Delegeret ordinationsret til plejepersonale i Afdeling for Lunge- og Infektionssygdomme

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre fælles grundlag for beslutningen for delegeret ordination til en defineret patientgruppe og for relevant sikring af kompetencer for udførelse af dette.

At sikre hurtig og korrekt medicinsk behandling til lunge- og infektionsmedicinske patienter i forhold til udvalgte sundhedsfaglige problemstillinger.

 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne retningslinje henvender sig til plejepersonale på Afdeling for Lunge- og Infektionssygdomme sengeafsnit L13 og L23. Denne VIP anvendes som ”pensum” til en test, der forestås af enten den medicinansvarlige sygeplejerske eller sygeplejersken med klinisk specialfunktion.

Personalet skal gennemføre testen hvert andet år. Testen gennemføres 1. gang efter endt introduktion, oftest inden for det første halve år efter ansættelse.

Gennemførelse af oplæring dokumenteres på skemaet ”Delegering af ordination til plejepersonale i afdeling for Lunge- og infektionssygdomme” (bilag 1) som vedlægges den ansattes personalesag.

 

Tilbage til top

Definitioner

Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed:  Når en autoriseret sundhedsperson bemyndiger en anden person (medhjælp) til at udføre en opgave, der er forbeholdt den autoriserede sundhedsperson f.eks. til at behandle med udvalgte lægemidler eller udføre indgreb, f.eks. suturering.

Delegation:

  • Konkret delegation til én konkret patient: Behandlingen/indgrebet ordineres af en læge på forhånd og noteres i journalen.
  • Rammedelegation til én konkret patient: Sundhedspersonen får delegeret muligheden for at indlede behandling/udføre indgreb af/på en konkret patient med et regime, som den behandlingsansvarlige læge har lavet en ramme for, og som lægen har ordineret i journalen til netop denne patient.
  • Rammedelegation til en defineret patientgruppe: Den afsnitsansvarlige overlæge kan delegere, at nogle eller alle sundhedspersoner i en afdeling, ud fra en detaljeret instruks, må vurdere indikationen og iværksætte og justere behandling/indgreb af/på en veldefineret patientgruppe ud fra en beskrevet ramme og uden forudgående lægelig ordination

Engangsordination betyder, at plejepersonalet kun har ordinationsret til at ordinere præparatet én gang under patientens indlæggelse. Hvis ordinationen skal være fast eller fortsætte som P.N, skal lægen ordinere dette.

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Plejepersonalet kan iværksætte behandling til indlagte patienter, som har pludseligt opstået behov for behandling på baggrund af:

  • Svampeinfektion (antimykotika)
  • Kvalme (antiemetika)
  • Obstipation (laksantia)
  • Refluks (antacida)
  • Smerter (analgetika)
  • Rygetrang (nikotinsubstitution)
  • Søvnløshed (insomni)
  • Tilstoppet næse (slimhindetumicerende midler)
  • Tørre øjenslimhinder (mukomimetikum)
  • Bronkospasme (bronkodilaterende)

Det skal bemærkes, at plejepersonalet altid kan konferere patientens behandling med læge til trods for delegeret ordinationsret.

Information til patienten:

Patienter skal altid informeres om effekt og bivirkninger af behandlinger, som iværksættes under en indlæggelse. Omfang af information tilpasses patientens behov. Patienten skal give mundtligt samtykke inden iværksættelse af behandling.

Arbejdsgang

  1. Patienten informeres om relevant virkning og bivirkning samt giver mundtligt samtykke.
  2. Der undersøges for CAVE.
  3. Lægemidlet ordineres via Best/ord. og der vælges ”Delegeret: Uden kontrasignering”. Ordinationens frekvens sættes til ’Kun én gang’. Den afsnitsansvarlige overlæge anføres i feltet for godkendende kliniker. Ordinerende kliniker er plejepersonalet selv.
  4. En læge skal altid kontaktes, hvis der opstår et behov for at give lægemidlet mere end én gang.
  5. Plejepersonalet skal dokumentere hele medicineringsprocessen i MDA.

Præparatoplysninger vedrørende indikationer, doseringer, virkningsvarighed, kontraindikationer m.m. ses i bilag 2.

Bilag 2 - Præparatliste.docx

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Bilag 1 underskrives af afdelingens cheflæge og lægges i personalesagen.

Afdelingsledelsen i Afdeling for Lunge- og infektionssygdomme er ansvarlige for, at instruksen implementeres og efterleves. Derudover er det ledelsens ansvar at definere, hvilke personaler som har kompetencer til at gennemføre den delegerede ordination samt hvornår det er relevant for den enkelte at udføre testen.

Plejepersonalet har det selvstændige ansvar at frasige sig opgaven, hvis vedkommende ikke ser sig kompetent til dette.

Hvis plejepersonalet, der er tildelt delegationsretten, udfører denne jf. instruksen, vil ansvaret for udførelsen af den delegerede opgave som hovedregel være afdelingens cheflæge. jf. VIP ”Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed.”.

Hvis plejepersonalet ikke følger den instruktion, som er udstukket for den delegerede opgave, vil personen selv have det fulde ansvar for opgavens udførelse.

Plejepersonalet er, som i andre situationer, underkastet sygeplejerskeloven § 5, stk. 1 (pligt til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed m.v.). Det betyder at plejepersonalet i denne situation påtager sig ansvar for at give patienten den rette medicin på korrekt indikation i den konkrete situation.

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag