07.2.BFH.1 Afvigende og utilsigtede hændelser på KFNM BFH

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med denne instruks er at sikre sig at flest mulig afvigende og utilsigtede hændelser bliver registreret på Klinisk fysiologisk/nuklearmedicinsk afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Samt at eventuelle korrigerende handlinger bliver sat i gang hurtigst muligt

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne instruks gælder for Klinisk fysiologisk/nuklearmedicinsk afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Tilbage til top

 

 

Definitioner

  • AH: Afvigende hændelse. En afvigende hændelse er en hændelse, der ikke hører ind under utilsigtede hændelser, men afviger fra specificerede krav i vejledninger/instrukser, kvalitetshåndbogen eller andre retningslinjer.
  • UTH: Utilsigtet hændelse. Ved utilsigtede hændelser forstås på forhånd kendte og ukendte hændelser og fejl, som ikke skyldes patientens sygdom, og som enten er skadevoldende eller kunne have været skadevoldende, men forinden blev afværget eller i øvrigt ikke indtraf på grund af andre omstændigheder. En utilsigtet hændelse omfatter en begivenhed, der forekommer i forbindelse med sundhedsfaglig virksomhed, herunder præhospital indsats eller i forbindelse med forsyning af og information om lægemidler

Tilbage til top

 

 

Fremgangsmåde

  1. Afvigende og utilsigtet hændelse opdages, og eventuel korrigerende handling foretages. Ved utilsigtet hændelse med mistanke om potentiel patient skade skal vagthavende læge og eventuelt ansvarlig fysiker inddrages (se side 2 af formular).
  2. Formular (07.1.Reg.H.a Registrering af afvigelsende hændelser og-eller) udfyldes i henhold til instruks på side to af formularen, inklusiv forslag til korrigerende handling.
  3. Utilsigtede hændelser (inklusiv apparaturskader) meldes desuden på dpsd.dk (følg eventuelt link under Bilag/links), efter rådføring med afdelingsledelsen.
  4. Lægemiddel bivirkninger meldes desuden ved hjælp af lægemiddelstyrelsens e-blanket (følg eventuelt link under Bilag/links).
  5. Den udfyldte formular gives videre til afselingens patientsikkerhedskoordinator (PSK) i vedkommendes bakke i sekretariatet. Denne modtager, registrerer elektronisk og skanner formularen ind.
  6. Hændelsen påføres et emne og navngives entydigt ved hjælp af KFNM, matrikel, forkortelse(AH: afvigende hændelse, UTH: utilsigtet hændelse) og dato. Ved flere hændelser på samme dag nummereres de fortløbende ved hjælp af underscore og et efterfølgende tal (Ex: KFNM_BBH­_UTH_20141023_1.docx KFNM_FRH_AH_20140931.pdf).
  7. Kvalitetskoordinator fremsender på mail hændelsen til den kvalitetsansvarlige overlæge og afsnitsledelserne med anbefaling af hvem der skal stå for den efterfølgende håndtering af afvigelsen, tidsfrister og korrigerende handlinger. Utilsigtede hændelser vil desuden blive fremsendt til afdelingsledelsen.
  8. Patientsikkerhedskoordinatoren følger op på ovennævnte og dokumenterer relevante tiltag i samarbejde med Kvalitetsgruppen.
  9. Hændelser bliver regelmæssigt gennemgået på personalemøder, kvalitetsgruppemøder og ledergruppemøder.

Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

  • Afdelingens kvalitetsgruppe har ansvar for udarbejdelse og vedligeholdelse af denne instruks.
  • Afdelingens ledelse har ansvar for at godkende denne instruks.
  • Alle medarbejdere har ansvar for at følge denne instruks.

Tilbage til top

 

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

 

Bilag