Parkinsons sygdom: Ernæringsterapi

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 Vejledningen skal understøtte

  • at patienter indlagt med Parkinsons sygdom ernæres sufficient og undgår utilsigtet vægttab

Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

 Plejepersonalet i neurologisk afdeling

Tilbage til top

 

 

Definitioner

 

M-GUSS: Medical-Gugging Swallowing Screen.

PEG: Percutan Endoskopisk Gastrostomi.

PUG: Percutan Ultralydsvejledt Gastrostomi.

 

 Risikofaktorer til underernæring ved Parkinsons sygdom:

  • Øget energibehov 
  • Demens 
  • Manglende effekt af medicin, nedsat mobilitet
  • Nedsat ventrikeltømning
  • Obstipation
  • Motorisk uro
  • Nedsat lugt - og smagssans
  • Mundtørhed
  • Nedsat appetit, kvalme      
  • Tygge- og synkeproblemer
  • Mange patienter med Parkinsons sygdom udvikler desuden ustabil respons på Levodopabehandling. Kosten kan medvirke til dette problem, da samtidig indtagelse af protein forsinker optagelse af Levodopa

 Tilbage til top

 

 

Fremgangsmåde

Identifikation af risikopatienter

  • Ved indlæggelse får alle patienter lavet M-GUSS.
  • Vejledningen Ernæringsscreening-vurdering og dokumentation Region Hovedstaden følges

Ernæringsterapi

Ved risiko for underernæring

  • Tilrettelægge spisesituationen ud fra den enkeltes ønsker og behov, fx. kan patienten spise alene på sengestuen.
  • Tilbyde passende hjælperedskaber (tykke håndtag på bestik, bestik med 45 grader vinkel, vippekniv, tallerken med høj kant, plastkrus, tudekop, sugerør, slingredug, opvarmet tallerken).
  • Medicinjustering - optimering af tilstanden omkring måltidet.
  • Antiparkinsonmedicin indtages senest ½ time før måltid https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/636
  • Ved høj risiko tilrettelægges ernæringsterapi i samråd med diætisten. Herunder energirig kost og 6 måltider dagligt.
  • Grundig mundpleje minimum 2 gange daglig

Nedsat lugt-og smagssans:

  • Maden kryders ekstra
  • Varm mad smager ofte af mere end kold mad

Mundtørhed:

  • Blød/ "våd" mad
  • Sauce til måltidet
  • Rigelig med væske under måltidet (OBS ved spise/drikke vanskeligheder kan det være patienten ikke kan håndtere to konsistenser på en gang fx.mad og drikke) Se altid ergoterapeuts journalnotat for opdateret vurdering fx. ambulant notat.
  • Regelmæssig mundpleje med salivagele.

Nedsat appetit, kvalme:

  • Flere små hyppige, energirige måltider fordelt over dagen, gerne min 6 måltider
  • Domperidon 10 mg x 3 før måltiderne
  • Regelmæssig mundpleje.

Forebyggelse / behandling af obstipation:

  • Rigelig væske (30-40 ml / kg legemsvægt)
  • Evt. suppleres med Movicol, Magnesia mv.

Tygge -synkeproblemer

  • Ergoterapeut tykke/synke-vurdering.
  • Kost og væske tilpasses patientens behov (brug Thicken Up til væske, bestilling af blød, gratin eller cremet kost i køkkenet. Ergoterapeut og diætist inddrages)
  • Tandstatus kontrolleres 

Ved insufficient indtag

  • Suppler kosten med tilskudsdrikke, energiberiget is, Adosan eller Calogen. 
  • Overvej sondeernæring (PEG/PUG sonde ved vedvarende problemer)

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

 

Bilag