Læger og sygeplejersker. Aclasta(zoledronsyre) eller Prolia(denosumab) til behandling af osteoporose.
Aclasta(zoledronsyre) eller Prolia(denosumab) er antiresorptiv behandling af osteoporose.
Indikation:
Ordination af aclasta skal godkendes af en endokrinologisk speciallæge. Lægen giver pt-en tid hos sygeplejerske, som sørger for aclasta behandling iht. aktuelle separat sygepleje instruks.
Inden behandlingen gives, skal behandleren sikre, at patienten ER velhydreret, at patienten IKKE har hypocalcæmi, D-vitamin mangel (< 45 nmol/l), og IKKE har creatininclearence < 35 mL/min, IKKE er gravid eller ammer (kontraindikationer). Optimalt er blodprøverne ikke ældre end 4 uger, men hvis der ikke har været interkurrent sygdom, som kan påvirke nyrefunktionen, kan 2-3 md gamle blodprøver accepteres
I amb lægger sygeplejersken venflon, og giver aclasta som i.v. infusion 5 mg (i 100 mL infusionsflaske) over minimum 15 min. Der bruges infusionssæt med éngangsdråbetæller indstillet til max, dvs 250 mL/time.
Behandling med i.v. aclasta finansieres over hospitalernes medicinbudget, dvs. pt skal IKKE selv købe og medbringe aclasta.
Typiske bivirkninger er muskel- og ledsmerter, influenzalignende symptomer og hovedpine som ses inden for de første 3 dage. Behandles med paracetamol p.n. Bivirkningerne er mindre udtalte ved efterfølgende infusioner. Der er på medicin.dk anført en risiko på 1-10% for atrieflimren. Behandlingen skal understøttes med dagligt calcium+D-vitamin tilskud jf den generelle osteoporose instruks.
Tabel. Flowsheet for planlagt Aclasta (Zoledronsyre)
###TABEL_1###
Behandlingen gentages én gang årligt ved sygeplejerske, som sørger for tider og s-creatinin, s-calcium-korrigeret, og s-vitamin-D 1-4 uger før aclasta infusionen.
Fornyet BMD måling/DEXA skanning og efterfølgende lægetid efter 3 år, evt før ved behov.
Afsnits- og afdelingsledelserne på hhv. endokrinologisk afd. I på Bispebjerg matriklen og på Frederiksberg matriklen er ansvarlige for implementeringen.
Dansk Endokrinologisk Selskabs Nationale Behandlings Vejledning vedr. osteoporose: http://www.endocrinology.dk/index.php/3-calcium-og-knoglemetaboliske-sygdomme/3-osteoporose
DDKM 2:311.1