Afdelingsprofil Lungemedicinsk afdeling L

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Lungemedicinsk Afdeling L er en af de medicinske afdelinger på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Afdelingens opgave er

-at varetage undersøgelse, diagnostik, pleje, behandling og træning af patienter med lungesygdomme og allergologiske lidelser fra Bispebjerg Hospitals optageområde.

-at foretage udredning af ambulante patienter med lungeinfiltrater fra hele Planlægningsområde Byen og Syd, samt Bornholm (ca. 860.000 indbyggere)

-at forske i og udvikle behandling af patienter med lungesygdomme

-at deltage i uddannelse af læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, sekretærer og portører.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt personale, ansat i Lungemedicinsk afdeling L.

Tilbage til top


Afdelingens mål, herunder værdigrundlag

Grundlaget for den lungemedicinske adelings arbejde er Fokus & Forenkling, hvor patienterne skal opleve hospitalsvæsenet som ét hospital og hvor det er patientens behov, der afgør hvordan vi tilrettelægger behandlingen. Vi skal nytænke vores arbejdsgange, udvikle sundhedsvæsenet og bringe vores viden i spil til gavn for både patienter og hospital. https://intranet.regionh.dk/bfh/organisation/mål-og-retning/fokus-og-forenkling/Sider/Fokus-og-Forenkling---BFH.aspx

Vores opgave er:

Tilbage til top


Lungemedicinsk afdeling L omfatter

Lungemedicinsk Sengeafsnit (L13 og L23)

Har i alt 40 sengepladser (20 på hvert afsnit). Der indlægges ca. 5.000 patienter årligt i lungemedicinsk regi, hvoraf en del udskrives direkte fra Medicinsk Modtage Afsnit (MMA), resten fra sengeafsnittene. Afsnittene modtager patienter fra MMA, Akut Modatgelse(AKM), afsnit for intensiv terapi(ZIT), lungemedicinsk ambulatorium L (L-amb) og lungemedicinsk infiltratenhed (L-inf). Der tilbydes NIV (Non Invasiv Ventilation) i afsnittene, og der lægges pleuradræn på ikke-traumatiske pneumothorax-patienter døgnet rundt.

Lungemedicinsk ambulatorium (L-amb)

Varetager ambulant udredning, behandling og kontrol af patienter med lungemedicinske og allergologiske lidelser – herunder astma, KOL, pneumoni, sarkoidose, rhinoconjunctivitis, arbejdsbetingede lungesygdomme og pleurasygdomme. Der ydes årligt omkring 7.500 konsultationer. Ambulatoriet råder over et fuldt udbygget respirationsfysiologisk laboratorium med spirometri, DCO og body-boks, NO-måling, metacholinprovokationsundersøgelser, og eucapnisk hyperventilationstest, samt anstrengelsestest på løbebånd.

Lungemedicinsk Infiltratenhed

Patienter fra Planlægningsområde Byen og Syd, samt Bornholm (ca. 860.000 indbyggere) med lungeinfiltrater udredes i infiltratenheden. Der udredes ca. 2.700 patienter årligt. Det sker i et tværfagligt samarbejde med afdelingerne for radiologi, patologi, klinisk fysiologi og Rigshospitalets thoraxkirurgiske afdeling samt de onkologiske afdelinger på Rigshospitalet og Herlev Hospital. Afdelingen råder over moderne bronkoskopifaciliteter, herunder udstyr til ultralydsvejledte finnålsbiopsier (EBUS og EUS). Der foretages årligt omkring 1.500 bronkoskopier, 250 perkutane finnålsbiopsier, samt flere hundrede pleuracenteser.

Immunterapi

Ambulatoriet varetager udredning og behandling af patienter i behandling med immunterapi(SIT(Specifik Immun Terapi), SLIT(Sublingual immunterapi)). Der ydes årligt 800 immunterapikonsultationer.

Lungemedicinsk Forskningsenhed

Lungemedicinsk Forskningsenhed forsker inden for astma, patientuddannelse, bronkial hyperreaktivitet, bronkial inflammation, allergi, sport, genetik og påvisning af risikofaktorer. Enheden har internationalt samarbejde. Lungemedicinsk Forskningsenhed har en professor i astma og aktuelt et klinisk forskningslektorat.

KOL-rehabilitering

Der tilbydes rehabilitering for patienter med svær KOL. Rehabilitering består af individuelle samtaler om mestring, fysisk træning, ernæringsvejledning, behandlingsoptimering, undervisning ogrygestopintervention. Der er tæt samarbejde med Forebyggelsescenter Østerbro, Nørrebro og Vanløse.

Diagnostiske lungemedicinske kategorier og akutte patienter samt henvisning til udredning i ambulatoriet

Der modtages overvejende patienter med:

Desuden modtager vi akutte patienter med

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Lungemedicinsk Afdeling L ledes af en afdelingsledelse som er ledende overlæge ###NAVN### og ledende oversygeplejerske ###NAVN###.

Ledergruppen omfatter desuden pr 01.07.2015:

L13, L13 og L-amb er organiseret i 3 teams bestående af afdelingssygeplejersken og en teamansvarlig overlæge (se organisationsdiagram på afdelingens hjemmeside på internettet eller på Bispebjerg Hospitals intranet).

En række ansvarsområder er uddelegeret til afdelingens lederstab:

###TABEL_1###

 

Afdelingens strategi og indsatsområder

Fagligt

Afdelingens faglige satsningsområder er relateret til de hyppigste patientkategorier med særlig fokus på lungekræft, astma og KOL.

For KOL fokuseres på

For astma fokuseres på

For lungekræft fokuseres på

Uddannelse

Lungemedicinsk Afdeling L deltager i undervisning, uddannelse og efteruddannelse af alle personalegrupper.

Sygeplejersker og social og sundhedsassistenter: Klinisk uddannelse af sygeplejestuderende på alle uddannelsestrin samt social- og sundhedsassistentelever i henhold til hospitalets overordnede fordeling. Afdelingen har ansat en klinisk underviser, der er ansvarlig herfor.

Postgraduat uddannelse af sygeplejersker: Lungemedicinske sygeplejersker kan deltage i efteruddannelse inden for det lungemedicinske speciale. Lungemedicinsk Afdeling er medarrangør af denne efteruddannelse. Afdelingens klinske sygeplejespecialist er ansvarlig for udvikling af den evidens baseret sygeplejepraksis.

Medicinstuderende: Afdelingen deltager i Københavns Universitets uddannelse af medicinstuderende. Afdelingen har en professor og 2 B-lektorater. Afdelingen har studenter fra 1. semester, kandidatuddannelsen på afdelingsophold og til afdelingsundervisning. Studenterne deltager i det daglige afdelingsarbejde og er med på vagter, idet de følger afdelingens vagthavende læger. Deltager i stuegang.

Speciallægeuddannelsen: Afdelingen deltager i uddannelsen af læger og har

Ansatte læger deltager i postgraduate uddannelsesmæssige og kompetencegivende aktiviteter. Flere af afdelingens speciallæger underviser på lungemedicinske speciallægekurser og underviser også praktiserende læger og andre personalegrupper i sundhedsvæsenet.

Forskning

Lungemedicinsk Forskningsenhed forsker inden for astma, patientuddannelse, bronkial hyperreaktivitet, bronkial inflammation, allergi, sport, genetik, tvillinger og påvisning af risikofaktorer. Der er ansat en professor i astma. Enheden har tætte internationale kontakter.

Alle læger er mere end velkomne til at deltage i forskning i afdelingen.

Kvalitetssikring

Afdelingen deltager i akkreditering på linje med andre afdelinger på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Desuden deltager afdelingen i følgende kvalitetssikringsprojekter:

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

DDKM - 2 > 1.1.1 > Virksomhedsgrundlag (1/5)
DDKM - 2 > 1.1.2 > Ledelsesgrundlag (2/5)

Tilbage til top


Bilag

 Afdelingsprofil Lungemedicinsk Afdeling L.doc

Tilbage til top