Testbatteri for fælles funktionstest på BFH

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe

Alle fysio- og ergoterapeuter som har indlagte og/eller udvalgte ambulante patientforløb på BFH.

Anvendelsesområde

Alle patienter der ses af en fysio- eller ergoterapeut mhp. vurdering af funktionsevne på tværs af afdelinger og diagnoser under hospitalsindlæggelse, vurderes ved brug af samme tre funktionstest som en del af standardindsatsen. Patienter i udvalgte ambulante forløb eller ved éngangskontakt vil også blive vurderet med funktionstestene.

Tilbage til top

Definitioner

Formål

At kunne vurdere patienternes basismobilitet, muskelstyrke og funktion i UE og den generelle muskelstyrke ved brug af validerede funktionstest og herved kunne identificere patienter som har eller er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse / yderligere funktionsnedsættelse.

Udover at identificere behovet for en her og nu mobiliserings- og træningsindsats er formålet ligeledes at kunne monitorere ændringer over tid, både under den aktuelle hospitalsindlæggelse og ved genindlæggelser, samt at identificere patienter med behov for videre udredning.

Til sidst at følge og sammenligne patienternes fysiske funktion på tværs af afdelinger, diagnoser og sektorer.

For patienten vil ovenstående standardiserede, systematiske og evidensbaserede tilgang sikre mere lighed i behandlingsforløbet.

På sigt vil den systematiske testning kunne tilvejebringe datagrundlag for at kunne identificere risikoprofiler for specifikke diagnoseområder og udvikle relevante indsatser. 

Patienter

Alle voksne patienter (≥18 år), der henvises til fysio- og/eller ergoterapi på tværs af afdelinger og diagnoser mhp. vurdering af funktionsevne på BFH. Der kan være undtagelser af enkelte patientgrupper i nogle udvalgte specialer, konferér med nærmeste overterapeut eller forsknings- og udviklingsterapeut ved tvivlsspørgsmål.

Test

Cumulated Ambulation Score (CAS)

CAS er en score, der kan anvendes til daglig vurdering af udviklingen i basismobilitet hos forskellige patientgrupper indtil selvstændig basismobilitet er opnået.

Basismobilitet defineres som følgende 3 aktiviteter:

  • ud af og op i seng
  • rejse/sætte sig i stol med armlæn 
  • gang inden døre

Hver af de tre aktiviteter scores fra 0-2, resulterende i en daglig score fra 0-6.

30-sekunders rejse-sætte-sig-testen (RSS)

RSS måler, hvor mange gange en person kan rejse sig fra en stol, på 30 sekunder, uden brug af armene og er et udtryk for fysisk funktion og styrke i underekstremiteterne.

Håndgrebsstyrke (HGS)

HGS måler ved hjælp af et håndholdt dynamometer, hvor mange kræfter en person har i sin dominante hånd. Hvis den dominante hånd er skadet (eks. ved parese eller fraktur) gennemføres testen med den ikke dominante hånd. Testen er et udtryk for generel muskelstyrke.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Testning

Alle ny henviste patienter vurderes med CAS forud for aktuelle forløb/indlæggelse (patient/pårørende spørges om hvordan patienten har klaret de 3 aktiviteter/funktioner i ugen op til aktuelle indlæggelse) samt testes med CAS og RSS ved indledende vurdering / 1.mobiliseringsforsøg.

CAS og RSS testes ligeledes ved afsluttende vurdering / udskrivning.

HGS testes kun én gang under indlæggelsen, ved indledende vurdering hvis muligt, ellers efterfølgende dag(e). Hvis patienten er testet, men skifter afdeling under samme indlæggelse, er det ikke obligatorisk (man må gerne) at teste patienten igen før / ved den afsluttende vurdering / udskrivning.

Ved éngangskontakt, dvs. patienten udskrives indenfor 24 timer efter indledende vurdering / 1. mobiliseringsforsøg, testes patienten kun med CAS og RSS denne ene gang.

Der vil således kun være én test ved indledende vurdering / 1. mobiliseringsforsøg og ingen test ved afsluttende vurdering / udskrivning.

CAS før aktuelle optages og HGS testes, som beskrevet ovenfor, én gang under indlæggelse.

Ved isolerede patienter kommer forebyggelse af risiko for spredning af vira og bakterier altid i første række, hvorfor disse patienter ikke testes for HGS mens de er isolation, men først når/hvis isolationen ophæves. Der kan være undtagelser af enkelte patientgrupper i nogle udvalgte specialer, konferér med nærmeste overterapeut eller forsknings- og udviklingsterapeut ved tvivlsspørgsmål.

Hånddynamometeret skal altid sprittes af før og efter brug samt altid placeres på rent underlag, når man lægger det fra sig.

Se testmanualer og tilhørende videoer (supplement) under bilag 1 og bilag 2.

Udstyr

CAS: Seng (evt. briks hvis i ambulatorium), stol med armlæn og evt. gangredskab.

RSS: Stol med sædehøjde på 44-47 cm jf. oversigt (bilag 3) og stopur som skal anvendes til tidtagning. Der findes flere stopure på alle afdelinger.

HGS: Der findes et til flere dynamometre til måling af HGS på alle afdelinger hvor fysio- og ergoterapeuter er repræsenteret.

Ved defekt hånddynamometer, afleveres dynamometeret i receptionen i bygning 10 med en vedhæftet seddel, hvor problemet/fejlen står beskrevet. Personalet i receptionen bytter det defekte dynamometer med et nyt, som terapeuten umiddelbart sætter på plads i den respektive afdeling, så det er klar til brug.

Referenceværdier

For hver test er der udarbejdet danske referenceværdier for normalt (grøn), nedsat (gul) og stærkt nedsat (rød) niveau for mænd og kvinder. Se bilag 4.

Dokumentation

Testværdierne dokumenteres i vurderingsskemaet BFH Testbatteri i SP hvorefter testresultatet (normal, nedsat eller stærkt nedsat) fremgår nederst i vurderingsskemaet.

Tidspunkt for test (ved CAS og RSS) vælges, dvs. enten indledende vurdering / 1. mobiliseringsforsøg eller afsluttende vurdering / udskrivning.

Højde på den anvendte stol under RSS anføres også i vurderingsskemaet.

Hvis patienten på grund af kognitive eller andre vanskeligheder ikke kan gennemføre CAS eller RSS, og man er helt sikker på at patienten rent fysisk ikke kan udføre denne, scores der 0 i den respektive test.

Hvis man ikke har forsøgt eller taget stilling, så skal feltet være blankt.

Ved HGS vælges dominant hånd og testresultat anføres. Da test af HGS er en éngangstest, kan udsættelse vælges (og dermed også udsættelse af dokumentationen), så længe testen udføres inden udskrivelse / afsluttet forløb.

Hvis patienten på grund af kognitive eller andre vanskeligheder ikke kan gennemføre HGS, skal feltet stå blankt og der anføres en kort kommentar ift. årsagen til at patienten ikke kan gennemføre/medvirke til HGS.

I konklusionsnotatet skal testresultaterne inddrages som en del af den samlede konklusion og understøtte den videre terapeutfaglige plan for patienten.

Her kan smartphrasen .REFVÆRDI, som trækker testresultaterne ind, benyttes.

Til videreformidling tværsektorielt skal der i genoptræningsplanen indplaceres både testværdier og testresultater.

Her kan man med fordel benytte smartphrasen .GOPTESTBATTERI som trækker både testværdier og -resultater ind i genoptræningsplanen. Smartphrasen kan enten placeres under punktet ”Helbredsrelateret funktionsevne på udskrivningstidspunktet” eller ”Uddrag af journal inkl. AOP, operationsbeskrivelse o.l.”.

Lommekort

Der findes et lommekort til anvendelse i klinikken med referenceværdier for HGS og RSS. Se bilag 5.'

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Overterapeuterne og medarbejdere i Fysio- og Ergoterapien har ansvar for at kende og anvende denne instruks ”Testbatteri for fælles funktionstest på BFH” i praksis, herunder at se og anvende de udarbejdede instruktionsvideoer og testmanualer. Derudover har overterapeuterne ansvar for at instruksen opdateres/revideres løbende og for at alle nyansatte får kendskab og bliver introduceret til denne instruks, testmanualer og instruktionsvideoer.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Kristensen; M. T. Dall; C. H. Aadahl; M. Suetta, C. (2022). "Systematisk måling af fysisk funktion hos voksne patienter på tværs af diagnoser." UGESKRIFT FOR LÆGER V02220134(184).

https://ugeskriftet.dk/videnskab/systematisk-maling-af-fysisk-funktion-hos-voksne-patienter-pa-tvaers-af-diagnoser

Omtale:

Intern adgang:
https://intranet.regionh.dk/bfh/nyheder/intranetnyheder/Sider/Tre-simple-test-afsl%C3%B8rer-patientens-funktionsevne.aspx

Eksterne adgang:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6924642332763938818/

Fysioterapeuten nr. 1 2023:

Fysioterapeuten 2023 - omtale af Funktionstest.pdf

Ergoterapeuten nr. 8 2022:

Ergoterapeuten2022 - omtale af Funktionstest.pdf

Tilbage til top

Bilag