Formålet med denne vejledning er, at det tværfaglige personale ift. tavlemødet er vidende om:
Fremgangsmåden
Formålet og indholdet
Egen rolle og ansvarsområder
Formålet med tavlemødet er at skabe overblik samt tværprofessionelt at planlægge og koordinere mål og plan for patientens indlæggelsesforløb samt udskrivelse ud fra patientens mål. Det er således et redskab til at lægge en samlet/fælles behandlingsplan for patienten, give en status eller sætte nye undersøgelser og behandlinger i gang.
Indhold: ikke alle patienter på afsnittet fremlægges hver dag. Kun nye patienter og de patienter, hvor status eller TMP i forvejen er planlagt diskuteres.
Vejledningen er gældende for klinisk personale og er relevant for læger, plejepersonale, fys.- og ergoterapeuter, sekretærer, diætist, logopæder samt evt. andet fagpersonale tilknyttet N31, BBH.
Begreber:
TMP: Tværfaglig Mål og Plan
Status: opfølgning på resultater siden TMP/sidste status
DIS: Den inddragende stuegang. (se evt. VIP vejledningen for ”Den inddragende stuegang N31”)
Miniteammøde: aftales ved behov til tavlemødet
Forklaring af begreberne:
Tværfaglig mål og plan (TMP):
TMP er en grundig gennemgang af patienten mhp de tværfaglige mål og planer for patienten, altså en overordnet tværfaglig behandlingsplan. Derfor er forberedelse før TMP af stor betydning for tavlemødet og niveauet af det faglige indhold.
Den første gang patienten fremlægges tværfagligt kaldes ’Tværfaglig Mål og Plan’. Dette oftest på 2. eller 3. dagen for indlæggelsen, såfremt alle relevante faggrupper har tilset patienten.
Såfremt patienten indlægges uden flerfaglige Best./ord., skal relevansen for et tværfagligt forløb afklares efter første lægelig vurdering. Er det ikke relevant notes ”IR” på tavlen.
Ved TMP starter lægen sin præsentation af patientens lægelige problematik samt konklusion og lægelige behandlingsplan, så terapeuterne, herefter plejen og til sidst øvrige relevant fagpersonale.
Ved TMP fastsættes dato for forventet lægelig færdigmelding (obs. PFP) samt dato for tværfaglig status og forventet udskrivelse (eget hjem/rehab/aflastn./døgnophold).
Inklusion: Patienter med behov for et tværfagligt forløb, heraf vurderings-, rehabiliterings- og evt. udredningspatienter, samt patienter med nedsat funktionsniveau og uvis udskrivelsesdestination.
Eksklusion: 1) Patienter som ikke har tværfagligt personale tilknyttet. 2) Elektive indlæggelser via daghospital, såsom ved pumpe-regulering, dopa-challenge, præ-DBS, o.lign.
Status:
Kan indeholde de samme elementer som ved TMP, og forberedelse før status er også af væsentlig betydning for, at der kan følges op på tværfaglige planer fra TMP. Status er ikke en rigid fastsættelse. Den er fleksibel, og kan ændres såfremt der sker akutte ændringer i planen og/eller patientens tilstand.
Forskellen på TMP og status er, at ved status følger man op på de tværfaglige mål og planer man satte ved TMP.
Dato for første status fastsættes ved TMP og siden løbende indtil der ikke længere er behov.
Der stiles mod, at status placeres på patienternes DIS-dage, foruden de akut opståede behov for status.
Ved status evalueres de igangværende interventioner, mål, dato for PFP, samt ny dato for status.
Alle faggrupper må placere en dato for status såfremt patientens tilstand ændres, og der er behov for ændring af den igangværende intervention.
Det er en fordel, at dato for kommende status fastsættes allerede ved tavlemødet, så der sikres en kontinuerlig opfølgning.
Det kan være relevant at afslutte patienten efter en status, hvis den tværfaglige plan er klar for alle og patienten fx afventer rehabilitering. Der skrives ”AFSL” på tavlen.
Miniteammøde:
De patienter, der skal på specialiseret rehabilitering har brug for både terapeut og neuropsykolog. Når alle faggrupper har set patienten aftales et miniteammøde efter tavlemødet med henblik på at skabe enighed om plan for specialiseret genoptræning.
Nye patienter:
Nye patienter præsenteres kort. Præsentationen består af indlæggelsesårsag, og relevansen for tværfagligt forløb. Er der ikke indikation for en tværfaglig indsats skrivers der IR (ikke relevant) i tavlens felt til TMP. Er der tvivl om behovet for en tværfaglig indsats skrives ”AFV” på tavlen.
Koordinering af DIS-samtaler:
Dagligt orienterer de tværfaglige behandlingsteams sig om dagens DIS-samtaler.
Koordinering af udskrivelser:
Dagligt orienteres om patienter til udskrivelse.
Hyppighed: Dagligt på hverdage
Tid: 09.00 – 9:30, 30 min. Torsdage: 09:15 – 09:45, 30 min
(25 min. til tværfaglig dialog, de sidste 5 min. til koordinering)
Sted: Sygeplejekontoret med patientoversigtstavlen. Lokalet bør fritages for andre samtidige aktiviteter.
Deltagere: Stuegangsgående læger, plejepersonale, terapeuter, sekretærer, diætist, logopæder samt evt. andre relevante
faggrupper tilknyttet N31.
Tavle- og ordstyrer: Ansvarshavende sygeplejerske eller ansvarshavende terapeut.
Formålet med tavlemødet er at skabe overblik samt tværprofessionelt at planlægge og koordinere mål og plan for patientens indlæggelsesforløb samt udskrivelse ud fra patientens mål. Det er således et redskab til at lægge en samlet/fælles behandlingsplan for patienten, give en status eller sætte nye undersøgelser og behandlinger i gang.
Indhold: ikke alle patienter på afsnittet fremlægges hver dag. Kun nye patienter og de patienter, hvor status eller TMP i forvejen er planlagt diskuteres.
Fælles:
Lægesekretærer:
Tavle- og ordstyrers rolle og ansvarsområder:
Lægens, fysioterapeutens, ergoterapeutens og sygeplejerskens rolle – og ansvarsområder:
###TABEL_1###*Skema ovenfor udarbejdet som lommekort
Typisk algoritme:
1. indlæggelsesdøgn: Nyindlagte patienter nævnes kort mhp. planlægning af dato for TMP
2. el. 3. indlæggelsesdøgn: TMP
Status: med jævne mellemrum og ved akut behov, og altid samme dag som DIS.
Tavlemødet – Step by step: