Computerstøttet kognitiv træning

Formål

Formålet er at genoptræne tabte eller forringede kognitive funktioner ved enten genindlæring eller udarbejdelse af kompensationsstrategier samt stimulering af de bevarede funktioner. Ved at bibringe patienter den bedst mulige kognitive funktion, bliver det muligt at opnå et bedre udgangspunkt til at udføre konkrete handlinger i dagligdagen, større grad af selvstændighed og livskvalitet.

Målgrupper og anvendelsesområde 

Træningen skal tilbydes neurologiske patienter i 2. fase i rehabiliteringsprocessen og ambulante patienter, som vurderes at kunne kooperere og profitere af den type træning, på baggrund af en konkret faglig vurdering. Det vil således omfatte både middelsvært hjerneskadede patienter med væsentlige kognitive problemstillinger og patienter med lettere skader, såkaldte ”skjulte handikaps”, hvor der er tale om få symptomer eller kognitive vanskeligheder af lettere grad.

Definitioner


Konceptet bygger på computerprogrammet " Professionel hjernetræning". Programmet består af 25 øvelser, som hver især træner specifikke kognitive færdigheder. Patienten får øjeblikkelig detaljeret feedback på sine præstationer, hvilket er motiverende og øger selvindsigt og - sygdomserkendelse.

Alle øvelser er samlet i tre programmer, tilpasset hver sin målgruppe:

Der er mulighed for at arbejde med sproglig, visuel, auditiv og spatial hukommelse, tempo, eksekutive funktioner, rumopfattelser og koncentrationsevne.

Fremgangsmåde

Rehabiliteringsarbejdet er tværfagligt styret af en gennemgående træningsansvarlig.

 

1. Patienten udvælges i den tidlige indlæggelsesfase eller ambulant som potentiel kandidat til computertræning.

2. Individuelle specifikke vanskeligheder afklares af neuropsykologen.

3. Der laves individuelt tilrettelagte træningsprofiler af den træningsansvarlige.

4. Patienten introduceres til og fastholdes i træningen af den træningsansvarlige.

5. Træningen foregår flere gange om ugen af ca. 30 - 45 minutters varighed afhængig af patientens motivation, energiniveau og koncentrationsevne.

6. Patienten skal så vidt muligt arbejde selvstændigt og med stigende intensitet alt efter energiniveauet og under vejledning af træningsansvarlige.

7. For indlagte patienter afsluttes træningen typisk ved udskrivelse, og for ambulante forløb afsluttes træningen typisk efter 3 måneder

8. Den træningsansvarlige dokumenterer patientens træningsforløb dokumenteres i SP under egen ressource i NNP.

9. De pårørende informeres ikke automatisk, men nærmere hvis de følges med patienten, eller er nødvendige for at patienten kan gennemføre træningsforløbet.

10. Der skal foreligge en separat vurdering om, hvorvidt pt. vil profitere af yderligere computerbaseret træning efter udskrivelsen sammen med et afsluttende statusnotat som skal tilføjes pt. genoptræningsplan, evt.  sammen med neuropsykologens konklusion.

Ansvar og organisering

Træningen af indlagte patienter foregår på afd. N11 og N31 mens de ambulante træner i bygning 11A.

 
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

www.professionelhjernetraening.dk eller http://dk.scientificbraintrainingpro.eu

Sundhedsstyrelsen. Forløbsprogrammet for rehabilitering af voksne med erhvervet hjerneskade:- apopleksi og TCI- traume, infektion, tumor, subararcnoidalblødning og encephalopati (2011, side 28-29)

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top