Kirurg, sygeplejerske og social- og sundhedsassistent med specialkompetence.
Kontrol af artiklernes art og antal skal ske første gang før ibrugtagning, anden gang når der lukkes til hulrum eller fascie/ afslutning af indgreb og tredje og sidste gang inden artiklerne kasseres ved operationens afslutning.
Kontrol af artiklernes art og antal skal ske ved overdragelse af ansvar for operationen til en ny person. Dette gælder for både assisterende spl. og gulvpersonale. Dette dokumenteres i SP under optælling.
Operationsholdet har ansvaret for løbende at holde sig orienteret om engangsartiklernes og andre utensilers placering i og ved operationsfeltet.
Operatøren har ansvaret for at efterse operationsfeltet for efterladte engangsartikler/utensiler inden lukning påbegyndes.
Det skal respekteres af alle på operationsstuen, at der bruges tid på kontrol af engangsartikler/utensiller.
Ethvert medlem af operationsholdet kan til enhver tid foranledige, at der tælles engangsmateriale.
Alle artikler skal være synlige for den instrumenterende person under tælling.
Hvis proceduren afbrydes, begyndes forfra.
Utalte artikler opbevares altid i emballage med kontrolmærke på, på bagbordet.
Antal af artikler på assistancebordet begrænses til et minimum.
Antal af artikler i operationsfeltet begrænses til et minimum.
Alle tamponer skal være monteret på tampontang ved anbringelse på assistancebord.
Alle tamponer skal være monteret på tampontang ved anvendelse i operationsfeltet.
Der forefindes aldrig tom tampontang på assistancebord.
Der forefindes aldrig tom tampontang i operationsfeltet medmindre specielle forhold gør det nødvendigt.
Artikler med røntgenfast tråd må ikke anvendes som forbindingsmateriale
Såfremt operatøren afviger fra gældende regler og rutiner, har operatøren det fulde ansvar for kontrolforanstaltningerne.
Materialer:
Alle servietter og tamponer mv. skal være forsynet med røntgenfast tråd og to nummererede kontrol-mærker til kontrol af art og antal. Findes der fejl ved produktet, samles indpakningsmateriale, kontrolmærker og produktet og fjernes fra assistancebordet. Der kan evt. reklameres til producenten.
Til huddesinfektion og afvaskning før operation anvendes dog specielle tamponer uden røntgentråd.
Dette er tilladt, idet de kasseres straks efter brug og før operationen påbegyndes. DETTE GÆLDER IKKE GYNÆKOLOGISKE INDGREB VIA VAGINA, HER SKAL BENYTTES TAMPONER MED RØNTGENFAST TRÅD!
Før operationen:
Den assisterende sygeplejerske tæller sammen med den usterile hjælper. Når serviet- og tamponpakker åbnes, kontrolleres det, at der er overensstemmelse mellem art/antal af servietter og det på pakningen angivne. Røntgentråd kontrolleres ligeledes. Det ene kontrolmærke beholder den assisterende sygeplejerske. Det andet mærke afleveres til den usterile hjælper, som synligt opbevarer mærket mhp den senere kontroltælling og registrerer art/antal på operationsrapporten.
Under operationen:
Til opsamling af brugte servietterm.m. anvendes der et servietbord med plastpose.
Den assisterende operationssygeplejerske skal om muligt udfolde servietterne og angive art, inden de afleveres i servietfangeren. Når der er fem servietter, tæller den assisterende sygeplejerske og den usterile hjælper fem servietter enkeltvis over i plastposen, samtidig med at røntgentråd kontrolleres. Posen lukkes og mærkes med den usterile hjælpers kontrolmærke, vejes evt. og hænges op på servietstativet. Tamponer opsamles på samme måde fem ad gangen. Alternativt kan den assisterende sygeplejerske beholde tamponerne på sit bagbord til operationen er afsluttet.
Den assisterende sygeplejerske og den usterile hjælper kontrollerer, at servietantallet stemmer overens med mærkerne samt instrumenter,nåle og knivsblade stemmer.
Hvis der er udstyr, instrumenter, nåle, knivsblade og osteosyntesemateriale der knækker i patienten, er det kirurgens ansvar at fjerne det i forbindelse med optælling eller vurdere om det er forsvarligt at fjerne, eller lade det blive(dette kan kun gælde knækket bor, skrue eller osteosyntesemateriel). Der må derefter opfølges med at indberette en utilsigtet hændelse.
1. gang inden kirurgen begynder lukning af peritonærum
2. gang inden fascien lukkes
3. gang inden huden lukkes
Ved andre indgreb så som feks. gynækologiske indgreb via vagina, ortopædiske, øre/næse/hals etc, tælles der inden lukning af såret eller afslutning og her tælles 2 gange.
Resultatet meddeles kirurgen, som bekræfter antallet af servietter på lejet. Ved uoverensstemmelse gentages tælleproceduren. Ved fortsat uoverensstemmelse er det kirurgen, der er ansvarlig for at det videre fornødne foretages.
Efter operationen:
Efter operationen, men inden patienten forlader operationsstuen, afstemmer den assisterende sygeplejerske sine mærker med den usterile hjælpers/dem på poserne, tæller servietter/tamponer og signerer i operationsrapporten.
Ved afløsning:
Ved afløsning af den assisterende operationssygeplejerske foretages en kontroltælling af servietter/tamponer sammen med den afløsende assisterende sygeplejerske i det omfang, det lader sig gøre af operationstekniske forhold. Som minimum sikres, at antallet af kontrolmærker stemmer overens.
Den person, der er ansvarlig for instrumenteringen, er tillige ansvarlig for korrekt optælling af antal servietter, tamponer m.v. Såfremt kirurgen i forbindelse med en operation finder behov for afvigelser fra gældende instruks, har kirurgen det fulde ansvar for kontrolforanstaltningerne.
Den usterile hjælper er ansvarlig for kontrolmærkernes synlige opbevaring og medansvarlig for korrekt kontroloptælling før og under operationen.
Afdelingssygeplejersken er overordnet ansvarlig for, at medarbejderne er orienterede om gældende instruks.
”Vejledning om kontrolforanstaltninger ved anvendelse af servietter, tamponer, duge, instrumenter mv. i forbindelse med operationer” Sundhedsstyrelsen den 13. marts 2013
VEJ nr. 9091 af 13/03/2013