behov for øget observation og sygepleje, der overstiger det, som stamafdelingen kan tilbyde, men er mindre end det, der er forbundet med højt intensivt behov.

Intensiv afdeling på BOH råder over maksimalt 4 fysiske pladser, som kan modtage højst 2 højintensiv behandlingskrævende patienter (f eks respiratorpatienter), eller 4 intensiv patienter med intermediært intensiv behandlingsbehov eller opvågningspatienter. Ligger der en intensiv patient med respirator/inotropi behov tæller patienten for to på belægningsoversigten (grundet pleje- og behandlingsniveauet). Intensive patienter med intermediært behov tæller for en på belægningsoversigten, ligesom patienter til opvågning tæller for en.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

1. Visitation og visitationsprocedure

Visitation af patienter til intensiv afdeling kræver speciallæge til speciallæge kontakt. Anæstesilægen tilstræber at tilse patienten før overflytning til intensiv medmindre dette forsinker overflytningen hos en ustabil patient.

Ved indlæggelse af patienter til trombolysebehandling ringer behandlingsteamet til anæstesilægen, jf trombolyse VIP-vejledningen link. Den endelige visitationsret ligger hos vagthavende anæstesilæge.

Vagthavende anæstesilæge kontaktes på tlf. 71860 eller vagtmobil via omstillingen på tlf. 99.

 

2. Ved indlæggelse på intensiv skal stamafdelingens speciallæge lægge en behandlingsplan for medicinske og/eller kirurgiske problemstillinger. Indlæggelse af trombolysepatienter følger gældende VIP-vejledning. En læge fra stamafdelingen skal følge patienten til intensivafdelingen, hvis anæstesilægen ikke selv kan følge patienten. I akutte tilfælde - f eks akut kredsløbs- eller respirationssvigt, som kræver hurtig intervention med inotropi og/eller intubation - kan patienten efter aftale med vagthavende anæstesilæge modtages og akut livreddende behandling opstartes inden stamafdelingens speciallæge ankommer. Den vagthavende anæstesilæge skal vurdere patienter på intensivafdelingen hurtigst muligt og lægge en intensivbehandlingsplan for patienten. Anæstesilægen har behandlingsansvar for patienten på intensivafdelingen. Stamafdelingens speciallæge har behandlingsansvar for hhv medicinsk eller kirurgisk behandling.

Som udgangspunkt modtages alle typer af intensivpatienter, men for eksempel patienter med behov for akut dialyse og børn i respirator overflyttes til relevant intensiv afdeling, som udgangspunkt på RH, så hurtigt som muligt.

Øvrige patienter med behov for specialistkompetencer, der ikke tilbydes på BOH overflyttes ligeledes snarest til relevant intensiv afdeling som udgangspunkt på RH.

 

3. Eksempler på diagnosekategorier - for intensivpatienter med intermediært behov

- Fenytoinloadning

- Commotio cerebri med hyppig scoring og/eller tegn på hovedtrauma

- Respiratorisk påvirket KOL-patient uden high flow/NIV behov

- Ketoacidose uden bevidsthedspåvirkning

- Observation for G-I blødning

- Trombolyse

- Levercoma, i reversibel tilstand

- Sepsis med organpåvirkning

- Patienter med behov for kompleks smertebehandling

- Multiple costæfrakturer

- Pædiatriske patienter med stigende PEWS, med behov for kontinuerlig monitorering og/eller respiratorisk påvirkning

- Nyfødte med respiratorisk eller cirkulatorisk påvirkning, eller behov for kontinuerlig monitorering

- Patienter med EWS på 6 eller derover vurderes af med. BV mhp. om der kunne være behov for intensiv behandling.

 

4. Dokumentation ved indlæggelse af intensivpatient med respirator/inotropi eller intermediært behov

 

5. Stuegang

 

6. Udskrivelse fra intensiv

Når kriterierne for intensiv monitorering eller terapi ikke længere er tilstede kan patienten tilbageflyttes til sengeafdeling. Speciallæge på intensiv afgør i samarbejde med stamafdelingens speciallæge om udvisitering skal finde sted til det oprindeligt henvisende speciale eller om et andet speciale vil være mere hensigtsmæssig for patienten. Det er stamafdelingens speciallæge, der i så fald tager kontakt til relevant specialafdeling for at få accept af modtagelse og overdragelse af behandlingsansvar. Ved overflytning skal der foreligge opdateret intensivresume, samt dagens stuegangsnotat fra vagthavende anæstesilæge. Desuden et kortfattet lægeligt notat fra stamafdelingens speciallæge, inklusiv fortsat behandlingsplan og opdatering af medicin i SP. Intensiv sygeplejerske tager telefonisk kontakt til stamafdelingen og aftaler overflytningstidspunkt og orienterer om eventuelle særlige foranstaltninger, samt bestræber sig på at følge patienten til stamafsnit og overleverer til sygeplejerske der.

 

7. Ansvar for og samarbejde om patientbehandlingen på ITA

For patienter indlagt på intensivafdelingen gælder, at vagthavende anæstesilæge har det overordnede behandlingsansvar for patientbehandlingen, dog aftales og justeres patientbehandlingen i samråd med speciallæge fra stamafdelingen. Stamafdelingens speciallæger har behandlingsansvar i hht deres specialistbehandling. Anæstesilægen er ansvarlig for at indhente samtykke til intensiv terapi og for information af patient/pårørende om patientens aktuelle tilstand, dog i samarbejde med stamafdelingens læge.

Stamafdelingen har ansvaret for at patienten dagligt, så tidligt som muligt om formiddagen, tilses af læge med speciallægekompetence og at der i samråd med anæstesilæge lægges behandlingsplan og tages stilling til evt. behandlingsbegrænsninger. Information af patient/pårørende om den samlede behandling påhviler de behandlende læger: stamafdelingens læge ved oftest mest om primærdiagnosen, mens anæstesilægen og intensivsygeplejersker kan informere om intensivforløbet. 

Beslutning om behandlingsniveau konfereres mellem stamafdelingens læge og anæstesilægen. Eventuelt tilstedeværelse af et behandlingstestamente afklares af stamafdelingen.

 

8. Ansvar for sygeplejen på ITA

Det daglige ansvar for sygeplejen påhviler til en hver tid den intensiv sygeplejerske der har fået tildelt patienten ud fra en kompetencevurdering. Det overordnede ansvar for sygeplejen påhviler afdelingssygeplejersken på intensivafdeling.

 

9. Forholdsregler ved pladsmangel

Alle patienter hvor der ved tilsyn er fundet indikation for intensiv terapi, skal tilbydes en plads på intensiv - enten i eget eller på andet hospital. Ved overflytning til anden intensivafdeling pga. kapacitetsproblemer er det vagthavende anæstesilæge, der vurderer samtlige indlagte patienter og udvælger den patient, der er bedst egnet til overflytning.

For intensive patienter med intermediært behov gælder, at vagthavende anæstesilæge kan udvisitere disse patienter til stamafsnit efter orientering af speciallæge på stamafdeling, hvis patientens behov kan tilgodeses i stamafdelingen, og pladsen kræves til anden patient.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Det er afdelingsledelsens ansvar at implementere vejledningen. Det er det respektive personales ansvar at kende og anvende vejledningen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Rekommandationer for intensiv terapi i Danmark. DASAIM. 2020

http://www.dasaim.dk/wp-content/uploads/2020/04/Generelle-rekommandationer-for-intensiv-terapi-i-Danmark.pdf

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top