- Stabile hjertepatienter kan ledsages af kardiologiske sygeplejersker, hvis patienten er hæmodynamisk stabil ud fra følgende kriterier (jf. Den Nationale Behandlingsvejledning):
- Vågen
- Respirationsfrekvens < 30
- Hjertefrekvens > 50 og < 120
- Iltsaturation > 95 % med ilttilskud
- Systolist blodtryk > 100 mmHg (individuel lægelig vurdering ved syst. BT <100 mmHg.)
Hvis en af ovenstående parametre ikke er opfyldt, betragtes patienten som ustabil, og kardiolog/anden læge skal tage stilling til behovet for anden overflytningsform og kompetencer hos ledsagende personale.
- Skema til vurdering af nødvendige kompetencer hos ledsagende personale vedlægges som bilag (jf. Den Nationale Behandlingsvejledning).
- Hvis at der skal rejses med to patienter på samme tid, så skal stuegangsgående kardiolog/læge vurdere patienterne i henhold til ovennævnte skema. Dette gøres for at sikre en hensigtsmæssig fordeling mellem et potentielt behov for monitorering under transporten, hvor der ikke kan være to patienter på samme tid med ”stabil/moderat risiko”.
Bestilling af transport:
- RH/BBH eller øvrige henvender sig telefonisk til SA-2 hjertegruppen med informationer om undersøgelsesdato/-sted.
- Stuegangsgående kardiolog/læge tager stilling til transportform.
- Personale på SA-2 hjertegruppen udfylder transportseddel og afleverer denne til personalet i Patientrejsekontoret.
- Der bookes 4 pladser – patient, paramediciner, portør samt 1 ekstra sæde.
- En eventuel 2. patient bookes til et sæde
- Når rejsen er booket og bekræftet, ringer Patientrejsekontoret til SA-2 hjertegruppen med informationer om afrejsetidspunkt og bookingnummer til patient og portør.
Forud for transportdagen:
- Patienten informeres om transporten (form, ledsager, klartid), klargøring til undersøgelsen og om selve undersøgelsesformen. Der udleveres hjertebogen og patientbrochure.
På transportdagen:
- Patienten skal have en velfungerende IV adgang via PVK.
- Ledsagende portør sikrer, at iltbombe er klar og medbringer SAT-måler.
- Ledsagende portør påtager en gul vest.
- Transportjournal udfyldes med patientens data. Kopi af denne afleveres til ambulancepersonale i CPH ved overdragelse af patienten. Portøren tager originalen med retur til BoH.
- Ambulancepersonale afhenter patienten og portøren på SA2 hjertegruppen, og patienten monitoreres i ambulancen på vej ud til lufthavnen.
- Ambulancepersonale henter flybilletter til patienten og portør (inkl. returbilletter til sidstnævnte).
- Paramediciner har modtaget billetten inden afrejse fra CPH.
Under flytransporten:
- I flyet placeres patienten ved et sæde hvor armlænet kan slås op og paramediciner placeres lige overfor, så det er muligt at observere patienten.
- Ved 1 patient monitoreres patienten med rytmekontrol under flytransporten. Såfremt at patienten oplever ubehag af nogen art, har paramediciner mulighed for at handle på dette via rytmekontrol fra Zoll-pacer, blodtryksmåling, saturationsmåling, ilttilskud og evt. medicin fra den medbragte præhospital transporttaske.
- Ved to patienter rytmeovervåges kun den ene patient (som er indlagt under 48 timer).
Overlevering i CPH:
- Patienten, paramediciner og ledsagende portør afhentes ved flyet af Falck. De følges direkte til Vestvagten uden at forlade lufthavnensområde, hvor modtagende ambulancepersonale er klar til at få overdraget patienten. Patienten er båreliggende gennem lufthavnen.
- Paramediciner overleverer og slipper patienten i Vestvagten.
- Når patienten er overdraget, følges portør retur via Vestvagten, hvor Falck følger portør op ad trappen bag Security til personaleindgangen og gennem personalekontrollen og op i terminalen, og her aftages den gule vest. Portøren kan nu selv begive sig til gaten – uden at skulle igennem det almindelige security-tjek.
Aflysning:
Hvis en transport aflyses, giver SA2 besked til Patientrejser, der kontakter såvel
- Paramediciner ###TELEFON###
- Portørvagt 70350
- DAT
- Akutberedskabet.