VTE-klinikken - Den sygeplejefaglige indsats

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet er, at patienten får den optimale behandling samt indsigt i og forståelse for sin sygdom og den medicinske behandling. Herudover ønskes det, at patienten kan forebygge samt reagere på afvigelser i det forventede forløb af sygdommen.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker og læger i Hjerteafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Fagpersoner, som er involveret i udførsel af pleje og behandling for patienter med venøs tromboemboli (VTE) i Hjerteafdelingen.

Tilbage til top


Definitioner

VTE: Venøs tromboemboli (VTE) er samlebetegnelsen for dyb venetrombose (DVT) og lungeemboli (LE).

AK-behandling: Betegnelse for behandling med antikoagulantia, dvs. hepariner, fondaparinux, vitamin K-antagonister og NOAK.

NOAK eller DOAK bruges som akronym for orale antikoagulantia med specifik hæmmende virkning på en enkelt koagulationsfaktor, oversat fra engelsk NOAC, som står for "Non-VKA Oral AntiCoagulants" og DOAC, som står for ”Direct Oral AntiCoagulants”.

VKA: Vitamin K-antagonister: warfarin (Marevan og Warfarin Orion) og phenprocoumon (Marcoumar).

SP: Sundhedsplatformen.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Hjerteafdelingens VTE-klinik varetager ambulant kontrol af patienter med VTE udskrevet fra egne afsnit og andre afdelinger på BFH, hvis patienten under indlæggelsen har fået diagnosticeret en VTE.

Alle samtaler mellem patient/pårørende og sygeplejerske tager udgangspunkt i patientens aktuelle situation, ressourcer og behov. Samtalerne har det sigte at sikre optimal behandling og tilbyde information, der kan være med til at støtte patienten med VTE i håndtering af egen sygdom. Pårørende opfordres til at deltage, hvis patienten ønsker dette.

Sygeplejersken er i samtalerne opmærksom på det tværfaglige samarbejde omkring patienten, og inddrager den læge, som patienten har talt med, hvilket har det sigte at optimere forløbet for patienten.

For at sikre at formålet for samtalen opfyldes, beskrives her råd og vejledning til indhold for samtalerne.

 

Samtalevejledning til Patientsamtalerne i VTE-klinikken

Den indledende samtale (foregår 2-3 uger efter AK-samtalen (for information om ak-samtalen, se vejledningen; AK-behandling - patientinformation i Hjerteafdelingen)):

 

I samarbejde med patienten indkredses de aktuelle fysiske-, psykiske- og sociale problemstillinger i forhold til det at have en VTE:

 

Opfølgende samtaler:

 

Dokumentation 

Afholdt konsultation dokumenteres vha. smart-phrase i patientens journal samt i vurderingsskemaet Kardiologi LE/DVT. Er der emner, som der skal følges op på til kommende samtale, dokumenteres dette i plan for sygepleje.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Andre henvisninger/litteratur:

Tilbage til top


Bilag

Villalta score skema 2019.pdf

Tilbage til top