PUG anvendes til langvarig ernæring (> 3-4 uger) af personer, der har en fungerende mave-tarmkanal, men har svært ved at spise på vanlig måde.
Udføres kun i dagtiden, ikke i vagtperioden.
Rekvirerende afdeling skal sørge for, at henvisningen til den billeddiagnostiske intervention – udover indikation, relevant anamnese m.m. - indeholder oplysning om stillingtagen til patientens blødningsrisiko, ordination af evt. regulering af antitrombotisk behandling samt indhentet særskilt informeret samtykke jf:
LAKSANTIA
I dagene forud for proceduren skal patienten sættes i behandling med laksantia, så patientens afføring dagen inden proceduren er lind eller tynd.
PAUSERING AF CLOPIDOGREL
Patienter i behandling med Clopidogrel skal pausere behandling 5 dage før PUG-sondeanlæggelse. I stedet gives ASA.
Koagulationstal er obligatoriske før anlæggelse af gastrostomisonde. For alle patienter skal der foreligge:
Generelt må koagulationstal for patienter med forventet stabil hæmostase være max. 7 dage gamle. Er patienten i antikoagulationsbehandling eller har påvirket hæmostase skal blodprøverne være taget indenfor 24 timer før udførelse af proceduren.
Grænseværdier
Grænseværdier for INR og trombocytter er afhængig af om patient er i antikoagulationsbehandling eller ej. Retningslinier for grænseværdier og forholdsregler ved nedsat koagulationsevne fremgår af Skema 2 i UL intervention, biopsi og drænage.
Niveau for blødningsrisiko ved billeddiagnostisk intervention
Vurdering af blødningsrisikoen ved indgreb under antitrombotisk behandling kræver kendskab til både den basale blødningsrisiko ved indgrebet og den ændring i blødningsrisikoen, som forskellige antitrombotiske midler kan medføre.
Som vejledende supplement til vurdering af behov for regulering af antitrombotisk behandling hos patienter, der skal til billeddiagnostisk intervention:
Anlæggelse af gastrostomisonde er klassificeret som høj blødningsrisiko
Gives af stamafdelingen ca. ½ time før undersøgelsestidspunktet
Følgende præmedicinering anbefales:
Indgrebet foregår på et gennemlysningsleje på Røntgenafdelingen og udføres af læger med erfaring i ultralydvejledt intervention.
Der fyldes kimfrit vand i ventriklen via sonde. Efter huddesinfektion og anlæggelse af lokalbedøvelse, føres en nål gennem huden ind i ventriklen vejledt af en ultralydskanning. Der dilateres op til 16 F over guidewire og gastrostomisonden (silikone ballonkateter, G-tube, 14 F med 5 ml NaCl i ballonen) anlægges. Oftest anvendes en såkaldt T-fæstner (et lille metal anker - er MR kompatibelt) under indgrebet til at fiksere ventrikelvæggen op mod bugvæggen.
Proceduren afsluttes med, at gastrostomisonden fyldes med 5 ml vand i ballonen og trækkes an mod ventriklen/bugvæg og fikseres eksternt med fikseringspladen. Længdemarkeringen på gastrostomisonden (i hudniveau) aflæses og anføres i Gastrostomisonde BFH 23.4.2020 2019. Info til ptt og pårørende.docx til ptt. fra Neurologisk afdelingen skal denne udfyldes og udleveres:Ultralydsvejledt fødesonde i mavesækken REVIDERET VERSIONNeurologisk 250520 til ptt og pårørende ved neuroptt..docx) samt i beskrivelse af undersøgelsen i RIS-PACS
Herefter sikres korrekt placering af gastrostomi og tæthed ved aspiration af ventrikelsaft samt injektion af vandigt iodholdigt kontraststof.
Afvigelser skal være tilgængelig for stamafdelingen umiddelbart i forlængelse af undersøgelsen hvorfor sådanne nævnes i beskrivelsen. Eksempelvis, hvis
Ud over anlæggelse af lokalbedøvelse, lidt ubehag ved dilatation af kanal ind til ventriklen.
Kort efter ankomst i stamafdelingen observeres (EWS):
Sondeernæring påbegyndes samme dag som sonden er anlagt:
2 timer efter anlæggelsen indgives 50 ml sterilt NaCl i sonden.
Tolereres ovenstående kan der opstartes ernæring efter yderligere 4 timer.
Patienten kan altså starte med at få ernæring 6 timer efter anlæggelse af gastrostomisonden. Det anbefales at stamafdelingen opstarter ernæring med efterfølgende observationer inden eventuel udskrivelse.
For yderligere information om:
Læs: Gastrostomisonde BFH 23.4.2020 2019. Info til ptt og pårørende.docx eller Ultralydsvejledt fødesonde i mavesækken REVIDERET VERSIONNeurologisk 250520 til ptt og pårørende ved neuroptt..docx
Blødning, infektion, perforation, sonden glider ud.
Risiko for at sonden glider ud
Se forebyggelse og fremgangsmåde, hvis sonden glider ud i Gastrostomisonde BFH 23.4.2020 2019. Info til ptt og pårørende.docx eller Ultralydsvejledt fødesonde i mavesækken REVIDERET VERSIONNeurologisk 250520 til ptt og pårørende ved neuroptt..docx
Stråledosis
Ca. 1-3 mSv
Svarer til få måneders naturlig baggrundsstråling.
Meget lille livstidsrisiko for udvikling af cancer 1:100.000 – 1:50.000
Spørgsmål og problemer vedrørende behandling med PUG:
Rettes på hverdage mellem kl. 8.00 og 15.00 ultralydafsnittet, Røntgenafdelingen (tlf. 3 7122).
Information: Gastrostomisonde BFH 23.4.2020 2019. Info til ptt og pårørende.docx
Til ptt. fra Neurologisk afdelingen:Ultralydsvejledt fødesonde i mavesækken REVIDERET VERSIONNeurologisk 250520 til ptt og pårørende ved neuroptt..docx)
Referencer: UL intervention, biopsi og drænage
Instruks i rum 207: Ultralyd ved gastrostomikateter (https://bfhrtg.d4.dk/?DokID=9976)