Sygepleje-psoriasis-klinik

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Patienter med svær psoriasis og/eller psoriasisartrit som vurderes at være øget risiko for udvikling af komorbiditet.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Baggrund: 

Patienter med psoriasis har ifølge flere studier en øget risiko for hjertekarsygdomme og cerebrovaskulære sygdomme. Dette gælder især patienter med svær psoriasis, det vil sige patienter med en PASI på mindst 10, og formentlig også patienter med psoriasisartrit.
Dødeligheden hos disse patienter er som følge heraf markant øget i forhold til baggrundsbefolkningen. Risikoen for akut myokardie infarkt og cerebralt infarkt ser ud til at være højest hos unge patienter med svær psoriasis, mens risikoen hos patienter med mild eller moderat psoriasis er mindre. Psoriasispatienter har også en øget forekomst af risikofaktorer for udvikling af hjertekarsygdomme som overvægt, diabetes mellitus, hypertension, dyslipidæmi og rygning. Desuden har det vist sig at svær psoriasis i en ung alder i sig selv giver en øget risiko for hjertekarsygdomme, formentlig på grund af den kronisk inflammatoriske tilstand, som fremmer den aterosklerotiske proces. Omvendt ser det ud til, at jo ældre patienten er, jo mindre betydning har sygdommen som selvstændig risikofaktor for udvikling af hjertekarsygdomme, og risikoen er således minimal hos patienter over 70 år.
Undersøgelser har også vist, at hvis patienterne taber sig i vægt som følge af ændrede kostvaner og/eller ændrede motionsvaner, halveres deres risiko for udvikling af diabetes.
Patienter med svær psoriasis og/eller psoriasisartrit tilbydes en livsstilssamtale, når det vurderes relevant. Livsstilssamtalen varetages af en sygeplejerske i psoriasisklinikken. Det metaboliske syndrom defineres ved forekomsten af tre eller flere af følgende faktorer: Øget taljemål, hypertension, forhøjet blodsukker, forhøjet total-kolesterol og forhøjet LDL-kolesterol.

Tidspunkt og sted for intervensionen:

På mandage kommer psoriasispatienterne til kontrol i psoriasisklinikken.

De patienter som er i biologisk behandling, og som efter lægekontrol enten skal have injektionsbehandling med biologisk medicin, eller skal have udleveret biologisk medicin, skal efterfølgende henvende sig hos sygeplejersken i R-117. Her vil sygeplejersken screene patienten for faktorer, som udgør det metaboliske syndrom, og vil sammen med patienten sætte fokus på de risikofaktorer, som kan få betydning for patientens helbred fremover.

Sygeplejerskens kompetencer:

Sygeplejersken skal være fortrolig med indholdet af de kliniske retningslinjer ”Udlevering af biologisk medicin - Sygeplejepsoriasisklinikken” samt ” Stelara (Ustekinumab), injektions-vejledning”.

Sygeplejersken skal også være bekendt med de risikofaktorer, der har betydning for udvikling af det metaboliske syndrom.

Interventionsamtale:

Skemaet ”Sygeplejepsoriasisklinikken – metabolisk syndrom – livsstilsintervention” anvendes til registrering af risikofaktorer. Skemaet lægges efterfølgende i ”Livsstilssamtale-mappen”. Det dokumenteres i Sundhedsplatformen under notat at der er udført livsstilssamtale.

Ved samtalen registreres comorbiditeter og risikofaktorer (hypertension, hyperkolesterolæmi, arvelig disposition til hjertekarsygdomme og diabetes).

Herefter registrerer sygeplejersken følgende værdier: Højde, vægt, BMI, taljemål (målt ved navlen) og blodtryk.

Øvrige værdier som blodsukker og LDL-kolesterol måles via blodprøve.

Resultaterne registreres og gennemgås med patienten. Grænseværdierne for de pågældende parametre er bestemt ud fra de anbefalinger, som er beskrevet i referencen.

Ved forhøjede værdier for henholdsvis blodtryk, blodsukker og LDL-kolesterol, henvises patienten til egen læge med henblik på videre behandling.

Livsstilsfaktorer som rygning, alkohol, fysisk aktivitet og kost gennemgås med patienten. Patientens ønske om intervention noteres, og patienten henvises evt. til egen læge eller bopælskommunen, for at få oplysninger om rygestopkurser, alkohol- afvænning samt kost- og motionstilbud.

Efterfølgende samtale:

Patienten tilbydes ikke en efterfølgende samtale. Kun i særlige tilfælde og efter lægelig ordination.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Dansk Dermatologisk selskabs rapport 2010: Anbefalinger for vurdering af risiko for kardiovaskulær sygdom hos patienter med psoriasis og psoriasisartrit.
Dansk Cardiologisk Selskabs nationale cardiologisk behandlingsvejledning (NBV) WWW.cardio.dk.
Rationel farmakoterapi 2011 (4): Kolesterol – hvornår er forebyggende behandling med statin indiceret?
Rationel farmakoterapi 2007: Behandling af hypertension

Tilbage til top

Bilag