Palliativ behandling/pleje

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alle sengeafdelinger og ambulatorier på Bornholms Hospital.

Tilbage til top


Definitioner

Den palliative indsats har tilmål at fremme livskvaliteten hos patienter og pårørende, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig identifikation/diagnosticering og omhyggelig vurdering og behandling af smerter og andre problemer af fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art.

WHO´s definition præciserer yderligere, at den palliative indsats:

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

1. Basal palliativ indsats

Den basale palliative indsats er målrettet mennesker med afgrænsede palliative behov inden for få problemområder. Indsatsen kan indgå integreret i den anden pleje og behandling, der tilbydes. Basal palliativ indsats ydes af fagpersoner i de dele af sundhedsvæsenet, som ikke har palliation som deres hovedopgave. Basal palliativ indsats varetages på sygehusafdelinger, i kommunerne (i hjemmesygeplejen, hjemmeplejen og i plejeboliger) samt i almen praksis og den øvrige praksissektor (fx psykologer og fysioterapeuter).

 

2. Specialiseret palliativ indsats

Den specialiserede palliative indsats er målrettet mennesker med palliative behov af en høj sværhedsgrad inden for de enkelte problemområder og med flere sammenhængende problemområder. Den specialiserede palliative indsats ydes af fagpersoner i de dele af sundhedsvæsenet, som har palliation som hovedopgave f.eks. palliative teams, palliative afdelinger på sygehuse og hospices. Den specialisede indsats kan foregå under indlæggelse, ambulant, i patientens hjem/plejebolig eller på en sygehusafdeling (via palliativt team i Afsnit for Lindrende behandling).

 

3. Basalniveau

Den palliative indsats forudsætter viden og indsigt, samt mulighed for at skabe de nødvendige rammer for indsatsen, specielt den nødvendige tid og ro til opgaven.

Den palliative indsats på basalniveau skal sikre:

 

4. Den palliative indsats inddeles i tre faser

 

  1. Den tidlige palliative fase, som kan vare år, og hvor patienten typisk fortsat vil være i livsforlængende behandling. Det er væsentligt, at de fagprofessionelle allerede på dette tidspunkt vurderer, om patienten og de pårørende kan have behov for kontakt til det specialiseret palliative niveau
  2. Den sene palliative fase, der typisk varer måneder, og hvor helbredende behandling er ophørt. Indsatser i denne fase stiller nye krav til fokus på lindring og livskvalitet.
  3. Den terminale palliative fase, der varer dage til uger, og hvor patienten i den sidste tid er uafvendeligt døende. Fokus er her lindring og indsatsen omfatter også støtte til efterladte

4.1 Den tidlige palliative fase:

4.2 Den sene palliative fase:

4.3 Den terminale palliative fase:

 

5. Overordnede mål for behandling og pleje af den døende

 

6. Diagnosticering af den døende i terminal fase

 

7. Livsforlængende behandling

Kan i princippet være alle former for behandling, som bliver tilbudt en palliativ patient. Typiske eksempler er antibiotika ved infektioner, blodtransfusioner og anden medicinsk behandling. Hvad der betragtes som livsforlængende afhænger af, hvor nært man mener, at døden er.

Når døden er nært forstående, vil det også være et spørgsmål, hvor meget smertestillende eller angstdæmpende medicin, der skal gives. Som udgangspunkt forsøger man at holde terminale patienter smertefrie – også selvom en del smertestillende medicin kan forkorte livet hos patienter, når det bliver givet i høje doser.

Retningslinjer for sundhedsprofessionelle:

 

8. Behandlingstestamente

Med et livstestamente bestemmer patienten om han vil modtage livsforlængende behandling ved alvorlig sygdom og ikke længere er i stand til at træffe beslutningen. Patienten bestemmer om pårørende får det sidste ord i forhold til en beslutning om fravalg af behandling, hvis patienten udtrykkeligt har skrevet det i behandlingstestamentet.

Behandlingstestamentet er juridisk bindende og udfyldes af patienten selv på (sundhed.dk). I behandlingstestamentet kan patienten bestemme i 3 specifikke situationer:

Behandlingstestamentet erstatter det tidligere livstestamente som kun var vejledende for sundhedsprofessionelle.

 

9. Organisering af palliative tilbud

Den palliative indsats er kompleks, den døendes og de pårørendes behov er mange og et tilfredsstillende forløb forudsætter en tværfaglig indsats. Derfor skal afdelingen hurtigt tage stilling til:

 

10. Støtte- og rådgivningsmuligheder for pårørende

Pårørendes ønske om plejeorlov formidles til hospitalets socialrådgiver af plejepersonalet. 

Pårørende skal - i det omfang den døende ønsker det - involveres i den palliative periode med professionalisme, nærvær og respekt.

Socialrådgiveren på Bornholms Hospital kan altid kontaktes med henblik på støtte og rådgivningsmuligheder.

Planlægning af indsatsen:

 

11. Samarbejde med primær sektor

 

12. Lægers og plejepersonalers opgaver

 

12.1 Læge

 

12.2 Plejepersonale:

 

13. Dokumentation

Det skal dokumenteres i lægejournalen:

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Det er de kliniske ledelser ansvar, at vejledningen implementeres.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top