COVID-19, mild til moderat, indlagte patienter, fysioterapi til BBH

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Fysioterapeuter ansat på Bispebjerg Hospital, som beskæftiger sig med indlagte patienter med COVID-19 med milde til moderate symptomer. Formålet med instruksen er at beskrive hvilke fysioterapeutiske undersøgelser og interventioner, der tilbydes patienter indlagt med COVID-19 med milde til moderate symptomer.

Tilbage til top

Definitioner

COVID-19: COVID-19 skyldes luftvejsinfektion med Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Virus spredes ved dråbesmitte og via overflader. De hyppigste symptomer er feber, tør hoste, træthed og muskelsmerter samt øget sputum. En del bemærker nedsat/ændret smags-og lugtesans. Mindre hyppige symptomer er hovedpine, diarre og ved sygdomsprogression ses også åndenød. Der bør være særlig opmærksomhed på patienter med kroniske sygdomme pga. øget risiko for udvikling af kritisk sygdom (1, 2).

Mild – Moderat COVID-19 sygdom: Mål-saturation opnås med ≤ 5 L O2/min (1).

ICF: International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) er både en helhedsmodel (bio-psyko-social) og en klassifikation. Ved at anvende ICF er det muligt at beskrive funktionsevnen med fokus på krop, aktivitet og deltagelse – samt de helbredsmæssige og kontekstuelle (personlige og omgivelsesmæssige) faktorer, der påvirker funktionsevnen (3).

FRC: Den Funktionelle Residuale Kapacitet: Lungernes hvilevolumen. Det lungevolumen, som står tilbage (residuerer) i lungerne, efter en passiv eksspiration (4).

SAT: Saturation: Iltmætning i blodet målt med et pulsoximeter (4).

PLB: Pursed Lip Breathing er en respirationsteknik, hvor der lægges et lille pres på eksspirationen ved at spidse læberne under eksspirationen med henblik på at sænke respirationsfrekvensen og øge respirationsdybden (4).

PEP: Positive Expiratory Pressure kan gives enten ved et mundstykke/fløjte eller en maske, hvorpå der sættes modstand på eksspirationen. Formålet er at øge FRC og, i kombination med stød og host at lette sekretmobilisering (4).

RFT: Respirationsfysioterapi. Fysioterapeutisk intervention til patienter med respiratoriske problemer, bestående af respirationsøvelser, instruktion i støde- og hosteteknik, postural drænage, lejring, mobilisering, plan for mobilisering, PEP, CPAP, mv.(4)

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Denne vejledning omhandler patienter med COVID-19 med milde til moderate symptomer.

Patienter henvises til fysioterapi via Best./Ord. jf. vejledning for Ordination af og rekvirering af ergoterapi og fysioterapi. Der dokumenteres i patientjournalen jf. vejledning for Fysio- og ergoterapeutfaglig journalføring.

Henvisningskriterier

Patienter, der er indlagt med COVID-19, og har milde til moderate symptomer, henvises til fysioterapi ved nedenstående kriterier

1. Dyspnøe/hypoksi

2. Nedsat hoste kraft eller habituel problematik med sekret.

3. Patienten, der er i risiko for at miste funktionsevne under indlæggelse og under isolation ifm. COVID-19.

4. Patienten, som vurderes at have behov for et genoptræningsforløb.

5. Patienten i risiko for dekonditionering grundet isolation og som vil have gavn af instruktion i hverdagsaktiviteter / fysisk aktivitet ved isolation under indlæggelse.

 

Værnemidler og brug heraf

Der henvises til gældende retningslinjer:

COVID-19 - visitation, udredning, håndtering, behandling og information

Herunder specielt afsnit  5. INFEKTIONSHYGIEJNISKE FORHOLDSREGLER, ISOLATION, VÆRNEMIDLER M.V. FOR PERSONALE, PATIENTER OG BESØGENDE

Skematisk oversigt over værnemidler : Værnemidler ved erkendt Covid

Vær opmærksom på at flere respirations-fysioterapeutiske interventioner potentielt er aerosoldannende. Træning og bevægelse kan provokere hoste og øget respirationsfrekvens. Overvej om patienten skal have en maske på.

 

Den fysioterapeutiske vurdering

Overordnet

Flere patienter med COVID-19 tåler ikke megen belastning i den tidlige rehabiliteringsfase uden et markant fald i saturation. Man bør derfor være opmærksom på, hvilke fysioterapeutiske redskaber som bruges i forbindelse med RFT i den akutte fase under hensyntagen til den enkelte patients sygdomsbillede (5, 6). Overvej i samråd med læge, formålet og målet med behandlingen. Derudover anbefales kontinuerlig vurdering af effekten af den fysioterapeutiske behandling (7).

Mange patienter indlagt med COVID-19 og dermed i isolation uden kontakt til pårørende og sparsom kontakt til personalet, kan opleve bekymring og angst (1, 7). Vær opmærksom på dette og spørg ind og tal med patienten om det, der fylder for dem. Forsøg at svare på spørgsmål, alternativt tilbyde at vende tilbage/henvise til tværfaglig kollega, der kan svare. Forsøg at berolige patienten ved at være nærværende og giv menneskelig kontakt (1).

Fysioterapeutisk vurdering af respiration:

Patienter indlagt med COVID-19 med milde til moderate symptomer vurderes ud fra følgende (se evt. også  Respirationsfysioterapi til voksne, BFH  ) rækkefølgen vil variere alt efter hvilke respiratoriske symptomer patienten har.

###TABEL_1###

 

Fysioterapeutisk vurdering af funktionsevne

Vurdering af habituelle funktionsevne sker ud fra anamnese samt indlæggelsesrapport og eventuel kontakt til pårørende. Patientens aktuelle funktionsevne vurderes jf. ICF med fokus på patientens evne til selvstændig forflytning, stand- og gangfunktion, afdækning af behov for gangredskab og/eller hjælpemidler under indlæggelse. For uddybende beskrivelse af vurdering se vejledning for Medicinske patienter, ergo- og fysioterapeutisk intervention til indlagte.

 

Fysioterapeutiske interventioner

Ved stillingsskift/mobilisering samt træning af patienten med COVID-19, ses ofte et markant fald i saturation. Derfor er den kliniske observation af patienten vigtig, herunder måling af SAT, puls, registrering af farver samt patientens subjektive oplevelse af dyspnø.

Iltbehandling er lægeordineret, og har patienten behov for iltbehandling, skal ændringer af ilt tilskud under træning ske efter aftale med læge. Konsulter lægen inden tilsyn/træning, da der i træningen kan opstå behov for justeringer i ilten.

Dansk lungemedicinsk selskab anbefaler (1)

  • At man hos tidligere lungerask patient med COVID-19 tilstræber en saturation på 92-96%
  • At man hos den kronisk lungesyge (KOL) tilstræber en saturation på 88-92%

 

Lejring og mobilisering:

Lungefunktionen og lungernes hvilevolumen påvirkes af kroppen stilling, og kan således bedres ved ændring af lejring og stillingsskift/mobilisering. FRC stiger proportionelt med en mere oprejst stilling, dvs. graden af hensigtsmæssig lejring og mobilisering, f.eks. fra liggende til højt siddende i sengen, fra liggende til siddende i stol eller fra siddende i stol til stående. Ved at øge FRC i form af graden af mobilisering, forbedres ventilationsforholdene i lungerne (4).

Der anbefales derfor tidlig mobilisering til patienten med COVID-19 mhp. optimering af ventilationen af lungerne, optimering af forholdene for det respiratoriske muskelarbejde samt øget saturation. Patienter, hvor der ses en markant desaturering under mobilisering, kan i stedet lejres hensigtsmæssigt samt hyppigt ændre stilling jf. fornævnte forbedring af ventilationsforholdene i lungerne ved stillingsskift.

Et billede, der indeholder tekst, konvolut

Automatisk genereret beskrivelse

Eksempler på hvilestillinger (8). Husk at bruge sengens indstillinger.

 

Respirationsfysioterapi

Valg af respirationsfysioterapeutisk intervention til patienten med COVID-19 afhænger af, i hvilken grad patientens respiration er påvirket af sygdommen, grad af hypoksi samt ressourcer. Interventionen og valgte teknikker tager udgangspunkt i den fysioterapeutiske undersøgelse.

Se vejledning for Respirationsfysioterapi til voksne, BFH

Forslag til interventioner ift. respirationsfysioterapi (ikke prioriteret rækkefølge):

  • Vejrtrækningsteknikker (gennemgang af relevante pjecer)
  • Dyb og rolig respiration med fokus på brug af diafragma
  • PLB under eksspirationen mhp. at forlænge eksspirationen samt øge FRC
  • Afprøve hvilestillinger, forskellig lejring mhp. afhjælpe det accessoriske muskelarbejde
  • Stødning og hosteteknik, eventuel aflastende hoste ved ”at kramme pude” eller ved at placere håndklæde bag om thorax for støtte
  • Mobilisering til højtsiddende i sengen, siddende på sengekant eller siddende i stol, evt. monitering af SAT
  • PEP-fløjte, evt. PEP- maske (vurdering af modstand samt udlevering af pjece). Ved den sengeliggende patient kan PEP benyttes mhp. at øge FRC. Patienten med COVID-19 og sekretproblematik kan afprøve PEP efterfulgt af sekretmobiliserende teknikker.
  • Sekretmobiliserende teknikker i form af instruktion i stød og host (gennemgang af pjece)
  • Instruktion i thorax-mobiliserende og indirekte respirationsøvelser (aktive, evt. passive)
  • Håndtering af dyspnø.
  • Intermitterende CPAP anbefales ikke til patienter med COVID-19 med milde til moderate symptomer (1, 9) medmindre patienten samtidig har andre tilstødende tilstande, hvor intermitterende CPAP-behandling er lægefagligt indikeret, se CPAP-behandling, oplæring, behandling og dosering for fysioterapeuter på BFH.    

 

I forhold til at forebygge smitte med COVID i relation til aerosolproducerende procedurer (CPAP, high-flow og NIV), er valget af værnemidler af afgørende betydning: FFP2/3 maske og øjenbeskyttelse.

Ved CPAP-behandling kan anvendes filter til ”Flow-safe II” eventuelt sammen med nakkestøtte mhp at begrænse spredning af aerosoler. Hvis man vælger at benytte nakkestøtte, skal man være opmærksom på, at luftskiftet i det lukkede system først opnås, når der bliver skruet op for flowet.

 

Træning af funktionsevne:

Der anbefales tidlig genoptræning og/eller rehabilitering til patienten med COVID-19 (7).

Genoptræningen/rehabiliteringen bør tage udgangspunkt i en individuel vurdering af behov for indsats ift. patientens nuværende påvirkning af sygdommen samt ressourcer. Derudover tages der udgangspunkt i patientens tidligere funktionsniveau samt udfordringer før sygdommens debut og indlæggelse. Den fysioterapeutiske indsats ift. funktionsevne kan med fordel rettes mod dekonditionering (7).

Øvelsesprogram, træningsniveau, intensitet og hyppighed fastsættes i relation til den enkelte patients sygdomsbillede og ressourcer. Patienten med COVID-19 ses ofte med markant desaturering under træning/ mobilisering, derfor anbefales at man er ekstra opmærksom på dette under træningen. Ændringer af ilt tilskud under træning sker efter aftale med læge. Derudover bør man være særligt opmærksom på komorbiditeter og eventuelle kontraindikationer i forbindelse med disse (7).

Se også afsnittet ”Udlevering af relevante pjecer”.

 

Fysioterapeutisk afslutning, genoptræningsplan og udskrivelse

Den fysioterapeutiske intervention kan afsluttes hvis/når patienten har opnået habituel funktionsevne eller bliver udskrevet, se evt. kriterier for afslutning af behandling/genoptræning i vejledningen for Medicinske patienter, ergo- og fysioterapeutisk intervention til indlagte.

Har patienten ikke genvundet sin habituelle funktionsevne op til udskrivelsestidspunktet, vurderesbehovet for videre genoptræning samt patientens genoptræningspotentiale. Ved behov for videre genoptræning udarbejdes en genoptræningsplan i samarbejde med patienten jf. vejledning om Genoptræningsplan ved udskrivelsen.

Frem mod udskrivelsestidspunktet vurderes behovet for hjælpemidler ifm. udskrivelsen og om hvorvidt patienten skal låne midlertidige hjælpemidler fra hospitalet (< 3 måneder) eller om der skal ansøges om varige hjælpemidler via patientens hjemkommune. De forskellige kommuner har deres egne procedurer.

Link til Københavns Kommunes hjælpemiddelcenter: https://hjaelpemidler.kk.dk/for-fagpersoner

Link til Frederiksberg Kommunes hjælpemiddelcenter: https://www.frederiksberg.dk/borger/omsorg-og-stoette/hjaelp-og-tilbud-i-hverdagen/hjaelpemidler-forbrugsgoder-og

 

Udlevering af pjecer

Patienter indlagt med COVID-19, der tilses af fysioterapeut under indlæggelse, kan få udleveretrelevante pjecer med fysioterapeutiske anbefalinger, pjecerne kan findes her:

https://intranet.regionh.dk/bfh/afdelinger/fysio-og-ergoterapiafdeling/patientinformation/Sider/pjecer-og-traeningsvejledninger.aspx

Tværfagligt personale kan ligeledes udlevere pjecerne og kan evt. kontakte fysio- og ergoterapiafdelingen mhp. råd og vejledning.

 

Forslag til relevante pjecer:

Vejrtrækningsøvelser og fysisk aktivitet (COVID-19): https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-22404/vejrtraekningsoevelser-og-fysisk-aktivitet.pdf

Vejrtrækningsøvelser: https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-2178/vejrtraekningsoevelser.pdf

Teknikker til at fjerne slim: https://intern.publikationer.regionh.dk/publication/6fde3e18-033b-4f75-b130-aa1800945ecb/teknikker-til-at-fjerne-slim-fra-lungerne.pdf

PEP-fløjte: https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-22291/pep-floejte.pdf

PEP-maske: https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-22292/pep-maske.pdf

Liggende øvelser – træningsprogram: https://intranet.regionh.dk/pim/Lists/PDPDocuments/Liggende-oevelser---traeningsprogram-19863.pdf

Siddende og stående øvelser – træningsprogram: https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-14472/siddende-og-staaende-oevelser-traeningsprogram.pdf

Styrketræning for sengeliggende patienter: https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-10448/styrketraening-for-sengeliggende-patienter.pdf

 

Specifikke tests

Der kan være behov for forskellige tests som led i undersøgelsen og som effektmål i patientbehandlingen af patienter med COVID-19. Valget af test afhænger af patientens symptombillede. Se evt. Danske Fysioterapeuters test- og måleredskabsbank (https://www.fysio.dk/fafo/maleredskaber) og Dansk Selskab for Fysioterapis COVID-19 Rehabilitering – evidens og anbefalinger (7).

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen og medarbejdere i Fysio- og ergoterapien har ansvar for at kende og anvende instruksen ”Fysioterapi til patienter indlagt med COVID-19” i praksis. Derudover har afdelingsledelsen ansvar for at instruksen opdateres og revideres løbende.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. Guideline for håndtering af COVID-19 patienter under indlæggelse på sengeafdeling Danmark: Dansk Lungemedicinsk Selskab; 2022 [Available from: https://lungemedicin.dk/covid-19-guideline-v5/.
  2. Personer i øget risiko Danmark: Sundhedsstyrelsen; 2022 [Available from: https://www.sst.dk/da/corona/Personer-i-oeget-risiko.
  3. Funktionsevnevurdering og ICF Danmark: Sundhed.dk; 2022 [Available from: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/socialmedicin/funktionsevne/funktionsevne-vurdering-og-icf/.
  4. Barbara C. Brocki IJP. Lungefysioterapi - en grundbog. 1 ed. København: Munksgaard Danmark; 2013.
  5. Lazzeri M, Lanza A, Bellini R, Bellofiore A, Cecchetto S, Colombo A, et al. Respiratory physiotherapy in patients with COVID-19 infection in acute setting: a Position Paper of the Italian Association of Respiratory Physiotherapists (ARIR). Monaldi Arch Chest Dis. 2020;90(1).
  6. 6.Sheehy LM. Considerations for Postacute Rehabilitation for Survivors of COVID-19. JMIR Public Health Surveill. 2020;6(2):e19462.
  7. COVID-19 Rehabilitering - evidens og anbefalinger: Dansk Selskab for Fysioterapi; 2020 [Available from: https://danskselskabforfysioterapi.dk/siteassets/dokumenter/de-faglige-selskaber/dsf/covi19/sieg-og-larsen-covid-19-rehabilitering-evidens-og-anbefalinger-2020.pdf.
  8. Kofod LM. Ofte anvendte stillinger til bedre iltning for patienter med covid-19 Danmark: Danske Fysioterapeuter; 2020 [Available from: https://www.fysio.dk/fysioterapeuten/arkiv/nr.-7-2020/ofte-anvendte-stillinger-til-bedre-iltning-for-patienter-med-covid-19.
  9. Anbefalet fysioterapi til patienter indlagt med COVID-19: Dansk Selskab for Hjerte og Lungefysioterapi; 2020 [Available from: https://hjertelungefysioterapi.dk/siteassets/dokumenter/anbefalet-fysioterapi-til-patienter-med-covid-19_maj2020.pdf.

Tilbage til top

Bilag