Om Gardasil

Der findes to HPV vacciner på markedet der beskytter mod HPV 6 og 11, der er ansvarlig for 90% af kondylomer; Gardasil, der herudover beskytter mod høj-risiko HPV typerne 16 og 18 samt Gardasil-9, der udover HPV 6 og 11 beskytter mod høj-risiko HPV typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. Vaccinen behandler ikke eksisterende kondylomer, og beskytter ikke mod kondylomer og cervixcancer, forårsaget af andre virustyper.

Gardasil er udover hos børn, undersøgt på kvinder og mænd i alderen 16 – 26, og hos kvinder ligeledes op til 45 år, men kan under vejledning gives til mænd og kvinder ud over denne aldersgruppe.

Aktuelt er Gardasil-9, den anvendte vaccine i børnevaccinationsprogrammet, fra den 1. september 2019 har tilbuddet om gratis HPV-vaccination også omfattet drenge fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere. tilbuddet gælder indtil man fylder 18 år.

Alle øvrige patienter skal selv betale for Gardasil vaccination, og der ydes på nuværende tidspunkt ikke tilskud til vaccinationen. Der findes billigere kopiprodukt, som udleveres fra Apoteket. Der gives tilskud via sygeforsikring Danmark.

Før injektionen

Der kan ikke tilbydes HPV vaccination i Klinik for kønssygdomme, patienten kan vaccineres via egen læge.

Vaccinen skal opbevares ved 2-8 grader, må ikke have været frosset. Skal opbevares i æsken for at beskytte mod lys.

Under transporten, behøver vaccinationen ikke være på køl, må som hovedregel kun have været ude af køl i max. et døgn, ved længere tid, kontakt da producenten.

Der skal gives 3 på hinanden følgende injektioner, på følgende datoer 0, 2, 6 måneder, det angivne er minimums interval, alle 3 sprøjter skal være givet inden for 1 år.

Æsken indeholder

En forfyldt sprøjte.

2 kanyler, en blå på 25mm, og en orange på 16mm – den blå vil være den relevante nål at bruge på langt de fleste af patienterne i venerea klinikken.

Sprøjten er udstyret med en fjeder der fungerer som kanyleafskærmning.

På sprøjten sidder en aftagelig etiket, til brug i vaccinationskort eller lignende –kan først fjernes når vaccinationen er givet.

Administration af Gardasil

På sprøjten er en aktiveringsfinger, der ikke må berøres da den kan udløse kanyleafskærmningen og derved gøre sprøjten ubrugelig.

Sprøjten skal rystes grundigt og væsken skal være hvid og uklar, må ikke indeholde småpartikler, datoen kontrolleres.

Det valgt hudområde sprittes af.

For at montere kanylen tager man fat om sprøjten på de 2 antirotationsstop og presser ind, den valgte kanyle skrues på med uret, til den ikke længere drejer rundt.

Luften tømmes ud af sprøjten.

Vaccinationen gives i.m. (oftest i overarmen), hele den forfyldte sprøjte skal gives.

Sprøjten trækkes ud med stemplet i bund. Når stemplet efterfølgende slippes vil kanyleafskærmningen dække kanylen.

Etiketten kan nu fjernes, ved at tage fat ved den brune flig og langsomt fjerne etiketten fra sprøjten, til brug i vaccinations kort eller lignende.

Sprøjten kasseres efterfølgende på normal vis i kanylebøtte.

Patienten skal forblive i afdelingen til observation i 20 min.

Må gerne gives sammen med f.eks. hepatitis vaccinationer.

Bivirkninger

Feber.
Irritation af indstiksområdet, med hævelse, ømhed, klø, og evt. blødning.
Ved tegn på allergi overfor Gardasil, og indholdsstoffer skal man stoppe vaccinationsprogrammet.
Ved akut feber tilstand før indgift, udsættes vaccinationen, ved let sygdom må den gerne gives.