Formålet med vejledningen er:
Anæstesilæger, anæstesisygeplejersker og opvågningssygeplejersker, der enten ordinerer epidural analgesi og postoperativ smertebehandling eller er ansvarlige for observation af patienterne.
Afgrænsning
Denne VIP omhandler ikke fødende, gravide eller børn. For gravide og fødende, hvor epidural analgesi også benyttes, henvises til VIP AN Fødeepidural på BOH.
Epiduralkateter: et tyndt plastikkateter indlagt mellem to ryghvirvler i epiduralrummet mellem ligamentum flavum og dura mater. Anvendes til smertebehandling.
Intravasal: i karbanen.
Intrathekalt: i spinalkanalen.
LAST = Local Anesthetic Systemic Toxicity.
Bromage: En skala til vurdering af motorisk nerveblokade.
LMWH: Lav Molekylært Heparin.
Epidural eller neuroaksial smertebehandling opnås ved at administrere lokalanalgetika og evt. opioider gennem et smertekateterkateter.
Bupivacain, lidokain og ropivacain kan alle anvendes som lokalanalgetika. Præparaterne har forskellig anslagstid og virkningsvarighed. Lokalanæstetika fungerer ved, at blokere natriumkanalerne i både sensoriske, motoriske og autonome nerver. Herved blokeres udbredningen af aktionspotentialet langs axonerne. Effekten kan potenseres ved at supplere indgiften af lokalanalgetika med et opioid. I særlige tilfælde kan der alene gives opioid i epiduralrummet.
Anvendelse af epiduralanalgesi ved en række større operative indgreb indebærer en bedre smertedækning end intravenøst administrerede opioider alene. Den optimerede smertebehandling nedsætter den perioperative morbiditet/mortalitet, især hos patienter opereret i øvre abdomen og ved hoftefrakturkirurgi. Primær analgesi efter eksplorativ laparotomi er epidural analgesi.
Der bør anamnestisk udspørges til:
Er svaret nej til disse spørgsmål, da vurderes, at der normal blødningsrisiko.
OBS:
5.1.1 Patientinformation
5.1.3 Fremstilling
5.1.4 Anlæggelse af epiduralkateter.
5.1.5 Komplikationer ved anlæggelsen
Injektion af bupivacain intravasalt kan medføre kardiotoxicitet (bradykardi/asystoli) og kramper.
Intrathekal injektion og evt. respiratorisk/hæmodynamisk kollaps behandles symptomatisk.
Almindelige
Sjældne
Alvorlige og sjældne
Et epiduralkateter anlægges i epiduralrummet og anvendes til epiduralanalgesi ved operationer og postoperativ smertebehandling. Den postoperative smertebehandling starter på opvågningsafdelingen, hvor patienten observeres indtil blodtrykket er stabilt, og smertebehandlingen er sufficient.
0: Kan bevæge fod, knæ og hofte
1: Kan bevæge fod og knæ, ikke hofte
2: Kan bevæge fod ikke knæ og hofte
3: Kan ikke bevæge fod, knæ og hofte.
Blokade af de sensoriske nerver, vurderes ved test med sprit swap (eller en isklump) hen over patientens hud, patienten tilkendegiver hvor temperaturen ændrer sig.
Kontrol af infusionshastighed.
Der oprettes en LDA og dokumenteres her på.
Ved problemer med epiduralbehandlingen kontaktes Opvågningssygeplejerske 7-1285 eller anæstesisygeplejerske 7-1480 - alternativt vagthavende anæstesilæge 7-1860.
8.3 Supplerende smertebehandling i stamafdelingen
Ved tilsynet dokumenteres følgende observationer i patientens journal (SP) ved at anvende SmartPhrase ”epiduraltilsyn”.
Konfusion, hallucination og sedation. Medicinen kan på mistanke skiftes til udelukkende bupivacain af samme styrke. Dette konferers med vagthavende anæstesilæge.
Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende til og efterleve gældende vejledning.
Anæstesilægen sikrer sig,at der er indikation for anlæggelse af epiduralkateter, at der ikke er kontraindikationer, samt at informeret samtykke er dokumenteret. Anæstesilægen foretager anlæggelsen af epiduralkateteret. Anæstesilægen tester om muligt analgesiniveauet efter testdosis og udfærdiger procedureskema vedr. anlæggelsen i SP.
Anæstesilægen er ansvarlig for at ordinere den aftalte epidurale smertebehandling i SP.
Sygeplejersken er ansvarlig for at assistere til epiduralanlæggelsen samt at klargøre den ordinerende infusionspumpe.