Håndvask: Mekanisk bearbejdning af hænder, håndled og evt underarme med vand og håndsæbe. Der kan alternativt anvendes en forpræpareret klud.
Hånddesinfektion: Indgnidning af et alkoholbaseret eller andet egnet hånddesinfektionsmiddel på synligt rene og tørre hænder, håndled og evt underarme. Håndsprit/-gel eller en hånddesinfektionsserviet anvendes i min. 30 sek.
Håndhygiejne: Samlet betegnelse for hånddesinfektion og håndvask
Sundhedspersonalet informerer alle patienter og pårørende om vigtigheden af god håndhygiejne under indlæggelsen/opholdet af hensyn til risikoen for hospitalserhverhvervet smitte. Der bør udleveres en lille flaske håndsprit eller hånddesinfektionsservietter til personlig brug for patienten og pjecen STOP SMITTEN bør udleveres og gennemgåes.
Personalet bør generelt understøtte alle patienter til at få udført håndhygiejne før indtag af fødevarer, før peroral medicinindtag, før tandbørstning og efter toiletbesøg - der bør udføres en klinisk vurdering om hånddesinfektion i gel-, flydende form eller som hånddesinfektionsserviet er at foretrække.
Et særligt fokus bør rettes mod de sengeliggende patienters mulighed for håndvask og hånddesinfektion.
Det anbefales som udgangspunkt, og ud fra et infektionshygiejnisk synspunkt, at patienter og pårørende IKKE har adgang til køleskab, ismaskiner, køkkener og linneddepoter, hvilket bør fremgå ved skiltning.
Hvis adgang til køleskab, vandkøler, saftmaskine og linnedskabe er en del af patientens pleje og genoptræning, skal det sikres, at dette foregår hygiejnisk forsvaligt, så indirekte kontaktsmitte via hænder forebygges.
Personalet informerer patienter og pårørende om, at de skal vaske/desinficere hænder, før de benytter køleskab, vandkøler, saftmaskine eller linnedskabe. Dette skal også fremgå ved skiltning.
OBS Følgende må ikke have adgang til buffeter, drikkevogne, vandkølere, saftmaskiner, køleskabe eller linnedskabe:
De kliniske afdelinger sørger for let adgang til håndvask eller hånddesinfektion.