Patienter og pårørendes håndhygiejne

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At forebygge smittespredning via patienter og pårørendes hænder. 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedsfagligt personale som vejleder patienter og pårørende.

Tilbage til top

Definitioner

Håndvask: Mekanisk bearbejdning af hænder, håndled og evt underarme med vand og håndsæbe. Der kan alternativt anvendes en forpræpareret klud. 

Hånddesinfektion: Indgnidning af et alkoholbaseret eller andet egnet hånddesinfektionsmiddel på synligt rene og tørre hænder, håndled og evt underarme. Håndsprit/-gel eller en hånddesinfektionsserviet anvendes i min. 30 sek.

Håndhygiejne: Samlet betegnelse for hånddesinfektion og håndvask

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Sundhedspersonalet informerer alle patienter og pårørende om vigtigheden af god håndhygiejne under indlæggelsen/opholdet af hensyn til risikoen for hospitalserhverhvervet smitte. Der bør udleveres en lille flaske håndsprit eller hånddesinfektionsservietter til personlig brug for patienten og p​​​jecen STOP SMITTEN bør udleveres og gennemgåes. ​​​​​​

Personalet bør generelt understøtte alle patienter til at få udført håndhygiejne før indtag af fødevarer, før peroral medicinindtag, før tandbørstning og efter toiletbesøg - der bør udføres en klinisk vurdering om hånddesinfektion i gel-, flydende form eller som hånddesinfektionsserviet er at foretrække.

Et særligt fokus bør rettes mod de sengeliggende patienters mulighed for håndvask og hånddesinfektion.

Det anbefales som udgangspunkt, og ud fra et infektionshygiejnisk synspunkt, at patienter og pårørende IKKE har adgang til køleskab, ismaskiner, køkkener og linneddepoter, hvilket bør fremgå ved skiltning.

Hvis adgang til køleskab, vandkøler, saftmaskine og linnedskabe er en del af patientens pleje og genoptræning, skal det sikres, at dette foregår hygiejnisk forsvaligt, så indirekte kontaktsmitte via hænder forebygges.

Personalet informerer patienter og pårørende om, at de skal vaske/desinficere hænder, før de benytter køleskab, vandkøler, saftmaskine eller linnedskabe. Dette skal også fremgå ved skiltning.

OBS Følgende må ikke have adgang til buffeter, drikkevogne, vandkølere, saftmaskiner, køleskabe eller linnedskabe:

  • Patienter omfattet af isolationsforholdsregler og
  • Patienter og pårørende med sår på hænderne
  • Patienter og pårørende med dårlig compliance ifht personlig hygiejne

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

De kliniske afdelinger sørger for let adgang til håndvask eller hånddesinfektion.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

NIR om generelle forholdsregler i Sundhedssektoren, Central Enhed for Infektionshygiejne 1. udgave 2017

NIR Håndhygiejne, Central Enhed for Infektionshygiejne udgave 2.1 2021

Tilbage til top

Bilag