AN Aftaler vedr. anæstesi til ØNH-børn

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At beskrive den anæstesiologiske håndtering af ØNH-børn.

Afgrænsning: Børn til ØNH-operationer, hvor både alder og vægt er hhv. større end 2 år og større end 10 kg.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

1. Præsamtalen

Forældre (værge) og pt. Informeres om afdelingens anæstesi tilbud til det planlagte indgreb. Det aftales med forældre og pt hvilken induktions form som er mest acceptabel, men pt. Får altid 2 analgesi plastre. Forældre skal altid informeres om maske induktion.

2. Præoperativt

Pt. Modtages på dagkirurgisk og klargøres til operation. Portør sørger for sengetransport til operationsstue 3. Forrum stue 2 kan anvendes til anlæggelse af iv adgang.    

3. Faste                 

Indtil 1 time før planlagt start skal pt. være tørstende. Forældre og patient opfordres til, som det sidste før tørste, at indtage en sodavandsis (der er et mindre lager af sodavandsis på opvågningen).

4. Anæstesi

Der anvendes to induktions former, TIVA og inhalation. Til korte indgreb (dræn ind/ud) håndteres luftvejen med maske induktion og maske ventilation eller spontan via maske. Til intubations krævende indgreb, TIVA med børnepropofol (5mg/ml) induktion og intubation.

5. Doser

Der bruges ”akut barn app. RH”, efter alder og vægt på pt. Anæstesimidler (Obs børne propofol 5mg/ml) trækkes op som anført i ”akut barn”. Desuden gøres dosis af suxa., adrenalin, atropin klar.

6. Maske ventilation

Alle indgreb, i ydre øre (dræn) og mundhule er første valg, maske induktion, med sevorane og maske ventilation, evt. spontan respiration. Induktionen gennemføres med sevorane via loaded cirkel med 8% sevo (induktions koncentration).

Cirklen loades, på 8% sevo, i udsugningen indtil inspiratorisk og ekspiratorisk sevorane koncentration er ens sv.t. 6,5%. Med barnet siddende på skødet af en forælder, holdes masken tæt og efter 3-6 inspirationer er barnet sovende og kan lejres. Obs! Der kan tilsættes duft til masken, cola-, jordbær- eller slikduft (Tuttifrutti).

7. Intubation

Alle indgreb i svælg og næse, gennemføres med pt. intuberet. Til operationer i svælg og næse(septum) er første valg en cuffet præformet tube (størrelse se Akut barn app.) Om induktionen skal være intravenøs eller inhalation, afgøres ved præsamtalen i samarbejde med forældre (værge). Generelt får alle børn hudbedøvende plaster på begge hænder uanset hvad der er valgt som anæstesiform.

8. Intraoperativ logistik

Pladsforholdene på stue 3 kan være udfordrende. Især ved bilaterale operationer, hvor både operatør og anæsteapperat skifter side (øre operationer). Det er derfor vigtigt at lejet er placeret på samme måde med relation til de hvide streger på gulvet.

Efter intubation flyttes anæstesiapparat til venstre side af lejet.

 

©

9. Postoperativt

Når pt har sufficient resp. med O2-tilskud på 3 l/min, evt. fortsat sovende, lejres pt. i sengen med O2-tilskud via løs maske som holdes af ”bamsen”. Pt. transporteres til opvågningen af ØNH-læge og anæstesilægen. Forældre (værge) venter på gangen bag opvågningen og hvor de mødes med pt. og følger med på opvågningen.

Efter opvågning bliver pt. udskrevet efter samtale med ØNH-læge.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag