Denne vejledning er udarbejdet som vejledning til sundhedsfagligt personale, der behandler patienter med kompressionsbandager.
Patienter med ødemtilstande
Indikation for behandling med kompressionsbandager
Behandling med kompressionsbandage
Behandling med kompressionsbandager er en lægeordination.
Kompressionsbandager virker som en ydre fascie, som muskelpumpen kan virke imod. Samtidig mindskes tværsnittet af crus og venediameteren. Veneklapperne bliver dermed mere sufficiente og overtrykket i venerne mindskes. Dette medfører, at vævsvæske og andre af blodets bestanddele ikke presses ud i det omkringliggende væv.
Kompressionsbandagens virkning afhænger af, om man anvender en elastisk eller uelastisk bandage. Elastiske bandager anlægges med et højt arbejds- og hviletryk. Ved anvendelse af
u-elastiske bandager er princippet brug af højt arbejdstryk og lavt hviletryk. Det vil sige at bandagerne arbejder for at mindske overtrykket i venerne, når patienterne er gående.
Forskellige former for kompressionsbandager
U-elastiske bandager, Elastiske bandager, flerlagsbandager og multikomponentbandager
Multikomponent bandagerne kan have forskellige egenskaber:
Valg af kompressionsbandager
###TABEL_1###
Anlæggelse af kompressionsbandager
En kompressionsbandage skal altid anlægges fra tæernes grundled til 2 cm under knæet. Hælen skal være dækket. Det er vigtigt, at bandagen anlægges med gradueret tryk, så trykket er højst distalt og lavest proximalt.
Forebyggelse af tryksår/trykspor
Det er vigtigt at være opmærksom på, at kompressionsbandager kan give tryksår. Derfor skal prominerende steder som tibias forkant og malleolerne beskyttes med polstring.
Polstringsvat: Til forebyggelse af trykspor og tryksår kan anvendes polstringsvat/gipsunderlag, som fordeler trykket bedre under bandagen samt opsuger væske.
Bandageringsteknikker
Der er ikke evidens for, at den ene bandageringsteknik er bedre end den anden. Der er ofte vedlagt bandagerings-vejledninger ved de enkelte bandager, som man med fordel kan følge. Det kan dog af pædagogiske grunde være en fordel at standardisere behandlingen til en enkel teknik, hvis der er mange, der skal lære at anlægge bandagerne.
På denne baggrund har vi i Videncenter for Sårheling valgt altid at anlægge kompressionsbandagerne med polstringsvat og anvende spiral/cirkulær bandagerings teknik med 30-50 % overlapning.
Observationer/komplikationer
Vedligeholdelse af kompressionsbandager
Det er vigtigt af følge den vejledning, der følger med bandagerne. Den beskriver nøje, hvordan bandagerne skal vaskes og ved hvilken temperatur. Kompressionsbandagerne må ikke hænges til tørre, men skal tørre liggende udstrakt, eksempelvis på et håndklæde, da strækket i bandagerne ellers forsvinder.
Kompressionsbandagerne skal vaskes hver 2.-3. dag. De elastiske fibre vil derved igen være i stand til at trække sig sammen.
Videncenter for Sårheling