Hoftealloplastik, primær

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

Operationskode: NBF 20/30/40

Generelt
Primær hoftealloplastik er en operation med meget stor succesrate målt på mange parametre, herunder patienttilfredshed. Der forekommer imidlertid også komplikationer, herunder også alvorlige komplikationer. Det er derfor væsentligt, at dette forhold afvejes og også diskuteres med patienten inden der tages endelig stilling til operation.

 

Indikation
Den væsentligste indikation er smerter i forbindelse med primær eller sekundær artrose, caputnekrose eller frakturfølger. Der kan ofte forventes en betydelig bedring i den daglige funktion, men dette forhold alene afgiver ikke indikation for hoftealloplastik

Cementeret totalalloplastik: Patienter med en fysiologisk alder over 80 år, samt i visse tilfælde yngre patienter med en udtyndet knoglestruktur, herunder i visse tilfælde reumatoid artrit kan tilbydes cementeret hoftealloplastik. Det er sidste ende op til operatøren at vælge den korrekte alloplastik (ucementeret/hybrid/cementret) til patienten.

Hybrid totalalloplastik : Patienter med en fysiologisk alder mellem 70 og 80 år skal som hovedregel tilbydes en hybridprotese med cementeret femurkomponent og ucementeret acetabularkomponent. Det er sidste ende op til operatøren at vælge den korrekte alloplastik (ucementeret/hybrid/cementret) til patienten.  

Ucementeret totalalloplastik: Patienter med en fysiologisk alder yngre end 70 år kan tilbydes en total ucementeret protese. Det er sidste ende op til operatøren at vælge den korrekte alloplastik (ucementeret/hybrid/cementret) til patienten.

Hoftealloplastikkirurgi indberettes elektronisk af operatøren til Dansk Hoftealloplastikregister.

Klinisk undersøgelse
Der foretages en almindelig klinisk undersøgelse, specielt skal følgende elementer altid være grundigt belyst: anamnestiske oplysninger om infektionsfoci, fx urinvejsinfektioner eller dårlige tænder, sår på den opererede ekstremitet, vægt og højde, bevægeudslag i hofteled samt evt. kontrakturer og udmåling af benlængdeforskel.

Rtg. undersøgelser
Måleoptagelser, som består af en forfra- og sideoptagelse af den afficerede hofte, standardiseret med kalibreringskugle på 25 mm. Denne optagelse benyttes til den præoperative planlægning. Røntgenoptagelserne er gældende i 6 måneder, med mindre særlige forhold taler herimod.

Hoftedysplasi
Der skal ved undersøgelsen vurderes, om der primært er tale om hoftedysplasi. Hvis dette konstateres, skal det vurderes om der kunne være indikation for en GANZ ostetomi. Indikationerne er:

Hvis der på de foreliggende undersøgelser findes indikation til GANZ osteotomi, henvises patienten til klinik U, RH. Den endelige indikation stilles her, hvorfor patienten skal oplyses herom.

Laboratorieprøver
Vanlige præoperative prøver (Rutineprøver) incl. blodtype, suppleret med infektionsparametre.  

Fysiurgisk forbehandling
Når der er truffet aftale om operation, aftales det praktiske forløb ved et patientseminar, fælles for flere patienter. Dette forløb afholdes ugentligt på afsnit M50.

Profylaktisk AK-behandling
Alle patienter sættes i behandling. Aktuel standard er peroral behandling med rivoxiparin (Xarelto), Tromboseprofylakse (link)

Præoperativt antibiotika
I henhold til Antibiotikabehandling, profylaktisk.

Operationsmetode
Operationen foretages i henhold til forhandlerens vejledning vedrørende den aktuelle protese. Det er operatøren ansvar, at foretage den præoperative planlægning af hensyn til valg af protesestørrelse og dermed den postoperativebenlængde. Den præoperative planlægning dokumenteres ved, at den valgte protese digitalt indtegnes på røngtenbilledet.
Afdelingens præference er den posterolaterale adgang. Til denne adgang lejres patienten i sideleje med lejet vandret i to planer (0-tast på betjeningspanel). Der anvendes fikseringsapparatur med udvendig fiksation på sacralregionen og på spinae iliacae anterioris superioris.
Hvis anden adgang benyttes, skal baggrunden herfor fremgå af operationsbeskrivelsen, ligesom det skal noteres hvilke restriktioner dette medfører, hvad angår mobiliseringen postoperativt.
Ved ucementeret femurkomponent anvendes Corail AMT femurkomponent med fuld HA coatning coatning. Der anvendes size to size teknik.
Når der anvendes cementeret teknik, anvendes ucoatet femurkomponent. Femurkomponenten skal være omgivet af en ca. 1-1,5 mm tyk cementkappe. Der anvendes C-stem AMT og teknikken er size to size da raspen tager højde for passende cementkappe. 
Ved cementeringen anvendes 3. generations cementeringsteknik dvs. totalt lukket blanding af cementen, distalt cementstop, højtryksspuling, centralizer samt pressurizing.
På acetabularsiden anvendes trident cuppen i en version med  skruehuller. Ved indsættelse af cuppen underreames med en mm ifølge vejledningen fra udbyderen men ved hård knogle kan der reames size to size for at få cuppen i bund. Såfremt knoglen er af dårlig kvalitet anvendes TMT-cup. Der isættes 2 skruer.  Det skal sikres før reamning af acetabulum, at pt. er i vandret leje i begge planer.
Ved anvendelse af cementeret teknik på acetabularsiden bruges en trident cementeret cup, denne er konstrueret således, at der sikres en jævn cementkappe i hele cuppens cirkumferens.

Allergi
Ved kendt nikkelallergi anvendes cementeret eller ucementeret teknik med titaniumproteser og keramikcaput. Trabekulært metal er relativt kontraindiceret i denne situation.

Operationskode
NFB20, NFB 30 og NFB 40 for henholdsvis ucementeret, hybrid og total cementeret protese.

Bandagering
Tør forbinding.

Patientlejring postoperativt
Ryglejring. Indtil patienten kommer e.l.s. anvendes spredekile.

Drænfjernelse
Anvedes normalt ikke.
Hvis dræn anvendes skal indikationen og plan for fjernelse fremgå. Ved mangel på denne plan fjernes drænet indenfor 24 timer.

Suturfjernelse
12. dag, dette vil almindeligvis ske hos patientens egen læge. Der anvendes vanligtvis agraffer, seponeringstang medgives fra afdelingen.

Røntgenkontrol
Der skal altid tages et postoperativt røntgen billede for at sikre at komponenterne er korrekt placeret. Der tages røntgen billeder i to planer, og billederne tages almindeligvis på dagen eller første postoperative dag. Der er ikke planlagt en ambulant kontrol.

Postoperative lab. prøver
Hgb og elektrolytter 1. postoperative dag.

Fysiurgisk efterbehandling
2. dag respirations- og tromboseprofylaktiske øvelser. Selvspændingsøvelser af quadriceps- og glutealmuskulatur. Ledede aktive øvelser over hofte og knæ. Stabilitetsøvelser over hoften. Øvelser for truncus og raske ben.
Patienten mobiliseres sædvanligvis samme dag med høj talerstol og krykker hvis muligt. Patienten tilbydes ambulant fysioterapi i primærsektoren efter udskrivelsen. Genoptræningsplan ved behandlende fysioterapeut.

Ergoterapi
Der udleveres hjælpemidler i et omfang afstemt efter patientens behov og ønsker. Ved behov for ergoterapeutisk assistance rekvireres dette som best/ord i SP.

Tidspunkt for e.l.
Patienten må mobiliseres med fuld belastning postoperativt, såfremt patienten har kontrol over det opererede ben. Dette fohold gælder uanset om der foreligger postoperativ røntgenkontrol eller ej, idet det dog inden skal sikres, at den plan, der er lagt efter operationen ikke afviger herfra.

Udskrivning
Når patienten er selvhjulpen, almindeligvis første postoperative dag. Der arbejdes i afdelingen kontinuerligt med at sikre korte og effektive patientforløb, hvorfor det må forventes at liggetiden for denne patientkategori fortsat vil falde.
Der foretages ved fysioterapeuten inden udskrivelsen skøn over benlængdemål i stående stilling og patienten udstyres evt. med provisorisk skoforhøjelse.

Bandagist/ skomager
Ved mere end 2 cm forskel i benlængde foretages ny udmåling stående ved en særlig 3 måneders kontrol.

Ambulante kontroller
Der er ikke planlagt en kontrol. Ved behov kan patienten ringe til ambulatoriet og bede om en kontrol.

Litteratur:
Primær total hoftealloplastik – et referenceprogram. Dansk Ortopædisk Selskab 1999

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top