Medicin: Social- og sundhedsassistentens selvstændige kompetencer

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Vejledingen beskriver den de kvalifikationer og kompetencer en social- og sundhedsass. skal erhverve sig, for at være kompetent til at dispensere og administrere medicin til patienter i den uproblematiske situation i afd. N.

Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Social- og sundhedsassistenten opnår kompetence til at administrere medicin til patienter i ikke problematiske plejesituationer i forhold til kompetenceudviklingsprogrammet (1). Målgruppen er social- og sundhedsassistenter fastansat på afsnit N11.

Social- og sundhedsassisten skal:

  • være oplært i afdelingen i henhold til oplæringsprogrammet ( bilag 1 og 2).

  • social og sundhedsassistenter uddannet før 2017 skal have gennemgået og bestået "Medicin i somatikken- farmakologi SSA" varighed af 11 dage. Medicin i somatikken

  • social og sundhedsassistenter uddannet efter 2017 skal have gennemført og bestået "Farmakologi -specialiseringskursus i somatikken SSA"varighed af 5 dage. Medicin for SSA

  • hvert andet år tages e-læringkursus: Medicin for SSA Farmakologi - Specialiseringskursus i somatikken SSA 

Tilbage til top

 

Definitioner

Den uproblematiske situation:

Patientens problemer og behov er kendte, tilstanden stabil, og patient og pleje- / tværfagligt personale er enige om målene.

Sygeplejen består ofte i at støtte, vejlede og hjælpe i forhold til såvel de grundlæggende behov som de specielle sygeplejeopgaver indenfor det neurologiske speciale - jævnfør ” Kompetenceudviklingsprogram for social og sundhedsassistenter i afdeling N, BFH 2021 (1)

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Kompetencen opnås ved, at social- og sundhedsassistenten overfor social og sundhedsassistent/sygeplejerske med special funktion eller afdelingssygeplejerske udviser viden og omhyggelighed ved administration af medicin.

Oplæringen sker gradvis efter en systematisk gennemgang i henhold til bilag 1 og 2, som findes i kompetenceudvilkingsprogram for social og sundhedsassistenter i Neurologisk afdeling BFH. Oplæringen suppleres med medicinkursus med bestået eksamen, hvis dette ikke allerede er opnået.

Når social- og sundhedsassistenten har opnået kompetence underskrives bilag 1 og 2 i kompetenceudvilkingsprogram for social og sundhedsassistenter i Neurologisk afdeling BFH og der må herefter selvstændigt gives medicin ud fra gældende lov. 

De underskrevne bilag 1 og 2 opbevares i afsnittet i din kompetencemappe.

Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

Fin standart formulering

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. Kompetenceudviklingsprogram for social og sundhedsassistenter i afdeling N, BFH 2021

  2. Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler

Tilbage til top

 

Bilag