Elforsyning og nødelforsyning

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Formålet er at sikre en konstant elforsyning

Vejledningen indeholder en kort beskrivelse af elforsyningssystemet, nødprocesdurer for elforsyningsvigt og el forbrug

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Ansatte i TA og Drift.

Tilbage til top


Definitioner

B- forsyning: elforsyning med  backup af dieselgenerator

C-forsyning: elforsyning med batteribackup (no break)

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Elektricitetsforsyning på Bornholms Hospital

Der findes 2 slags stærkstrømsforsyninger på Bornholms Hospital:

  1. B- forsyning med backup af dieselgenerator. Er forsynet fra bynettet via transformere med backup af dieselgeneratorer. Ved afbrydelse af bynettet starter dieselgeneratorerne op og kobler ind i løbet af ca 30 sekunder

     
  2. C-forsyning: el-forsyning med batteribackup (no break). Er forsynet med batteri backup, samt fra bynettet via transformere med backup af dieselgeneratorer. Ved afbrydelse af bynettet eller generatorkørsel, vil der ikke ske nogen afbrydelse (ikke engang et blink i lyset) af denne strømforsyning. Batterierne oplades af B-forsyningen, så selv ved længerevarende svigt af bynettet vil der være C-forsyning til stede. C-forsyningen dækker kun opmærkede stikkontakter i C-lab, akutmodtagelsen, OP inkl. OP-lamper, intensiv samt Fælles-reception herunder telefoncentral.

Afbrydere stikkontakter, i OP, Intensiv og akutmodtagelsen er mærket med et tal samt en farve:

Rød farve- B-forsyning

Gul farve C-forsyning.

I tilfælde af strømsvigt fra byen og fra generatoranlæg samtidigt, vil der kun være elektricitet til rådighed fra C-forsyningen. Batterikapacitet dækker ca. 20 min. normal drift. Derfor må der kun tilsluttes nyt udstyr til C-forsyning i samråd med Drift og Teknik. Tilsluttes der udstyr som ikke er godkendt af Drift og Teknik, vil oppetiden blive forkortet hvilket kan have fatale følger for patientsikkerheden.

Med henblik på at beskytte personer på hospitalet i tilfælde af el forsyningssvigt, er der udarbejdet en nødplan. Nødplanen foreligger som instruks for Drift og Teknik.

 

Nødelforsyning

Bornholms hospital bliver forsynet med nødelektricitet fra 2 nødgeneratorer via synkronstyretavle i bygn 26/M ved generatorrum styres hospitalets nødforsyning af el.

Generator nr. 1 på 630 KVA

Generator nr. 3 på 1909 KVA

Derudover er der batteribackup via UPS i kælder under bygning C som forsyner OP, C-Lab samt telefoncentralen og dele af receptionen.

 

Afprøvning af diselgeneratorer

Generator nr.1 og gen. 2 afprøves onsdag i ulige uger altså hver 14. dag. Der bliver altid testet med belastning da begge generatorer er forsynet med blinkfri overkobling.

 

Skarptest

Der udføres skarptest den 1. torsdag i april og oktober i tidsrummet 7:00 7:25.Ved netudfald, 3 måneder inden skarptest, er denne overflødig.

I April udkobles transformator nr. 195 (påvirker bygning alle hospitalets bygninger - yderligere nogle af kommunens bygninger).

I Oktober udkobles transformator nr. 683 (påvirker bygning alle hospitalets bygninger - yderligere nogle af kommunens bygninger).

 

Kommunikation ved skarptest

Der vil blive udsendt mail til enhedschef for serviceområdet i god tid inden skarptest som videreformidler til ledelsen. Sekretæren i Drift og Teknik har en distributionsliste som omfatter de berørte afdelingsledelser. Derudover vil der blive udsendt en servicemeddelelse på intranettet. Efter endt skarptest udsendes en BOH-alle af sekretæren.

 

Kontrol.

Før test af generatorerne kontrolleres oliestand, kølervæskestand og at forvarmer er i drift, dagtank med dieselolie er fuld og at tavlespændingen er i orden, at alle tre faser er med og at frekvensen er 50 Hz.

 

Dieseloliebeholdning
Generatorerne har hver deres dagtank. Disse forsynes fra en jordtank på 100.000 l. hvor beholdningen holdes på ca. 7000 l. Oliebeholdningen holdes på dette niveau da det normale meget lave olieforbrug gør at olien vil ældes inden den er brugt. Beholdningen vil strække til mindst 1 døgns drift.

Ved fuld belastning på generatorerne har følgende vejledende forbrug ved fuld last.

Normalt vil kun generator 2 være i drift og hvis denne svigter overtager generator 1. Generatorerne vil normalt køre ved lav last og brændstofforbruget er derfor væsentlig lavere end ovenfor angivet. 7000 L dieselolie vil således strække til 45 timers generatordrift af generator 2 ved fuld normal drift på hospitalet. Ved en katastrofesituation vil politiet have ansvar for prioritering af øens oliereserver. Straks ved en længere drifts -situations opståen kontaktes olieselskab og om nødvendigt politiet for nærmere aftale om leverance. Generatordrift ud over få timers varighed kræver pejling af tanke og evt. bestilling af ekstra olie. Husk altid at bestille " offroad dieselolie " da den normale biodiesel let får " dieselpest " ved lange opbevaringstider.

 

Batteribackup

Backup får sin ladestrøm/ netforsyning fra tavle T 26-00-02 (bryder mærket NK3 )

Backuppen i bygning C/12 bliver efterset 1 gang årligt, derudover er ”Ups’en” forsynet med alarmdisplay der giver alarm hvis der er noget galt med batterier/forsyning.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Teknisk chef er ansvarlig forimplementeringen af vejledningen, herunder afledte detailbeskrivelser i afdelingen.

 

Nødelforsyning

Det er elværkstedet som står for afprøvning af generatorer nr. 1 og nr. 2. Der køres i tidsrummet kl. 7:00 til kl. 8:00 samt har ansvar for Batteribackup.

Eftersyn

Der afholdes eftersyn på alle generatorer én gang årligt. Dette eftersyn afholdes af maskinværkstedet. Her bliver dyser efterset, filtre efterses/ skiftes, olie og pakninger udskiftet og batterier kontrolleret i henhold til maskinernes manualer Ansvaret for at denne service bliver afholdt ligger hos Claus Skovgaard.

Oliebeholdning

Tilses af Ole krøjgaard sidste hverdag i hver måned.

Service kan også rekvireres hos Generator service Syd Aps tlf. ###TELEFON###. Særligt ved behov for hjælp til computerstyringen af nødeltavlerne. Spørg efter ###NAVN### tlf.: ###TELEFON###

Ved planlagte afbrydelser foretages altid en risikovurdering i tæt dialog med de berørte afdelinger. Ved enhver planlagt afbrydelse skal der være en tekstdialog med de berørte afdelinger.

Ved større nedlukninger skal lederforum inddrages i planlægningen og der er krav om en risikovurdering samt referat fra mødet.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top