09.2.BFH.3.1.3 Procedure ved IBC nedbrud

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Bioanalytikere/radiografer der arbejder i radiofarmacien. Ved IBC nedbrud er der nødtvendigt at lave kits og patient doser ved hjælp af de præparationsskemaer, der ligger i en bakke i radiofarmacien med påskriften Nødprocedure

 

Tilbage til top

Definitioner

Præparationsskema: skemaer med Navnene på de kits, der anvendes på afdelingen, samt en kort instruks på hvordan disse skal præpareres. Der står men fed skrift hvor mange mL eluat (med koncentrtionen 3000 MBq/mL)og hvor mange mL NaCl 0,9%, der skal trækkes op for at få en passende koncentration i de pågældende kits. Man er dog nødt til at tage højde for antallet af patienter, derfor skal man vurdere om det forslag der står på præparationsskemaet passer til mængden af patienter.

Tidskorrektion: for at udregne en korrekt patient dosis x antal timer/min fra kit præperation, er man nødt til at trække mere aktivitet op end en egenlige dosis fordi Tc99m henfalder. Derfor anvendes henfaldsfaktor tabellen (vist i fremgangmåde afsnittet) til udregningen af patientdoser.

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Find, i den hvide bakke med påskriften Nødprocedure ved IBC nedbrud, de præparationsskemaer frem med de kit du skal lave. I Denne bakke ligger der også et stopur til kits der skal koge eller inkubere før optræk af patient doser. 

  1. Find skemaerne med de kit der skal forberedes
  2. Udfyld de tre øverste bokse i skeamet: Dato, initialer. Derefter eluat og antallet af ml der er elueret i. 
  3. Regn koncentrationen i eluatet ud så du ved om det passer nogenlunde med de 3000 MBq/mL (Eluat aktivitet, MBq/Eluat volumen, mL = aktivitet MBq/mL)
  4. Udfyld Lot nr. og udløbsdato i skemaet ud for det kit der skal laves.
  5. I næste række, under præparation, er der med fed skrift et forslag til hvor meget  Tc99m-eluat og NaCl 0,9% der skal trækkes op. (det er en god idé at vurdere om forslaget passer til den mængde patienter, der skal trækkes op til på den pågældende dag)
  6. Aktiviteten overføres til kittet, træk tilsvarende luft tilbage i sprøjten for at trykudligne. 
  7.  til rum 2A eller rum 24 hvor der er en dosiskalibrator (pak forsvarligt kit i blybeholder, og transporter kittet på rullebord). 
  8. Læs på skemaet om kittet skal koges eller inkubere, i så fald følg instruksen.

I skemaet er der en række med titlen patientdoser. Til kit hvor patient doserne bliver trukket op i Radiofarmacien er der to ekstra rækker en med Kl og en med ml. Til disse kits vil det være nødtvendigt at regne patient doserne ud til alle de planlagt injektions tidpunkter. Formlen for udregningen er i den øverste flade skuffe, ved siden af LAF 1, sammen med henfalds skemaet, som også skal anvendes til udregningerne. 

 

 

Når dette er udført er kittet klar til optræk af patient doser:

  1. Ved hjælp af udregningerne vil man være kommet frem til det volumen, der skal trækkes op i sprøjterne til patienterne. Sprøjterne trækkes op og måles efterhånden i dosiskalibratoren, hvor den tid der er trukket op til er tastet ind. (Herved sikrer man sig at patienten får den rette dosis)
  2. Labels printes med aktivitet og klokkeslet. Navn og cpr nr skrives i hånden
  3. Labels sættes på sprøjte og blybeholder som vanligt

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Den radiofarmaci ansvarlige bioanalytiker har sammen med afdelingens kvalitetsansvarlige ansvar for udarbejdelse af denne instruks.
Afdelingens ledelse har ansvar for godkendelse af denne instruks.
Alle medarbejdere har ansvar for at følge denne instruks.

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

 

Tilbage til top

Bilag

Ikke relevant

 

Tilbage til top