At patienternes vandladningsproblemer afdækkes og afhjælpes under indlæggelsen
Problemstilling
Urinretention, urinvejsinfektion samt overaktiv blære med eller uden inkontinens er de hyppigst forekommende vandningsproblemer hos patienter indlagt med apopleksi. Det er påvist at ca. 40-50% af alle med akut apopleksi er inkontinente ved indlæggelsen. Urininkontinens er bl.a. et kendetegn ved alvorlig apopleksi og kan forudsige patientens fremtidige funktionsniveau
Klinisk personale der plejer og behandler patienter med apopleksi
Residualurin:
Urinretention: Akut urinretention er en tilstand med pludselig opstået manglende evne til at lade vandet, som er smertefuld og kræver akut behandling med kateter . Kronisk urinretention er en smertefri retention forbundet med øget residualurin volumen.
Overaktiv blære: er karakteriseret ved pludselig stærk vandladningstrang, med eller uden samtidig inkontinens , som regel med hyppig vandladning og behov for at lade vandet om natten
Spørgeskema vedr. vandladningsgener: Et valideret skema baseret på det danske DAN-PSS-1, der kan afdække hvilket vandladningsproblem patienten har samt i hvor høj grad patienter er generet af dette. Spørgeskemaet kan udfyldes af patienten selv eller sammen med pårørende eller plejepersonale.
Vandladningsdagbog: Registrering af patientensvæskeindtag, vandladning og inkontinensepisoder over tre døgn. Afdækker omfanget og evt. årsager til hyppig vandladning og inkontinensepisoder. Registrering på tre tydpiske døgn er tilstrækkelig.
Bækkenbundstræning: Et træningsprogram der kan styrke patientens bækkenbundsmuskulatur og mindske omfanget af urininkontinens og antallet af vandladninger.
Blæretræning: Et træningsprogram, der kan øge patientens blærekapacitet.
Faste Toilettider: Kan medvirke til opnåelse af kontinens, ved at planlægge toiletbesøg til hver anden eller tredie time afhængig af patientens vandladningsmønster
Triple voiding: Er vandladning af tre omgange til sikring af at blæren tømmes fuldstændig.
Dataindsamling ved indlæggelsen
Til afdækning af akutte behandlingskrævende vandladningsproblemer:urinretention, urinvejsinfektion og inkontinens:
Supplerende dataindsamling under indlæggelsen
I uge efter indlæggelsen eller senere kan der ved behov og ved patient ønske om behandling udfyldes
Behandling
Som udgangspunkt vælges nonfarmakologisk behandling:
Paulsen, Olauf: Klinisk neurologi og neurokirugi, 7 udgave 2021.
Statens seruminstitut 2015:NIR .Forebyggelse af urinvejsinfektion i forbindelse med urinvejsdrænage og inkontinenshjælpemidleruvi1 udg. Central Enhed for Infektionshygiejne.
Bilag 1vandladningsdagbog.pdf