At sikre ensrettede retningslinjer for henvisning, udførelse og observation før under og efter KAG, samt at beskrive krav til personalets kvalifikationer, overvågnings- og behandlingsudstyr, dokumentation og ansvar.
Indikationen for koronararteriografi afhænger primært af den kardiale tilstand, men også af almentilstand og eventuel konkurrerende sygdom. Konkurrerende sygdom er ofte forbundet med en betydelig øget komplikationsfrekvens, som skal sammenholdes med den mulige gevinst ved revaskularisering med PCI (Percutaneous Coronary Intervention) eller CABG (Coronary Artery By-pass Grafting).
For specifikke indikationer se National Behandlingsvejledning (NBV).
Målet med videregivelsen af information til patienten er;
Pjecen "KAG koronararteriografi" (se en liste over Hjerteafdelingens pjecer her) skal udleveres til patienten på følgende måde:
Alle personaler bærer personlig bly-beklædning og et dosimeter, som aflæses periodisk.
Den i afdelingen udnævnte sikkerhedsrepræsentant indsamler disse til aflæsning på strålehygiejnisk institut, hvorfra afdelingen modtager en rapport over de separate resultater.
Det er op til den enkelte at gøre sig bekendt med resultatet. Afdelingsledelsen og sikkerhedsrepræsentanten holder ligeledes øje med resultatet, og vil tage forebyggende skridt ved overskridelse af grænseværdier. Årsstatistikken publiceres med årsrapporten.
Alle personaler, som arbejder med røntgen, skal kort efter ansættelsen deltage i det for BBH-personale obligatoriske kursus i røntgenhygiejne (tilmelding via kursusportalen plan2learn).
Underskrevet kursusbevis skal lægges i personalemappen.
Operatørafhængige faktorer:
Opgørelse af strålingsdosis (Gy/cm2) opgøres hver måned og afvigelser fra standard (>75% af patienterne modtager <50Gy/cm2) medfører tiltag.
KAG-udføres fra arteria radialis eller arteria femoralis (jf. NBV)
Klappatienter
Patienter med Aortastenose undersøges i hht. særlig instruks (TAVI).
Komplikationer ved KAG
Patienter skal inden KAG mundtligt og skriftligt informeres om risici for komplikationer (se nedenstående afsnit "Kendte komplikationer ved KAG").
Alle komplikationer SKAL registreres i procedurelog.
IV-væsketerapi
IV-væsketerapi skal ordineres til særligt udsatte patientgrupper blandt andet:
Ved planlagt indlæggelse, gøres følgende efter undersøgelsen:
Ved indlæggelse, som ikke er planlagt, gøres følgende efter undersøgelsen:
Efter hæmostase skal sygeplejersken følgende:
Angio-Seal er en arteriepunktur lukkemekanisme, der består af en introducer, sheath, guidewire, en absorberbar kollagensvamp og et specialdesignet polymeranker for enden af en absorberbar tråd.
Mekanismen forsegler og aflukker hullet i karret mellem kolagensvampen og ankeret.
Patienten observeres efter gængse regler.
Epikrise for KAG-patienter består af kopi af lægens journalnotat som indeholder:
I følgende tilfælde meddeles sekretæren, at patienten skal drøftes på den førstkommende thoraxkonference:
Konferencen afholdes på alle hverdage præcis kl. 14:00.
Alle patienter, hvor kirurgi overvejes, skal diskuteres på thorax- og klapkonference.
Patienter med kompleks komorbiditet, meget høj alder eller udtalt skrøbelighed skal diskuteres internt på henvisende afdeling før patienten præsenteres på konference således, at patienten udelukkende diskuteres, såfremt patienten ud fra en samlet vurdering skønnes egnet til kirurgi.
Præsenterende afdeling har ansvaret for at sikre, at alle relevante oplysninger foreligger før præsentation på konference. Dette gælder både kliniske oplysninger (eksempelvis oplysninger om komorbiditet og udtalelser fra eksempelvis onkolog eller nefrolog) samt diverse billedmaterialer (ekko, KAG inkl. evt. aortografi og a-grafi af iliacakar samt CT-skanning). Præsenterende afdeling har ligeledes ansvaret for, at materialet er klar til præsentationen. Eneste undtagelse er tandlægebesøg, der kan vente, ind til patienten er endeligt visiteret.
Specielt gælder:
Patienterne meldes til thorax- og klapkonference samme sted senest kl 13 på dagen for konferencen. Den der afholder thoraxkonf. har ansvaret for at udfylde og fremsende thoraxkonf. seddel.
Patienterne præsenteres ud fra den i forvejen udsendte patientliste. Patienterne skal præsenteres af en læge, som har set patienten. "Ekstra" patienter, der ikke er forberedt papirmæssigt, konfereres ikke medmindre, der er tale om akut syge patienter, hvor beslutning om behandling ikke kan udskydes.
Præsenterende afdeling kobler sig på det telemedicinske system på aftalt tidspunkt.
Alle patienter præsenteres efter følgende skabelon af hensyn til udformning af efterfølgende resume og konklusion:
Præsenterende afdeling har ansvar for at informere patienten og sikre, at patienten i øvrigt er klar til operation (f.eks. tandlægebesøg ved klapkirurgi, pause med antitrombotisk behandling osv.).
Som komplikation regnes enhver tilstand, som kan tilskrives indgrebet, og ikke er forventeligt (se senere klassifikation).
I forbindelse med KAG er der en vis risiko for komplikationer. Patienterne informeres om dette i forbindelse med udleveret/tilsendt materiale, og ved selve undersøgelsen. Det anføres i indlæggelsesjournalen, at patienten er informeret om undersøgelsen og (komplikations-) risici.
Ved eventuelle komplikationer, eller mistanke om dette, kontaktes lægerne i Hjertelaboratoriet umiddelbart.
Det påhviler operatøren at indtaste eventuelle komplikationer.
Patienter skal inden KAG mundtligt og skriftligt informeres om risici for komplikationer, Se patientinformation.
Akutte behandlingsprincipper er anført med kursiv.
Alvorlige komplikationer med blivende sequelae, AMI, død eller apopleksi forekommer hos 0,2 til 0,5 % i flg. litteraturen.
Alle komplikationer registreres i Procedurelog.
Hvis en patient bliver akut dårlig efter KAG, gøres følgende:
Hvis ovenstående ikke kan verificeres, må mistænkes retroperitonealt hæmatom/anden karskade i aorta, hvorfor der skal gøres:
Hvis der er problemer i vagten som, trods ovenstående retningslinier, ikke kan løses af den vagthavende læge, kontaktes bagvagt. Om nødvendigt kontakter R1 eller reservelægen en af KAG lægerne, primært operatøren, men ellers en af de andre. Skulle det ikke være muligt at få kontakt til disse, kontaktes en af de øvrige (vagthavende) overlæger.
Telefonnumre til KAG-læger i dagtiden
###TABEL_2###
Telefonnumre til Hjertelaboratoriet i dagtiden:
###TABEL_3###
Ved akut trombedannelse/embolisering:
Pludselig hævelse af lysken kan være forårsaget af følgende:
Angioseal er et anker i en selvopløselig tråd. Den er fikseret på indersiden af arterievæggen med en kollagenprop på ydersiden.
Kollagenproppen er i størrelse som en ært – og kan derfor altid mærkes gennem huden ned mod indstiksstedet.
Pseudoaneurysme opstår ved stikkanalen efter KAG eller PCI. Det drejer sig om et kunstigt dannet ”hulrum” pga. en ”defekt lukning” af arterievæggen, hvor aneurysme-væggen udgøres af det omkringliggende væv. Patienten er oftest kraftig palpationsøm. Pludselig opståen. Lokaliseret pulserende udfyldning. Hvis hævelsen kan bortkomprimeres og gendannes ved f.x. lejeskift er det suspekt for pseudoaneurysme.
Henvisning skal indeholde nødvendig dokumentation og sendes til CVI.
Metformin kan fortsætte ved normal nyrefunktion.
Ved nedsat nyrefunktion (eGFR < 30) anbefales at pausere Metformin 48 timer før invasiv undersøgelse med kontraststof og/eller 48 timers pause post undersøgelse.
Tabletbehandling genoptages dagen efter ukompliceret undersøgelse. Ved langvarig hypotension, anuri eller blødning pauseres indtil videre.
Insulin kan fortsætte på vanligvis, da patienten ikke faster.
Peroral AK-behandling genoptages om aftenen på operationsdagen som regel med vanlig vedligeholdelsesdosis med mindre andet angives.
*ved e-GFR < 50 kontaktes operatøren.
Behandling afhænger af KAG-resultat og dermed den videre revaskulariseringsstrategi/medicinsk behandling. Hvis patienten i forvejen er i behandling med ovennævnte stoffer, er den videre behandlingsplan generelt følgende nedenstående skema.
###TABEL_4###* Operation under nuværende indlæggelse.
** Operation inden for 2 uger og mulig udskrivelse i ventetiden, hvis patienten er stabil.
Udskillelse af kontrastvæske sker gennem nyrerne. Den anvendte kontrast er potentielt nefrotoksisk, og kontrastundersøgelse kan inducere nefropati. Kontrastinduceret nefropati udvikles i øget grad hos patienter med eksisterende nyrefunktionsnedsættelse. Toksiteten af kontrast øges ved dehydrering.
Ved allerede eksisterende nyreskade er det derfor særlig vigtigt at undgå dehydrering.
Ved eksisterende nyrefunktionnedsættelse og metformin-behandling af diabetes mellitus giver kontrastindgiften risiko for svært behandlelig acidose.
Patienter uden resturinproduktion skal ikke have væske eller acetylcystein.
Patienter med resturinproduktion>500 ml, skal kun have N-acetylcysteinbehandling efter aftale med nefrolog.
Undersøgelse foretages fortrinsvis umiddelbart/dagen før dialyse.
Elektive patienter med kendt kontraststofallergi skal forbehandles før kontrastundersøgelse i kard. lab. Det er derfor væsentligt at en evt. allergi er belyst af journalskrivende læge, og nedenstående medicin er ordineret og skrevet på medicinskemaet.
Ved følgende procedurer bruges der altid kontraststof og patienten skal ved allergi forbehandles:
Ved uopsættelig undersøgelse kan denne gennemføres uden at der er givet forbehandling aftenen før. Der gives så snart undersøgelsen er besluttet og senest når patienten er på lejet:
Akut ekstremitetsiskæmi er et klinisk syndrom, som er forårsaget af akut aflukning af den arterielle blodforsyning til en ekstremitet eller en del af denne, såsom en tå eller en arm.
National Behandlingsvejledning (NBV): www.cardio.dk/nbv