Patienter med eget udstyr og hjælpehold

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Patienter med svær kronisk sygdom, kan have eget udstyr og hjælperhold. Dette kan eksempelvis være patienter med neurologisk sygdom som ALS og deraf bagvedliggende respirationsinsufficiens. Disse patienter har ofte langvarige sygdomsforløb bag sig, og kan have stor gavn af at beholde fast udstyr og et tæt samarbejde med deres faste hjælperhold. Samtidig kan eget udstyr skabe forvirring og true patientsikkerheden, hvis udstyret ikke er kendt i afdelingen eller tilstrækkelig gennemgået. Formålet med denne vejledning er derfor at støtte sundhedspersonalet i vurderingen af, om eget udstyr kan anvendes.

 

Målgrupper og anvendelsesområde

 

Definitioner

 

Fremgangsmåde

(se vedhæftet flow-chart)

Når en patient med eget udstyr indlægges på intensivt afsnit, skal følgende vurderes:

  • Hvilket udstyr har patienten?
  • Er udstyret kendt i afdelingen, eller skal der skiftes til kendt udstyr?
  • Hvis patienten beholder eksisterende udstyr, skal dette gennemgås og vejledning i brugen af udstyret skal dokumenteres af læge i journalen

I gennemgangen af udstyret er det relevant at inddrage patientens hjælperhold, da de ofte har stort kendskab til det anvendte udstyr. Personalet på intensiv afholder en indledende samtale med den ansvarlige fra hjælperteamet, hvor udstyret afklares. Til denne samtale skal det ligeledes afklares, hvor meget hjælperteamet ønsker at bidrage til plejen.

 

Ansvar og organisering

Intensivt afsnit er ansvarlig for behandlingen, så længe patienten er indlagt. Det er derfor vigtigt at der er tryghed ved udstyret og at der løbende tages stilling til dette. Et hjælperhold må gerne deltage i plejen af patienten, men det er til en hver tid personalet på intensivt afsnit, der har ansvaret for behandlingen. Der skal derfor være personale tilstede under diverse plejeopgaver, eksempelvis ved forflytninger. Hjælperen kan være iklædt eget tøj (med plastikforklæder), og har ikke adgang til køkkenfaciliteter. Ved isolation er hjælperhold svarende til pårørende.

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag