Ergoterapi på intensiv afdeling, BBH

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At understøtte et ensartet grundlag og udførelse af ergoterapeutisk undersøgelse og intervention ift. vurdering og behandling samt dokumentation af patienter på intensiv afdeling BBH.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne vejledning er en målrettet ergoterapeuter, der beskæftiger sig med undersøgelse, behandling og træning af patienter på intensiv afdeling på Bispebjerg Hospital.

Tilbage til top

Definitioner

Dysfagi: Dysfagi betegnes i hverdagen ofte som synkebesvær. I international Classification of Functioning, Disability and Health definerer man dysfagi således: Problemer med funktioner bestemmende for at bringe mad og drikke fra mundhulen gennem svælget og spiserøret til mavesækken med passende frekvens og hastighed (1)

Facio-Oral-Tract-Therapy  (F.O.T.T.): Et koncept til undersøgelse og behandling af neurologisk betinget dysfagi, dysfunktioner i ansigtsbevægelser (mimik) og non-verbale kommunikationsmuligheder. Konceptet relaterer til dysfunktioner i færdigheder, som er  fundamentale for mennesker: åndedræt, spisning og kommunikation (2)

FEES: (Fiberoptisk Endoskopisk Evaluering af Synkefunktionen) er en instrumentel undersøgelse. (3)

Silent aspiration: Aspiration, der ikke mærkes af personen, fx pga. nedsat sensibilitet. Personen hoster ikke/rømmer sig ikke (3)

Blue- Dye: En test, der anvendes til patienter med cuffet trakealtube for at afdække, om der er silent aspiration. Der gives 2-6 teske moderat fortykket blå væske og suges i trakeostomituben løbende i de næste 24 timer. Hvis der ikke suges blå farve, vurderes der ikke tegn på silent aspiration.

LISA (Luft i SuctionAid): LISA er en systematisk intervention, som har til formål at fremme sensibiliteten i patientens svælg og mund, og derigennem bedre patientens evne til at synke og beskytte luftvejene for mundvand hos patienter med cuffet trakealtube.

Trakeostomi: Et rør af plast eller silikone, som er anbragt i trakea og derved tillader uhindret spontant eller kunstig åndedræt.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Ergoterapeutiske arbejdsområder på intensiv afdeling

Ergoterapeuterne på intensiv afdeling varetager

  • Vurdering af synkefunktion
  • Vurdering/træning af nydiagnostice neurologiske patienter
  • Vurdering/træning af OE
  • Behov for hjælpemidler i forbindelse med udskrivelse
  • Bestilling og tilpasning af ROHO puder

Trakeostomerede patienter

Ved henvisning af trakeostomerede patienter anbefales udførsel af Blue-dye test, hvis pt. kan afcuffes for at afdække/udelukke om der er silent aspiration.

Blue-dye

Ved en blue-dye gives der 2-6 tsk. moderat fortykket væske med blå frugtfarve i, når pt. er afcuffet, hvorefter der suges løbende i trakealtuben minimum 1 x i hver vagt samt ved behov i 24 timer. Testen er positiv, hvis der suges blå farve fra tuben, hvilket er tegn på silent aspiration. Pt. bør derved ikke få noget per os og der re-testes ved klinisk forbedring. Hvis testen derimod er negativ, kan en synkevurdering  foretages. (Se VIP dokument ”dysfagi på medicinske afdelinger, ergoterapi BBH”) (For uddybning se bilag 1)

LISA

I tilfælde hvor patienter er trakeostomeret med en LISA kanyle, kan denne anvendes til træning af synkefunktionen. (Se bilag 2)

FEES

Ved behov for yderligere undersøgelse af patientens specifikke synkevanskeligheder kan ergoterapeuten, efter drøftelse med den ansvarlige læge, henvise til en FEES (Fiberoptisk Endoskopisk Evaluering af Synkefunktionen) via foniatrisk afdeling på BBH.  Ergoterapeuten deltager i undersøgelsen. (Se bilag 3)

Ikke trakeostomerede patienter

Ved ikke trakeostomerede patienter opstartes synkevurdering som ved øvrige medicinske patienter (Se VIP dokument ”dysfagi på medicinske afdelinger, ergoterapi BBH”)

Patienter uden trakeotomi kan henvises til FEES jf. samme procedure som beskrevet ovenover, hvis det vurderes relevant af ergoterapeuterne.

Neurologiske patienter

Patienter med nyopstået neurologisk diagnose, der er indlagt på intensiv afdeling, tilbydes vurdering og træning på lige vilkår med patienter indlagt på neurologisk afdeling.

Der tilbydes træning, hvis der vurderes behov og potentiale for dette. Træning kan bla. Omfatte PADL, FOTT, træning af OE samt kognitive funktioner. 

Hvis patienten er i stand til at selvtræne instrueres patienten i relevante øvelser, evt. med støtte fra sygeplejersken.

Hvis ergoterapeuterne i medicinsk regi vurderer ikke at have kompetencer til at varetage vurdering/behandling af akut neurologiske patienter, kan neurologisk gruppe kontaktes mhp. dette. (se bilag 4)

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen og medarbejdere i Fysio- og ergoterapien har ansvar for at kende og anvende denne vejledning.

Derudover har afdelingsledelsen ansvar for at vejledningen opdateres og revideres løbende.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. Sundhedsstyrelsen. ICF – International klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand. Danmark: 2003; 2003.
  2. Kjærsgaard, A. Ansigt, mund og svælg – undersøgelse og behandling efter Coombes-konceptet, FADL’s forlag, 1. udgave 1. oplag 2005.
  3. National klinisk retningslinje foir øvre dysfagi - Opsporing, udredning og udvalgte indsatser, Sundhedsstyrrelsen 2015.pdf

Tilbage til top

Bilag