Stik- og snituheld

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Formålet med vejledningen er at beskrive generelle forholdsregler ved stik- og snituheld for at sikre ens fremgangsmåde og øget sikkerhed for skadelidte.

 

Vejledningen indeholder:

 

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Denne vejledning omfatter personale samt studerende/elever på alle afdelinger på Bornholms Hospital og på Psykiatrisk center Bornholm. Og i øvrigt alle andre uden ansættelsesforhold på Bornholms Hospital, der udsættes for stik- og snituheld.

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

16/11-22: OBS. DOKUMENTET ER UNDER REVIDERING.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Når skaden er sket

Forholdsregler:

Er uheldet ude, bør der tages nedenstående generelle forholdsregler. De vil bl.a. indeholde oplysninger om, hvor man skal henvende sig for at få behandling efter stik- og snituheld.

 

Vask og desinficer:  

Vask stik- eller snitlæsionen grundigt med vand og sæbe. Pensl 2 gange med hospitalssprit 70% eller jodsprit 2,5 %. Ved eksposition i øjne, på slimhinder eller hud med sår/rifter: Skyl grundigt med isotonisk saltvand eller vand.

 

Opsøg behandling:

Skadelidte henvender sig i Akutmodtagelsen m.h.p. registrering og påbegyndelse af behandling. Dette uanset om skadelidte har et arbejdsmæssigt tilhørsforhold til BoH eller ej.

 

Blodprøver:

Hvis ikke det kan udelukkes at skadelidte er blevet udsat for HIV, Hepatitis B eller C så påhviler det den ansvarlige behandlersygeplejerske eller ansvarlige medicinske forvagt at sørge for at skadelidte får udtaget blodprøver samt får planlagt opfølgende antistofundersøgelse (vedhæftede flowskema anvendes). Tillige skal der tages stilling til om skadelidte skal tilbydes profylaktisk vaccination mod Hepatitis B og profylaktisk vaccination mod tetanus. Det skal bemærkes at trods skadelidte evt. tidligere har modtaget eller aktuelt er dækket af Hepatitis B-vaccinen skal skadelidte alligevel have udtaget blodprøver m.h.p. afklaring af immunstatus vedr. hepatitis B, dvs.:

 

”Donor”-prøver:

Det anbefales at blodprøver udtages fra den evt. kendte ”donor”, hvis dette er muligt, idet donors smittestatus oftest er ukendt. Prøver må kun udtages efter informeret samtykke fra patienten.

 

Risikovurdering m.h.p. PEP:

Hvis det er sikkert  eller stærkt sandsynligt, at skadelidte er blevet udsat for HIV-smitte, kan forebyggende medicin mod HIV-smitte, også kaldet PEP (post ekspositions profylakse), være relevant. PEP bør startes hurtigst muligt, helst indenfor få timer efter uheldet. Behandlingen varetages da af læge.

 

”Donor” kendt som HIV-pos.:

Såfremt ”donor” er kendt HIV-positiv bør behandlende læge i Akutmodtagelsen kontakte SSI m.h.p. at denne instans registrerer uheldet særskilt. Behandlende læge i Akutmodtagelsen oplyser SSI om uheldet og den efterfølgende håndtering af patienten.

SSI kan i sådanne tilfælde kontaktes på tlf.: ###TELEFON###

 

Analysesvar:

Skadelidte uden arbejdsmæssigt tilhørsforhold på Bornholms Hospital skal indhente analysesvar, få foretaget opfølgende antistofundersøgelser samt modtage evt. opfølgende vaccinationer hos sin egen praktiserende læge.

Skadelidte med arbejdsmæssigt tilhørsforhold til BoH, får foretaget opfølgende antistofundersøgelser på CL` s ambulatoriefunktion samt modtager evt. opfølgende vaccinationer af skadestuesygeplejerske på Akutmodtagelsen. Analysesvar fra både ”0”-prøver samt de opfølgende antistofundersøgelser tilgår medicinsk afdeling, som pr. automatik udsender standardbrev til den ansatte, såfremt prøvesvarene er normale. Hvis der er afvigelser fra normalen, vil medicinsk læge tage kontakt til den ansatte m.h.p. indhentning af uddybende oplysninger, til brug ved vurdering af analysesvaret.

Psykiatrisk centers personale inkl. studerende kan få opfølgende antistofundersøgelsen og vaccinationer på BoH og ikke ved egen læge på lige fod med personale på BoH.

 

Anmeld uheldet til arbejdsmiljørepræsentanten:

Alle stik- eller snituheld og andre uheld med udsættelse for smittefarligt materiale bør anmeldes til skadelidtes arbejdsmiljørepræsentant, såfremt uheldet er sket i arbejdsmæssig sammenhæng. På BoH skal stik og snituheld anmeldes til arbejdsmiljørepræsentanten. Uheld, der indebærer mere end en dags sygefravær, skal desuden anmeldes til arbejdstilsynet efter gældende regler.

 

Blodprøvetagning ved stik- og snituheld

Stik og snituheld blodprøver 2017.doc

Vaccinationsdosering

Alm.voksne:

Inj. Engerix-B 20 µg » 1 ml i.m., pr. vaccination

 

Immunkompromitterede ptt., dialyse -ptt. samt ptt. med Downs Syndrom:

Inj. Engerix-B 40 µg » 2 ml i.m. fordelt på 2 inj. steder,  pr. vaccination

 

Børn < 15 år:

Inj. Engerix-B 10 µg » 0,5 ml i.m., pr. vaccination

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

På Bornholms Hospital er det MED- udvalget, der er ansvarlig for, at der udarbejdes vejledning på området. Overordnet ansvar for implementering på BoH er afdelingsledelsen. På afdelingsniveau er det sikkerhedsleder og sikkerheds-repræsentanter, og den enkelte medarbejder, der er ansvarlige for at efterleve vejledningen.

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Det Centrale Afsnit for Hospitalhygiejne, Statens Seruminstitut, 30-08-04

Vejledning om human immundefekt virus HIV og forebyggelse af blodbåren smitte, Sundhedsstyrelsen, 1992

www.stikboks.dk

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

JCI Standarder: SI.10.1

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top