Bløddelsinfektion - akut

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

Generelt
Infektion i bløddele kan principielt inddeles i en flegmonøs type, det vil sige infektion uden puskavitet, og i abscesdannelse, altså infektion med puskavitet. Lokalisationen og omfanget af infektionen har stor variation - lige fra en begrænset subkutan affektion, som næppe når en orto­pædkirur­gisk afdeling, til store livstruende infektioner, som f.eks. nekrotiserende fasciitis og gasgangræn (se særskilt instruks om gasgangræn).

 

Patogenese
Da de fleste af disse infektioner er erhvervet uden for hospitalsregi, er bak­teriologien variabel. I de fleste tilfælde kan der lokaliseres en adgangs­vej til kroppen.

Diagnose

Flegmonøs infektion er i al væsentlighed en klinisk diagnose, hvor der ikke er fluktuation, men i øvrigt de vanlige kliniske betændelsestegn. Hvis der er fluktuation, er der tale om absces. Der er ofte temperaturfor­hø­jelse, påvirkede infektionsparametre (CRP, SR og leukocytter) samt almen på­virkning. Ultralydsundersøgelse med henblik på påvisning af an­samling kan være af værdi i diagnosen af dybere subfascielle absces­ser, ligesom man med ultralyd har mulighed for at skelne mellem fleg­mo­nøse infektio­ner (viser sig ved ødem) og abscesser, der viser sig som ansamling. Der er desuden mulighed for at lave ultralyd-vejledt punktur med aspirat til mikroskopi, dyrkning og resistens. Denne punktur er dog ikke indiceret, hvis det er evident, at patienten kræver kirurgisk behandling.

Ved visse lokalisationer - f. eks. lyskeab­scesser efter fejlfix hos narkoma­ner, er det væsentligt at afgøre, om der er relation til kar. Her er ultralyds­undersøgelsen nødvendig, da en eventuel karrelation enten indicerer over­flytning til Rigshospitalet med henblik på videre be­handling på karkirur­gisk afdeling, eller udstationering af karkirurg på BBH, når vi foretager incisio­nen.

Technetium eller indiummærkede leukocytter i forbindelse med leuko­cytskintigrafi kan også afsløre bløddelsinfektioner og anvendes oftest ved kroniske infektionstilstande. 18-FDG-PET-CT kan ligeledes anvendes som supplement i udredning af implantatnære infektionstilstande i bløddele.

Behandling

Ved behandlingskrævende flegmone, institueres intravenøs be­hand­ling med antibiotika. Antibiotikavalget foretages på baggrund af anamnesti­ske oplysninger, og de fleste bakterier, erhvervet udenfor syge­husvæsenet, er penicillinfølsomme, hvorfor injektion af både

 

I sjældne tilfælde med almenpåvirkning kan det være indiceret at incidere, selv om der kun er tale om en flegmonøs infek­tion. Man vil her lægge incisioner for at fremme drænage, mindske trykket og således mind­ske udbredningen af toksiner og bakterier. Nogle fleg­moner vil senere abscedere og skal da behandles som abscesser.

Abscesser behandles kirurgisk. Der foretages incision, eventuelt nekrotisk hudvæv excideres tenformet, kaviteten gennemgås grundigt, alle septae nedbrydes og der oprenses for pus og nekrotisk væv. Der må ikke være retineret pus i   pocher, og der skal være afløb fra hele det inficerede område. Herefter pålægges en sugende meche, der ikke må udtamponere caviteten, men virker som væge. Der lægges rigelig absorberende forbinding og ekstremiteten immobilise­res, eventuelt på Braun-skinne/i armpose.

Rutinemæssigt sendes der prøver til dyrkning og resistens, men der er ikke indikation for rutinemæssig postoperativ antibiotikabehandling, når pa­tien­ten har en veldræneret og veloprenset infektion, med mindre den kliniske tilstand (toxæmi) indicerer dette.

Ved svære infektioner med almen påvirkning kan der udføres akut mikro­skopi og rådslagning med mikrobiolog angående valg af postoperativ anti­biotika, se Mikrobiologisk prøvetagning.

En særlig infektion er den nekrotiserende fasciitis, der oftest består af et synergistisk gangræn, som breder sig langs fascierne. Denne infektions­type ses specielt hos diabetikere og patienter med ringe modstandskraft. Be­handlingen består i sådanne tilfælde i

·       grundig og radikal kirurgisk revision

·      Meropenem 2 g x 3 intravenøs

·      Clindamycin 600 mg x 3 intravenøs

Den antibiotiske behandling revideres løbende efter indkomne dyrknings­svar.

I tilfælde af svær infektion, kan det være indiceret at skifte patienten alle­rede efter 6 timer på operationgangen for at sikre sig, at infektionen er un­der kontrol.

Ved små, veldrænerede abscesser uden flegmone kan patienten udskrives umiddelbart til daglig brusning og evt. kontrol hos egen læge. I de fleste andre tilfælde kan patienten skiftes på afdelingen dagen efter med sæ­bevand, og hvis såret er rent, kan patienten udskrives til videre skiftning ved hjemmesygeplejerske, indtil patienten selv kan skifte såret med tele­fon­bruser og sæbevand.

Sekundær sutur vil af og til kunne komme på tale, hvis   absce­ska­viteten og bakteriologien egner sig hertil. Efter større excisioner kan plastikkirurgi blive aktuel, når infektionen er i ro. 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

Antibiotika - dosering, forholdsregler og behandlingsrekommandationer - håndbog

Tilbage til top