Disse vejledninger skal ses i tæt sammenhæng med det praktiske styringsredskab for egenkontrol i afsnitskøkkener.
At sikre servering af fødevarer på en hygiejnisk forsvarlig måde, herunder
Vejledningerne gælder for alt personale, som håndterer fødevarer og omfatter hygiejnemæssige forholdsregler til forebyggelse af sygehuserhvervede infektioner i forbindelse med servering af fødevarer til patienter overalt på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Der kan være særlige regler for de psykiatriske centre i overensstemmelse med dispensation fra Fødevareregionen. Dispensationer opbevares dels lokalt dels i FM Service.
Afsnitskøkkener:
Omfatter køkkener i de kliniske afdelinger. Fødevareregionen afgør ud fra funktionen i afsnitskøkkenet, hvorledes godkendelsen og tilsynet med køkkenet skal foregå.
Egenkontrol:
Egenkontrol er de systematiske handlinger, virksomheden skal udføre for at sikre, at fødevarelovgivningen overholdes. Egenkontrollen skal sikre, at den enkelte virksomhed har procedurer til at overvåge, at produkterne ikke udgør en sundhedsmæssig risiko og at fødevarelovgivningen i øvrigt overholdes. Egenkontrolprogrammet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler er udarbejdet efter HACCP-systemet og følger Hotel- og Restauranterhvervets branchekode.
HACCP: Hazard Analysis Critical Control Points.
Letfordærvelige fødevarer:
Fødevarer, som under opbevaring ved stuetemperatur i løbet af kort tid vil udvikle afvigende udseende, lugt, smag eller muliggøre fremvækst af sygdomsfremkaldende mikroorganismer til et niveau, der kan være sundhedsskadeligt fx kødprodukter, pålæg, konsummælkeprodukter m.v.
Klassifikation:
Central- og afsnitskøkkener, som producerer og udleverer fødevarer til patienter/klienter, er i henhold til hygiejnebekendtgørelsen en detailvirksomhed under tilsyn af den lokale fødevareregion.
Sygehuserhvervede infektioner:
Alle infektioner, som patienter, klienter, personale, pårørende og besøgende kan pådrage sig i forbindelse med diagnostik, behandling, pleje, rehabilitering eller andre former for ydelser, som hospitalet tilbyder
Produktion og transport af fødevarer:
Gældende for Frederiksberg:
Centralkøkkenet på Rigshospitalet producerer fødevarer til Frederiksberg Hospital. Frederiksberg Hospital afhenter selv fødevarerne på Rigshospitalet i hospitalets egen kølevogn.
Ved afhentningen på Rigshospitalet overtager Frederiksberg Hospital ansvaret for, at de hygiejniske vejledninger samt egenkontrol i forbindelse med transport og distribuering af disse fødevarer overholdes. Fødevarerne transporteres fra kølevognen direkte ud i det enkelte afsnitskøkken.
Hospitalets fordelingscentral og transportafdeling sørger for distribuering af alle andre fødevarer til alle hospitalets afsnitskøkkener.
Der foreligger en række krav til transport af fødevarerne fra Rigshospitalet til Frederiksberg hospital, samt til egenkontrol i Fordelingscentralen. Der er udarbejdet selvstændige vejledninger for disse processer.
Gældende for Bispebjerg:
Køkkenet producerer varm mad til frokost og kold mad til aften. Det er Køkkenets ansvar, at de til en hver tid gældende regler til opvarmning og nedkøling overholdes. Køkkenet udportionerer den varme mad, der umiddelbart efter udportionering pakkes i de opvarmede madvogne, således at varmetabet er så minimalt som muligt.
Den kolde mad pakkes i kølerum, og køres ned i de forkølede madvogne, således at kølekæden kun kortvarigt afbrydes ved transport fra kølerum til madvogn.
Madvognene køres af portører fra FM logistik. FM logistik har ansvaret for at maden transporteres sikkert ud til afdelingerne.
Portørerne afleverer madvognene på afdelingerne, hvor de sættes i stik.
Centralkøkkenet har ansvaret for, at maden overholder den korrekte temperatur fra maden sættes i transportvognen til vognen afhentes. Dette skal sikres via centralkøkkenets egenkontrolprogram.
FM logistik sørger for at madvognene afhentes på afdelingerne og returneres til Køkkenet.
Bestilling af varer:
Modtagelse af fødevarer i afsnitskøkkenerne:
Krav til fysiske rammer i afsnitskøkkenet:
Personlig hygiejne:
Køkkeninventar:
Køleskabe:
Frysere
Ovn og mikroovn
Opvaskemaskine:
Fødevarer “udefra”
Æg:
Vejledninger for buffetanretning:
Ved buffetarrangementer kan der være risiko for kontaminering af fødevarerne og dermed smittespredning.
Buffetens åbningstid er almindeligvis 1 time.
Fødevarer til patienter der ikke spiser i buffetens åbningstid:
Uddannelse:
Egenkontrol:
Egenkontrolprogrammet på Frederiksberg og Bispebjerg Hospitaler består dels af nærværende vejledning, dels af en række flow-chart skemaer og dokumentationsskemaer, der er ophængt i et flipbord (tarifold) i alle afsnitskøkkener. Alt materiale vedrørende hygiejne og egenkontrol i afsnitskøkkener er yderligere samlet i afdelingens; ”Kvalitetshåndbog for hygiejne og egenkontrol i afsnitskøkkener”. Kvalitetshåndbogen er placeret på et tilgængeligt sted i afdelingen.
Egenkontrol udføres ved:
Nærværende vejledning følges.
Hospitalsdirektionen og afdelingsledelserne har det overordnede ansvar for at nærværende vejledninger efterleves.
Afdelings- og afsnitsledelserne har det daglige ansvar for:
Afdelings- og afsnitsledelserne kan evt. uddelegere ansvaret vedrørende egenkontrol, til afdelingens/afsnittets nøglepersoner i infektionshygiejne. Den del af ansvaret der uddelegeres skal være præciseret og nedskrevet i kvalitetshåndbogen for afsnitskøkkener.
Rengøringsafdelingen har ansvaret for:
FM-ejendomme har ansvaret for:
FM-Logistik har ansvaret for transport af madvogne
Kostkonsulent/serviceleder har i samarbejde med hygiejneorganisationen ansvar for:
Køkkenet på Bispebjerg Hospital har ansvar for:
Rigshospitalet har ansvar for:
Fødevarestyrelsen har ansvar for:
Denne vejledning samt egenkontrolprogrammet for afsnitskøkkener er forelagt Fødevarestyrelsen.
Fødevareloven, lov nr. 526 af 24. juni 2005.
Fødevareforordningen, bekendtgørelse nr. 178 af 28. januar 2002.
Hygiejneforordningen, bekendtgørelse nr. 852, 2004.
Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 123 af 15. februar 2008 om uddannelse i fødevarehygiejne (som ændret).
Fødevareministeriets vejledning nr. 9066 af 29. februar 2008 om uddannelse.
Vejledning om egenkontrol i fødevarevirksomheder - februar 2012. www.fvst.dk
Vejledninger for udlevering af madpakker til patienter der udskrives til hjemmet. Hygiejnekomitéen Frederiksberg Hospital, December 2001, revideret januar 2009.
DDKM: 1.5.3, 1.5.5, 1.5.6
01.Beskrivelse kort version August 2014.doc
02.Personlig hygiejne August 2014.doc
03.Modtagelse af mad August 2014.doc
05.Opbevaringsplan August 2014.doc
07.Frokost-varm mad August 2014.doc
09.Opvarmning af frostvarer August 2014.doc
10.Mellemmåltider August 2014.doc
11.Afrydningsplan_Iso_BBH_FEB2016.doc
12.Rengøringsvejledning August 2014.doc
13.Temperaturkontrol August 2014.doc
14. Modtagekontrol-kvalitetskontrol mad Dokumentationskort Oktober 2. udg. 2014.doc
15. Maskiner, tp., rengøring Dokumentationskort August 2014.doc
16.Korrigerende handlinger - dokumentationskort August 2014.doc
17 Vedligeholdelsesplan August 2014.doc
18 Dokumentationskort for vedligehold i afsnitskøkkener August 2014.docx
19 Fremstilling af Isterninger_JAN2015.pdf
01.Beskrivelse kort version.doc
09.Opvarmning af frostvarer.doc
13. Dokumentationskort køl, ovn.doc
14.Dokumentationskort fryser-rengøring.doc
17.Dokumentationskort for kor. handl..doc
18.Dokumentationskort for saftmaskine.doc
19.Dokumentationskort for rengøring af saftmaskine indvendig.doc
20.Dokumentationskort tp-kontrol FRH.doc
21.Rengøring af saftmaskine feb. 2015.docx
22. Dokumentation_opvarmning_af_mad.docx