Politik og retningslinjer for forflytningsområdet

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med denne politik er at skabe rammen for en sund forflytningskultur, fordi vi med en sund forflytningskultur:

  • Forebygger arbejdsskader og nedslidning.
  • Forebygger tryksår hos vores patienter.
  • Sikrer tidlig mobilisering af vores patienter.

Forflytning og mobilisering er et anliggende for mange faggrupper, herunder portører, plejepersonale, terapeuter, læger og radiografer. I den enkelte forflytning kan der være flere faggrupper, der skal samarbejde. Det kræver, at faggrupperne har en fælles viden om forflytning og mobilisering og kender hinandens arbejdsmåde og faglige tilgang til emnet.

Der er evidens for, at man kan nedsætte muskel- og skeletsmerter hos personale, der arbejder med personhåndtering, hvis man sætter ind på nedenstående tre områder samtidig:[1]

  • Ledelse og organisering
  • Hjælpemidler og plads
  • Viden, adfærd og normer

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Alle ansatte hvor forflytning er en del af det daglige arbejde.

Tilbage til top

Definitioner

Forflytning: At man flytter eller mobiliserer en patient uden at løfte.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Ledelse og organisering

Ledelsen har en særlig rolle som kulturskaber ved at have fokus på den gode forflytning i det daglige arbejde.

Lederens tre vigtigste opgaver

 

Du skal skabe rammerne

Afdelingen skal have de nødvendige hjælpemidler, som lifte og glidedug, og medarbejderne skal på kursus og instrueres, så de bliver fortrolige med brugen af forflytningsteknikker og hjælpemidler. Arbejdet skal også planlægges, så det i praksis er muligt at bruge de rigtige forflytningsteknikker og samarbejde om det på tværs af faggrupperne, når det er nødvendigt.

 

Du skal bidrage til et godt samarbejde om forflytning

Du skal sørge for, at der er 1-2 forflytningsvejledere pr. afsnit og bakke dem op, så alle forstår, at du står 100 procent bag indsatsen. Du skal sikre et godt samarbejde med forflytningsvejlederen og arbejdsmiljørepræsentanten, både på møder og i de daglige drøftelser.

 

Du skal gribe anledningen – og gribe ind

Grib anledningen til at sætte fokus på forflytning, når den viser sig. Det kan være en særlig vellykket forflytning, eller én der ikke gik så godt. Det kan også være særlige problemstillinger, som viser sig, fx en bariatrisk patient. Tilfælde af dårlig ryg, skulder eller lignende blandt persona­let kan også være en anledning til at promovere de gode forflytningsteknikker. Grib ind, hvis afdelingens praksis ikke lever op til retningslinjerne.

 

Instruktions- og tilsynspligt

Som afsnitsleder har du ansvaret for, at dine medarbejdere er instrueret i og bruger korrekte forflytningsteknikker og -redskaber. Og du skal sørge for, at der bliver ført tilsyn med det.

På næste side finder du en oversigt over organisering af forflytningsområdet på hospitalet ift. instruktions- og tilsynspligt.

 

Du kan delvist uddelegere tilsynet

Som leder kan du naturligvis ikke være til stede ved alle forflytninger. Derfor kan du uddelegere dele af tilsynet til afsnittets forflytningsvejleder(e)Men det er vigtigt, at du som leder ved, hvordan forflytningerne finder sted i afsnittet, at du sikrer en systematik for tilsynet, og at du er i løbende dialog med afsnittets forflytningsvejleder(e).

 

Hvor ofte skal du som leder føre tilsyn?

Der er ikke generelle regler for, hvor ofte du skal føre tilsyn. Det afhænger af personale­omsætning, patientsammensætning og medarbejdernes forudsætninger. Brug din viden og erfaring til at vurdere, hvor ofte der skal udføres tilsyn for at understøtte og fastholde den gode forflytningskultur.

 

Arbejdstilsynet har ved tilsynsbesøg fokus på både instruktions- og tilsynspligt og vil give påbud, hvis de vurderer, at den ikke er overholdt. Det vigtige ift. Arbejdstilsynet er at kunne redegøre for, at der er en struktur for tilsynet, som har en effekt i dagligdagen.

 

Årshjul og kompetencekort

Det enkelte afsnit har forflytning på årshjulet i alt min. én måned om året. Dette indebærer, at alle medarbejdere i afsnittet gennemgår min. én forflytning med afsnittets forflytningsvejleder, evt. med mulighed for sparring med forflytningsunderviser. Kompetencekortet i bilag 2 kan evt. benyttes til at sikre systematik ift. instruktions- og tilsynspligt.

 

Organisering af forflytningsområdet på BFH

Koordinering og udvikling af den samlede forflytningsindsats varetages af HR og Arbejdsmiljø i samarbejde med Fysio- og Ergoterapiafdelingen og hospitalets korps af forflytningsundervisere.

 

Målgruppe

For alle afsnit / faggrupper hvor forflytning er en del af det daglige arbejde, gælder nedenstående ift. instruktion og tilsyn med forflytning.

 

###TABEL_1###

 

###TABEL_2###

 

Forflytningsvejlederordningen

For­målet med en forflytningsvejlederordning er, at personalet i det daglige får mulighed for sparring og vejledning fra en kompetent kollega. Forflytningsvejlederne kan rekrutteres fra alle faggrupper i afsnittet, også blandt arbejdsmiljø­repræsentanterne.

 

Antal forflytningsvejledere

Som udgangspunkt skal der være tilknyttet mindst én forflytningsvejleder til hvert afsnit, hvor der foretages forflytning. Det er dog hensigtsmæssigt med flere forflytningsvejledere, da det giver mu­lighed for sparring og videndeling, og fordi det giver mindre sårbarhed, hvis der skal dækkes flere vagt­lag, eller hvis der opstår fravær ved barsel eller lignende.

 

Det er dog den enkelte afdeling, der afgør hvor mange forflytningsvejledere, der skal tilknyttes afsnittene, da det afhænger af karakteren i kerneopgaven, samarbejdskulturen og organiseringen af arbejdet. Ligeledes kan en afdeling fastlægge, at forflytningsvejlederens opgaver varetages af ar­bejdsmiljørepræsentanten. Ledelsen fastlægger rammerne på baggrund af en drøftelse i afdelingens MED-udvalg.

 

Kvalifikationskrav til forflytningsvejledere

Se bilag 1 for funktionsbeskrivelse for forflytningsvejledere

 

Hjælpemidler og plads

Valg af hjælpemidler

Der skal være adgang til et tilstrækkeligt antal relevante hjælpemidler på afsnittene og i andre områder, hvor der udføres forflytninger. Relevante vil sige ajourførte hjælpemidler, som passer til den patient, som skal bruge dem. Personalet skal være instrueret i at anvende disse.

 

Skab bedre plads

De fysiske rammer er ikke hensigtsmæssige alle steder på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, men ofte vil I kunne skabe den nødvendige plads, ved at I forbereder forflytningen godt, inden I går i gang. Det handler blandt andet om simple forholdsregler som at slå sengebordet sammen og placere det i et hjørne eller at køre vasketøjskurven midlertidigt ud på gangen.

 

Råd og vejledning

Hvis I har brug for vejledning til at vælge de relevante hjælpemidler i afsnittet, kan I kontakte HR og Arbejdsmiljø – https://intranet.regionh.dk/bfh/personale/arbejdsmilj%C3%B8-og-trivsel/arbejdsmiljoeteamet/Sider/default.aspx

 

Viden, adfærd og normer

En god forflytningskultur skal understøtte, at forflytning bliver en naturlig del af behandlingen og plejen af patienter på hospitalet.

 

Fem tegn på en god forflytningskultur

 

​​​​​I inddrager patientens ressourcer og sørger for, at forflytningen foregår på en respektfuld måde for patienten.

  • I samarbejder om komplekse forflytninger, kommunikerer om målet for behandlingen og deler viden og erfaringer med gode forflytningsmetoder.
  • I anvender forflytningsredskaber, stiller dem på plads efter brug samt sikrer vedligehold og fejlmelding af defekt udstyr.
  • Ledelsen prioriterer gode fysiske og organisatoriske rammer for forflytning, herunder forflyt­ningsredskaber og kvalificering af personalet.
  • I reducerer løbende risiko for skader for patienter og medarbejdere.

Vurdér risikoen i hverdagen

Risikovurdering er væsentlig i jeres daglige forflytningspraksis, da I på den måde reducerer risiko og forebygger skader for både patienten og medarbejderne.

 

Sådan laver man en risikovurdering i dagligdagen

  • Vurdér patientens aktuelle funktionsniveau
  • Vurdér behovet for hjælpemidler og antallet af hjælpere
  • Forbered dig på mulige uventede belastninger
  • Skab plads og sørg for ryddelighed (OBS faldrisiko)

Risikovurderingen er særligt vigtig i nedenstående situationer, da der erfaringsmæssigt er øget risiko for arbejdsskader i netop disse situationer:

  • Førstegangsmobiliseringer efter operation eller lignende
  • Mobilisering af nye patienter, hvor der mangler viden om patientens funktionsniveau
  • Patienthåndteringer uden relevante hjælpemidler
  • Manglende plads og ting på gulvet
  • Situationer hvor flere skal samarbejde om forflytningen
  • Aften/nat- og weekendvagter med lavere personaledækning
  • Forflytninger foretaget af nyuddannet personale

De nyansatte skal instrueres lokalt i afsnittet

Ud over det tre timers obligatoriske forflytningskursus skal alle nyansatte introduceres til forflytnings­praksis i afsnittet. Det er afsnittets forflytningsvejledere, der skal stå for introduktionen i samarbejde med afsnitslederen. Indhold og omfang fastlægges efter, hvor relevant det er for den nyansatte.

 

Introduktion til forflytningspraksis skal indgå i introduktionsprogrammet og målet er, at den nyan­satte har viden om:

  • De specifikke forhold om forflytning for afsnittet
  • Hvor forflytningsredskaberne står
  • Hvordan forflytningsredskaberne bruges, og hvordan de fejlmeldes
  • Hvem der er afsnittets forflytningsvejledere
  • Ledelsen og forflytningsvejlederne sørger for, at medarbejdernes viden om forflytning ajourføres, hvis der sker ændringer i arbejdets udførelse, eller der kommer ny viden om forflytning

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Ansvar og opgaver i forbindelse med forflytning

 

Afdelingsledelsen

Afdelingsledelsens hovedopgave er at prioritere forflytning og mobilisering som et løbende fokusområde i afdelingen.

Desuden har afdelingsledelsen følgende opgaver og ansvarsområder:

  • Inddrage forflytning i forbindelse med APV-arbejdet og ved arbejdsmiljøgennemgang.
  • Sikre den nødvendige tid samt de nødvendige tværfaglige ressourcer til komplekse forflytninger, fx bariatri.
  • Sørge for at afdelingen har det rette antal forflytningsvejledere samlet set.
  • Være opmærksom på, om forflytningsområdet er tænkt ind i forbindelse med ny- og ombygninger.

 

Afsnitsledelsen

Afsnitsledelsens hovedopgave er at skabe sammenhæng mellem forflytning og behandling/pleje og understøtte den gode forflytningskultur.

Desuden har afsnitsledelsen følgende opgaver og ansvarsområder:

  • Sikre at personalet tilmeldes og deltager i forflytningskurser, og at nye medarbejdere introduceres og oplæres i forflytninger og brug af hjælpemidler.
  • Sikre / føre tilsyn med at medarbejderne bruger korrekt forflytningsteknik i udførelsen af deres daglige arbejde. Tilrettelægges i en fast kadence ud fra personalegruppes ressourcer og kompetencer i afsnittes årshjul.
  • Planlægge arbejdet, så der er de nødvendige ressourcer til forflytningerne.
  • Inddrage afdelingsledelsen i problemstillinger som afsnitslederne ikke har mulighed for at løse selv, fx manglende hjælpemidler eller ressourcer ved komplekse forflytninger.
  • Sørge for at registrere forflytningsvejledere, og at de får den fornødne uddannelse.

 

Forflytningsvejlederen i afsnittet

Forflytningsvejlederen skal være rollemodel for den gode forflytning og i samarbejde med ledelsen tage initiativer til at forbedre forflytningspraksis i afsnittet.

Desuden har forflytningsvejlederen følgende opgaver:

  • Gribe anledninger til at påvirke holdninger til forflytning.
  • Introducere nyansatte i afsnittets forflytningsredskaber og forflytningspraksis.
  • Vejlede, instruere og supervisere kolleger.
  • Medvirke til at sikre at afdelingens forflytningsredskaber fungerer og er tilgængelige.
  • Bidrage til at skærpe kollegaers opmærksomhed på eget ansvar for at undgå belastninger og benytte forflytningsredskaber.
  • Samarbejde med arbejdsmiljøgruppen om APV, arbejdsmiljøgennemgang, analyser af arbejdsskader.
  • Gå i dialog på en anerkendende måde, når de oplever uhensigtsmæssig forflytningspraksis.
  • Deltage i erfaringsudveksling, undervisning, og kompetenceudvikling.

 

Medarbejderen

Medarbejderen skal bruge hensigtsmæssige forflytningsteknikker og -redskaber, fejlmelde defekt udstyr og deltage i forflytningskurser.

Desuden har medarbejderen følgende opgaver:

  • Vurdere risikoen inden forflytningerne
  • Hjælpe kolleger med komplekse forflytninger
  • Samarbejde med andre faggrupper om forflytning, når det er relevant
  • Registrere problematiske forflytninger som utilsigtede hændelser
  • Spørge forflytningsvejlederne til råds

 

VirksomhedsMED-udvalget

VirksomhedsMED-udvalget vedtager de overordnede rammer og evaluerer indsatsen.

 

Det lokale MED-udvalg

Det lokale MED-udvalg tilpasser rammerne til de lokale forhold i afdelingerne og evaluerer indsatsen.

 

Arbejdsmiljøgruppen

Arbejdsmiljøgruppen samarbejder med afsnitsledelse og forflytningsvejlederne om APV og opfølgning på forflytningsulykker.

 

Forflytningsunderviserne

Forflytningsunderviserne har følgende opgaver:

  • Undervisning på 3-timers obligatorisk forflytningskursus for nyansatte
  • Rådgivning og vejledning til lokale forflytningsvejledere (fx ved behov for bedside-undervisning)
  • Deltage i erfaringsudveksling, koordineringsmøder og kompetenceudvikling

 

HR og Arbejdsmiljø

HR og Arbejdsmiljø tager initiativ til at udvikle rammerne for forflytningsindsatsen og har desuden følgende opgaver og ansvarsområder:

  • Uddannelse af lokale forflytningsvejledere
  • Afholdelse af årlig workshop for forflytningsvejledere
  • Obligatoriske 3-timers forflytningskurser for nyansatte i samarbejde med forflytningsunderviserne
  • Koordinering med forflytningsunderviserne i samarbejde med Fysio- og Ergoterapiafdelingen (fx vagtplan og kompetenceudvikling)
  • Understøttelse af afdelingernes arbejde med forflytning, i samarbejde med forflytningsunderviserne

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

At-vejledning 1.7.1-1 - 1. januar 2015: Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet (www.amid.dk)

At-vejledning D.3.3 - 1. juli 2004: Forflytning, løft og anden manuel håndtering af personer (www.amid.dk)

Forflytning i social- og sundhedssektoren (www.forflyt.dk)

Forflytningsguiden (www.arbejdsmiljoweb.dk)

Tilbage til top

Bilag