At beskrive proceduren for anæstesi i forbindelse med elektiv tonsillektomi, tonsillotomi og adenotomi af børn > 2 år, vægt >10 kg på Bornholms Hospital (BOH).
Tonsillektomi: Indgreb, der oftest foretages på børn > 2 år. Indikationen for Tonsillektomi er enten recidiverende tonsillitter, hypertrofiske tonsiller med obstruktive gener, herunder børn med obstruktiv søvnapnø. Ved Tonsillektomi efterses der også for adenoide vegetationer AV (polypper). Hos børn med obstruktiv søvn apnø (OSA) vil behandlingen være adenotonsillektomi.
Tonsillektomi: Reducering af tonsillerne. Specielt egnet til mindre børn med hypertrofiske tonsiller, hvor obstruktion er det væsentligste problem.
AV, Adenoide vegetioner: Består af lymfoidt væv i rhinopharynx, kaldes også blot polypper eller AV-væv. Giver tillukning af næsen bagtil og medfører nasalstenose med hørlig vejrtrækning, mundånding, nasalstemme, snorken og urolig nattesøvn.
Indikation
Varighed:
Lejring
Barnet lejres på ryggen med bagoverbøjet hoved/nakke. Vær opmærksom på, at der er støtte ved nakke, og at hovedet ligger stabilt. Munden holdes åben med mundspærre.
Børnene er indlagt på dagkir. afd., transporteres til OP i seng. Forældre følger med og iklædes overtrækskittel og hat på operationsgangen. De går med ind på stuen indtil barnet sover.
Operationssygeplejersken følger forældrene ud når barnet sover, til vente området ved dagkir. Operationssygepl. får et telefonnr. til forældrene.
Primære postoperative komplikationer og behandling, obs., efterblødning og smerter. (Der kan være ømhed i tungen pga afklemning).
Forberedelse
Luftvejshåntering
Medicin til tonsillektomi og tonsillotomi
Medicin til fjernelse af AV-væv:
Anæstesiform