Delegeret ordination, medicin og adm. af injektion

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Medicin, der gives til patienter i DS, skal som hovedregel være lægeordineret.

Afdelingsledelsen giver dog mulighed for, at sygeplejersker efter undervisning/oplæring kan ordinere udvalgte præparater ud fra nedennævnte principper samt administre injektionsformer sygeplejersker i afdeling DS må foretage (efter aftale med afd. spl., aftales oftest ved medarbejderudviklingsamtale).

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker og læger ved Dermato-venerologisk afdeling og Videncenter for Sårheling (DS)

Tilbage til top


Definitioner

Delegeret ordination uden kontrasignering
Sygeplejersken har uddelegeret ret til at udføre en Best./Ord. på særligt definerede områder. Ledende overlæge ###NAVN### har uddelegeret retten og ansvaret for ordinationen til sygeplejersken.

Delegeret ordination med kontrasignering
Sygeplejersken har uddelegeret ret til at udføre en Best./Ord. på særligt definerede områder, men ordinationen skal retrospektivt kontrasigneres af vagthavende læge/afdelingslæge, som ved førstkommende lejlighed (hverdag og dagvagt) vurderer om ordinationen skal fortsætte. Det er sygeplejerskens ansvar at vurdere hvilken læge, der skal kontrasignere. Lægen får efterfølgende en besked i sin In Basket om behov for kontrasignering. Det vil også være synligt i patientens journal, at der er bestillinger og ordinationer, der skal kontrasigneres.

Alle læger kan kontrasignere for hinanden fra den pågældende patients journal, men kun den ordinerende læge får besked i In Basket.

Sygeplejerskens ansvar
Sygeplejersken er, som i andre situationer, underkastet sygeplejerskeloven § 5, stk. 1 (pligt til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed m.v.). Det betyder at sygeplejersken i denne situation påtager sig ansvar for at give patienten den rette medicin på korrekt indikation i den konkrete situation.

Sygeplejerskens beslutning om ordinationen skal indeholde indikation,
lægemidlets navn, administrationsform, styrke, dosis og klokkeslæt, som angives ved bestilling i Best./Ord. Sygeplejersken skal overveje mulige interaktioner og andre kliniske forhold. Hvis sygeplejersken er i tvivl om ordinationen, skal hun kontakte (vagthavende) læge.

Kompetenceniveauet ”kompetent”, dermatologi og DS21
Kompetenceniveauet skal være vurderet og dokumenteret ved Medarbejderudviklings-samtale. Kompetenceniveauet ”kompetent” svarer til at sygeplejersken kan:

udføre dermatologisk lokalbehandling i et sikkert miljø for patient og personale, har indgående kendskab til afdelingens kroniske patientforløb.

Admininistration af injketioner
Sygeplejersker i afdeling DS må efter oplæring og aftale med deres afd. spl. udføre udvalgte injektionsformer (aftales oftest ved medarbejderudviklingsamtale).

Tilbage til top


Fremgangsmåde

###TABEL_1###

 

###TABEL_2###

 

###TABEL_3###

 

###TABEL_4###

 

###TABEL_5###

 

###TABEL_6###

 

###TABEL_7###

 

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering af vejledningen.
Afd. DS ledende overlæge giver tilladelse til, at sygeplejersker har delegeret ordination efter undervisning og oplæring af speciallæger. Dokumenteres i personalesagen.
Den enkelte medarbejder har ansvar for at kende og efterleve vejledningen i den udstrækning, de er en del af pleje- og behandlerteamet.
 

Regional vejledning:
Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed


Bilag

Del.ordination, medicin VIP vejl vers 5.docx

Tilbage til top