Formålet med dette dokument er at sikre entydige gensidige samarbejdsaftaler for patientforløb som involverer akutsengeafsnit, kirurgisk – og medicinsk sengeafdeling.
Læger og sygeplejersker i medicinsk -, kirurgisk - og anæstesiologisk afdeling.
Indholdsfortegnelse
1.Mødestruktur
Der er aftalt en mødestruktur på tværs af afdelingerne hver måned. Disse lægges fast i kalenderen.
Mødedeltagere er afdelings - og afsnitsledelse for det sygeplejefaglige område. Medicinsk og anæstesiologisk afdeling samt afdelingssygeplejerske på SA1 ift. de neurologiske patienter.
9.15 møder
På klinisk afsnitsniveau og på kliniske afdelingsledelsesniveau afholdes på alle hverdage stående møde kl. 9.15-9.25. Møderne afvikles på forskellige lokationer som aftales fra måned til måned. Møderne giver mulighed for at koordinere, korrigere og understøtte optimal drift med Esther i fokus både ift. samarbejde og ansvar på tværs af hospitalet. Der forventes løbende gensidig dialog og opfølgning.
Temaer fra 9.15 møderne tages op i kliniks koordinering hvor det vurderes nødvendigt.
Hvis der på afsnitsledelsesniveau vurderes behov for involvering af afdelingsledelserne, kontaktes disse.
Indholdet på møderne kan være:
Samarbejde og kommunikation, der har fungeret godt eller som skal forbedres
Alvorlige eller dødelige utilsigtede hændelser
Spidsbelastning er ikke specifikt defineret.
Spidsbelastninger vurderes bl.a. ud fra belægningsoversigten men også ift. Antal Isolations patienter, stillingtagen til involvering af hygiejne organisation
Observationsbehov/ Plejebehov.
Desuden er det aftalt, at der efter stuegang er en kort opfølgende telefonisk kontakt for at være på forkantmøde med uforudset, som der skal samles op på.
Stuegang og tavlemøder
Der er planlagt daglig stuegang mellem kl. 9 og 12
Tavlemøder afholdes på alle sengeafsnit.
I akutmodtagelsen afholdes dagligt tværfagligt tavlemøde kl. 12.50. På tavlemødet deltager medicinsk - og kirurgisk forvagter samt den koordinerende sygeplejerske. Formålet med mødet er at sikre overblik over patienternes kompleksitet og antal patienter ift. behov for aftaler eller støtte på bagvagtniveau.
2. Patientkategorier og stuegang på akut sengeafsnit
Patienter med blodpropper i hjerne og hjerte, fødepatienter, kirurgi, pædiatri samt hjertepatienter med særligt overvågningsbehov og åbne indlæggelser, indlægges fortsat på SA1 og SA2, med mindre patienternes behov for pleje og behandlingsbehov fordrer indlæggelse på intensiv.
Neurologiske patienter kan kortvarigt ligge på akutsengeafsnit mens apopleksi patienter skal visiteres til SA1
Patienten med behov for fast vagt, uanset tidspunkt på døgnet skal som udgangspunkt ikke indlægges på akutsengeafsnit. Aftales på tværs i den konkrete situation.
Patienter med åben indlæggelse møder ved kendt problemstilling direkte i afdelingen udenom Akutmodtagelsen.
Vigtigt at der er telefonisk kontakt fra patienten eller visiterende i Akutmodtagelsen med henblik på visitering af den åbne indlæggelse.
Døende patienter skal som udgangspunkt ikke være indlagt i akutsengeafsnit med mindre det i den aktuelle situation vurderes at være bedst for patient og pårørende.
Patienter, der udskrives til hjemmet fra andre hospitaler skal udskrives direkte til hjemmet og skal ikke omkring BoH. Dette er i forhold til de patienter, der hjemvisteres telefonisk til stamafdelingen, at stamafdelingen er opmærksom på at transporten bestilles hjem til patienten adresse og at fx FMK er afstemt og andet hjælpe er koordineret.
3. Visitation og belægningsoversigt
Visitationsfunktion for det medicinske område sker via akutsengeafsnit.
Der visiteres dag, aften og nat som hidtil til akutsengeafsnit for at sikre optimal anvendelse af den totale sengekapacitet på det medicinske område.
Der appelleres til samarbejde og kommunikationen i forbindelse med visitation hvor faglige argumenter bl.a. ressourcer og kompetencer ift. den enkelte patients behov og ikke alene antal patienter.
Tillid i tilgangen til hinanden skaber god kommunikation og skal udvikles. Der skal dagligt afklares en balance mellem sengeafsnittene med hensyn til belægning og tyngde.
Belægningsoversigten opdateres 3 gange dagligt af lægesekretærerne i akutmodtagelsen. Orlovs patienter skal kunne ses på oversigten og tælles med.
Er der visitations situationer som parterne imellem oplever uhensigtsmæssig for patienter /patienssikkerheden drøftes disse senest efterfølgende dag. Det er afdelingssygeplejerskernes ansvar at sikre dialog på tværs og vurdering af drøftelse på afdelingsledelsesniveau.
Visitationsopgaven kan være udfordrende i situationer med overbelægning på andre afsnit. Der vil løbende være ledelsesfokus på årsagerne til at det er vanskeligt at visitere.
Ud-visitering fra akutsengeafsnit skal begrænses i tidsrummet 22 -08 hvis patienterne ikke er bedre tjent med at flytte ift. kompetencer og ressourcer.
2-4 patienter forventes dagligt udskrevet fra akutsengeafsnit.
SA2 kontakter Akutsengeafsnit så snart de har dannet sig et overblik over pladser / udskrivelser mv.
4) Spidsbelastning
Se tidligere. Drøftes ved tavlemøder og løses løbende i samarbejdet på tværs 24/7
5) Påkrævet dokumentation
Påkræver dokumentation skal udføres de første 24 timer efter indlæggelsestidspunktet. Der skal udarbejdes aftaler ift. hvor den indledende sygeplejevurdering skal foretages, dette arbejde forventes der at skulle arbejdes videre med.
6) Bestilling af rejseaktiviteter
Transportbestilling ved overflytning til og fra BoH.
Der er udarbejdet et papirskema som anvendes både af medicinsk og kirurgis afdeling i forbindelse med bestilling af transport ved overflytning. Se bilag.
7.) Ansvarshavende sygeplejersker
Drøfte Koordinerende/ansvarshavende sygeplejerskers rolle og ansvar i forhold til samarbejde og kommunikation på tværs af afdelingerne.
8.) Kompetenceudvikling på tværs
K&U rolle ift. koordinering skal afklares.
Samarbejde og fælles ansvar mellem medicinsk og anæstesiologisk afdeling, i forhold til at sikre sygeplejefaglig kompetenceudvikling.
9) Samtykke erklæringer.
Der er igangsat arbejde for at sikre rettidig indhentning af samtykke.
Nærværende indhold i VIP justeres og opdateres løbende senest 1.12.2019
Det er afdelingsledelsens ansvar at implementere denne vejledning. Det er det respektive personales ansvar at kende og anvende vejledningen.