Tilbage-Til-Arbejdet (TTA)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Indledning

Denne vejledning beskriver indsatserne i de enkelte faser i et sygefraværsforløb; ”Væk fra arbejdet”, ”Tilbagevenden til arbejdet” og ”På arbejdet” efter *Tilbage-Til-Arbejdet (TTA) indsatsmodellen. (Se under fremgangsmåde).

Vejledningen uddyber Tilbage-Til-Arbejdet politikken og beskriver den brede indsats i forhold til:

  • Inddragelse af arbejdspladsen
  • Tidlig indsats i hele sygefraværsforløbet
  • Styrket triosamarbejde og dialog

 

Formål
Vejledningen er en guide til samarbejdet i trioen om arbejdspladsens fælles Tilbage-Til-Arbejdet indsats i praksis. Den skal være med til at skabe en åben og respektfuld dialog, som både tilgodeser den sygemeldtes behov og kollegaernes arbejdssituation i hele Tilbage-Til-Arbejdet forløbet. Vejledningen skal give kendskab til roller og ansvar, hvilket er afgørende for samarbejdet og inddragelsen af hinandens viden og kompetencer i hele sygefraværsforløbet. I den fælles Tilbage-Til-Arbejdet indsats har alle en rolle og et ansvar.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

 

TTA-vejledningen er opbygget ud fra TTA-modellen og beskriver trioens rolle og samarbejde ift. den sygemeldte, kollegaerne og arbejdsmiljø- og medorganisationen. TTA-modellen er en dialogmodel, som skal understøtte indsatsen lige meget i alle faser, så tilbage-til-arbejdet indsatsen lykkes bedst muligt.

Trioen skal løbende drøfte roller og samarbejde om indsatserne i denne vejledning og aftale, hvordan medarbejderne får kendskab til denne vejledning og trioens rolle. Det skal også indgå i introduktionen til nye medarbejdere

Erfaringsopsamling på tværs af TTA forløb sker i trioen og evt. gennem sygefraværskoordinator, hvor viden fra lokale trioer bringes sammen og drøftes i LMU, AMU og VMU.

Brug af TTA-vejledningen i praksis er et fælles ansvar for trioen og forankret lokalt i LMU og for hele hospitalet i AMU og VMU. Det er i disse fora den løbende drøftes og revideres.

Tilbage til top

Definitioner

 

TRIO: En Trio består i udgangspunktet af samarbejdet mellem tre funktioner: Leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant.

LMU: Lokalt MED-udvalg

AMU: Arbejdsmiljøudvalget

VMU: Virksomheds MED-udvalg

TTA: Tilbage Til Arbejdet

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

Roller og ansvar

###TABEL_1###

 

###TABEL_2###

 

 

 

###TABEL_3###

 

###TABEL_4###

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

TTA-Model:

Referencer, lovgivning og evidens

  • § 6b i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1234 af 29. oktober 2018 om arbejdets udførelse samt gældende regler i arbejdsmiljølovgivningen om et sikkert og sundt arbejdsmiljø.
  • §7-§7e i Bekendtgørelse af lov om sygedagpenge nr. 107 af 02/02/2020
  • Ledelsesgrundlag for ledere på Bornholms hospital - særligt om personaleledelse
  • Gensby U, Labriola M, Irvin E, Amick BC, Lund T. A classification of components of workplace disability management programs. Results from a systematic review. Journal of Occupational Rehabilitation 2014 24 (2) 220-241.
  • Gensby U, Limborg HJ, Mahood Q, Ståhl C, Albertsen K. Employer strategies for preventing mental health related work disability: A scoping review. Nordic Journal of Working Life Studies 2019 (9) 1 57-101.
  • Vejledning til ledere om sygefravær fra Center for HR, Forhandling og Personalepolitik, Region Hovedstaden - særligt bilag 1: "Gode råd til sygefraværssamtalen" Vejledning til ledere om sygefravær
  • "Værktøj til prioritering af kerneopgaven" fra Branchefællesskab Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration: Prioriteringstrappe

 

Se Tilbage-Til-Arbejdet politikTilbage-Til-Arbejdet (TTA)

 

Tilbage til top

Bilag